Interjú: unihome.io

Mutatkozzatok be, kik vagytok, mivel foglalkoztok és hol vagytok elérhetők?

A Unihome intelligens otthonok "univerzális" távvezérlője, ami a buszrendszerű épületautomatizálást és a külsős eszközök (WiFi, ZWave és ZigBee) vezérlését hozza közös platformra.

A csapat magját négy fő alkotja. Visztra Ferenc szabadúszó mobil fejlesztő aki több olyan fejlesztésben is részt vett, ami eredményét nap mint nap használunk. Temesvári Tamás és Szpisják Adrián régi motorosok a hazai épületautomatizálásban – ipari és lakossági épületautomatizálási rendszereket terveznek, forgalmaznak, kiviteleznek és installálnak. Így első kézből adott az ügyfél és telepítő igény megismerése, illetve a közvetlen gyártói kapcsolat, ami nagy előny. Jómagam, Balogh Gábor szabadúszó grafikus voltam, amíg tavaly fel nem kapta a világsajtó az okosórás koncepciómat. Azóta a kalandosabb, önmegvalósító életformát választottam. Ennek köszönhető, hogy tavaly év végén Adriánnal felvázoltuk a Unihome alapjait és összeszerveztük a csapatot. Emellett San Franciscóban növesztem a csápjaimat. 

A front és backendhez kapcsolódó varázslatokban a Web & More csapata segít bennünket, meglehetős hatékonysággal.

Így összesen hét fő dolgozik a projekten. 

 

A startup előtti életben mivel foglalkoztatok?

Mindenki azzal, ami most a szerepe, csak most egyesítettük az erőnket. 

 

Mi volt az első ötlet, ami a jelenlegi termékhez, szolgáltatáshoz vezetett és hol született meg az ötlet?

Az első ötlet, a jelenlegi ötlet. A problémák, melyekre válaszolni szeretnénk vele a következő. Ma, ha megbízható, kitesztelt forrásból származó épületautomatizálást tervezel, azon kívül, hogy egy vagyont el kell költeni eszközökre, tervezésre, kivitelezésre, programozásra, valamilyen vezérlőt kell választanod, amit rendszertől, vagy gyártótól függően kapsz. Ehhez vásárolhatsz egy appot, amivel vezérelheted a rendszert telefonon vagy tableten. Ezekre az appokra jellemző, hogy nehézkes konfigurálni őket és alkalmazás viszonylatban irtó drágák. Cserébe egyik sem képes vezérelni a piacon megjelenő új eszközöket (Wi-Fi, ZigBee, Z-Wave), tehát ahány kütyüt viszel haza, annyi appot kell használni. 

 

Mindent mindennel össze akartok kötni?

Hardware oldalról ez nem a mi feladatunk. Vezérlés oldalról igyekszünk minél több eszközt támogatni. Ez nagy kihívás, mert a bumm már elkezdődött és csőstül jönnek az hasznos és haszontalan új kütyük. Mérsékelve a rizikót első körben „kézzel válogatjuk” az eszközöket, aszerint, hogy mennyire sikeres, ki áll mögötte. Később szeretnénk ezt megfordítani és nyílttá tenni az API-t. 

 

Mi lesz ha lemerül a telefonom, nem sül meg a vacsora?

Hisztis lesz a gyerek és bekapcsolod kézzel a sütőt. Minden okos eszköz kézzel is vezérelhető, ami felül ír minden beállított parancsot, de ez tőlünk független. Hasonló kérdés szokott lenni, hogy mi van áram kimaradásnál – ugyan az, mint egy „analóg” otthonnál. Nem világít a lámpa, nincs meleg víz, de kizárva vagy bezárva nem maradsz a lakásban. 

 

Lesz családi jogosultság, pl. a gyerek nehogy előbb leállítsa a sütőt?

Alapvető biztonsági funkciók lesznek benne, pl gyerek zár. A felhasználási minták azt mutatják, hogy személyre szóló jogosultsági szintekre nincs szükség a mindennapokban. Furcsa is lenne, ha csak a feleség húzhatná fel a redőnyt például. 

 

Magyarországi piacban vagy külföldben gondolkodtok?

Nyugat-Európa és az arab országok a fő célpontunk, de nem szeretnénk egy kis piacot sem lefedetlenül hagyni. 

 

A startup üzlet közösségi inkább, vagy egyéni zseniken múlik?

Mindenképpen csapatmunka, tehetséges emberekkel. 

 

A fogyasztó agyával gondolkodtok a fejlesztés során, vagy a saját elképzeléseiteket valósítjátok meg?

Inkább a saját elképzelést valósítjuk meg, ám rendelkezésre áll rengeteg gyakorlati tapasztalat Adrián és Tamás részéről, amik valós ügyfél igények. Ezeket szem előtt tartjuk. 

A 0. időben megszondáztuk a hazai okosotthon tulajdonosokat, ami egy homályos képet adott. Ám nem hiszek abban, hogy a vásárló látatlanban tudja, hogy mit akar. Ötleteket, megoldásokat kell neki mutatni és a visszajelzések alapján alakítani. 

 

Mi a legnagyobb probléma, amivel jelenleg foglalkoztok?

Problémáink nincsenek, feladat annál több. Kezdve a gyártók néhol pongyola protokolljainak feldolgozásával, az adatbiztonsági kérdéseken és a nemzetközi előírások összehangolásán (például hol kapcsolható egy riasztó alkalmazásból, hol csak fali konzolról) át az Editor (ami egy webes szolgáltatás az alkalmazás testre szabásához) és az applikáció szinkronizációig, sok tétel van a listán. Emellett persze ott figyel az „Erre nem is gondoltunk” kalap. 

 

Mire lenne szükségetek leginkább, pénz, ember, marketing?

A projektet jelenleg magunk finanszírozzuk, ehhez terveztük az első generációt. A marketing lesz az első a háromból, amire szükségünk lesz, mellette a növekedés gyorsítása végett a másik kettőre is. 

 

Több ötletben kell gondolkodni a mai világban, vagy elég egy ötlet is?

Lehet sok ötleted, ha mindegyik a fiókban marad, nem ér semmit. Ha belevágsz, akkor párhuzamosan többet nehezen tudsz véghezvinni. A megvalósítás alatt viszont rengeteg ötletre lesz szükség. 

 

Hogyan lehet felépíteni az ötletet, mi kell a piacra jutáshoz?

Kell egy jó probléma, egy jó ötlet, egy jó csapat, sok kreativitás, nagy kapcsolati tőke, egy jó végtermék és sok sajtó. 

 

Mit üzentek a mostani fiataloknak, hogyan kezdjék el?

Értsék meg, hogy honnan indult valami, hova és miért jutott oda ahová, legyen háttértudásuk, ismerjék a játékszabályokat, végül rúgjanak fel mindent. 

 

Szerintetek mi az öt legfontosabb dolog egy startup életében?

Csapat, kompetencia, probléma megoldó képesség, market fit, ne várjuk mástól a segítséget és ne építsünk a szerencsére.

 

Elérhetőségek:

gabor@unihome.io, adrian@unihome.io, tamas@unihome.io, ferenc@unihome.io

Web: unihome.io

Facebook: https://www.facebook.com/unihomesystems

No comments yet.

Have something to say?


öt − = 4