Vállalkozz okosan!

Néhány évvel ezelőtt megkerestem Vecsenyi Jánost a Corvinuson azzal, hogy bevinnénk az egyetemekre a Hackathonok módszertanát. Ő akkor már sok éve a kisvállalkozásokról oktatta a hallgatóit. 
Amikor fogadott kiválóan elbeszélgettünk, majd megkérdezte, hogy olvastam-e a könyvét? Őszintén megmondtam, hogy nem. Kicsit meglepve, annyit kérdezett, hogy miért gondolom, hogy meg tudom tanítani a fiatalokat vállalkozni?Azt válaszoltam, hogy már 20 éve vállalkozó vagyok, úgy gondolom értek hozzá. Nagyképűnek hangzó válaszom mögött talán az bújkált, hogy akkor még azt gondoltam, hogy ez bőven elég. 

Azóta rengeteg  idő telt el. és a megszervezett ötletversenyek sokasága rádöbbentett, hogy egészen más megtanítani valamit, mint csinálni azt. Sokkal nagyobb felelősség vállakozásról tanítani, mint vállalkozni. Ezért is tekintek nagy tisztelettel azokra, akik még a zord hazai egyetemi viszonyok között is felvállalják, hogy egész életükben újra és újra megtanítják fiatalokat azokra a készségekre, amelly segítségével végül elindíthatják saját vállakozásukat.  
 
Vecsenyi professzor sokak kezébe adott eddig is használható tudást, ott volt a hazai startup világ nagy pillanataiban, tudása valóban nemzetközi szintű. Ha Stanfordon tanítana Steve Blank-kel vitázhatna a validálás fontosságáról. Ő ehelyett továbbra is a Corvinuson oktatja az innovatív vállalkozások iránt érdeklődő fiatalokat. 

A napokban kaptam tőle egy példányt az új könyvéből és azt kell mondjam teljesen lenyűgözött. A Vállalkozz okosan ugyanis a legjobb nemzetközi szakirodalomhoz mérhető stílusú és tartalmú könyv.
Lehetne vitatkozni arról, hogy hány hasznos könyv született ebben a témában, meg hogy miért is fontos, hogy magyarul is legyen ilyen könyv. A válasz egyszerű, minden jó könyv hozzáad a világhoz, s a rengeteg tapasztalat mindenkiben másképp fogalmazódik meg. A nézőpontok különbsége pedig azért fontos, mert színesíti a képet, akkor is ha ugyanoda jut el végül mindegyik szerző. Vecsenyi János egyetemi oktatóként, társszerzője Petheő Attila pedig sikeres üzletemeberként adja hozzá a könyvhöz a saját látásmódját, tapasztalatait. Természetesen a könyv figyelembe veszi azt is, hogy Magyarországon számos dolog máshogy működik, mint a távoli startup hubokban.

Ami engem megfogott benne, az a végtelenül letisztult egyszerűség. Minden fejezete egymásra építve magyarázza el a legfontosabb vállalakozás építési mérföldköveket. Ezzel egy olyan rendszert épít fel, amely valódi tapasztalatokra alapozott, kipróbált modellként segít azoknak, akik most lépnek a vállalkozóvá válás zsákutcákkal teli útjára.  

A könyv a HVG könyvek megszokott minőségét hozza kívülről is, kiváló kiegészítője lehet az eddig megjelent nemzetközi szerzők hasonló témájú munkáinak. Érdemes tehát beszerezni és átböngészni azoknak, akik saját vállalkozás indtását tervezik.

A könyv megvásárolható itt: Bookline 

Bónusz információ: A könyvbemutatójának október 18-án 18.00-kor Budapest legújabb inkubátora ad helyet. A rendezvényen részt vesz még a startup vállalkozásból indult kézműves sörfőzde vezetője Dudok Ádám, a Horizont sörök megálmodója is, aki korábban Vecsenyi professzor úr tanítványa volt.   

vallalkozz_okosan!_beliv_OKEOKE.indd

 

No comments yet.

Have something to say?


+ hat = 14