Testmérő cuccok, Okos úszószemüveg, Koktélrobot, Drónok, AR, VR az idei Pioneers Fesztiválon

Én azért járok a Pioneers fesztiválra, hogy előre megfoghassam, kipróbálhassam azokat a készüléketeket, szolgáltatásokat amelyek az elkövetkező években esetenként teljesen megváltoztatják a jövőnket és akár mindennapi eszközeinkké is válhatnak. Az idei évben, bár nem láttam kimagasló és trendbontó megoldásokat, a Pioneers Fesztivál, ha kicsit gyengébben is, de hozta azt a színvonalat, ami miatt érdemes Bécsbe látogatni. 

pioneers1

Az idei évben is az impozáns bécsi Hofburg palotában került megrendezésre, ami már magában is megért egy utazást, de több, mint 100 országból 2 500 tech innovátorral, startuppal, előadóval és befektetővel találkozni maga volt a tökély. :)

Arról nem is beszélve, hogy a nem éppen olcsó jegyedért tényleg full ellátást kaptál, mindent, ami a jó meetingekhez és aktív részvételhez szükséges lehet. A bőséges svédasztalos étel-, és italkínálatból nem hiányzott természetesen a Pioneers brandesített sör és energiatalok tömkelege sem.

Egy kis spot az egész eseményről, ha valaki tényleg bele akar kukucskálni: videó.

Ami azonban számomra feltűnt az előző évekhez képest, hogy mintha kevesebb lett volna a ténylegesen érdekes, vagy klasszisokat bemutató ötlet. A többség ugyanazon sláger termékekről próbálta a csontot lerágni, amit a piaci kulcsszavak diktáltak… robotok, testmérő orvosi kütyük, drónok és kiterjesztett valóság termékek sokaságával lehetett találkozni, de mindegyik csak kis vonásokban volt más, mint a konkurense. Talán azért, mert az idei évben nem voltak külön Startup jegyek, hanem a Pioneers választotta ki, hogy ki az az 500 csapat, aki jöhet.

Jöjjenek az érdekesebb startupok:

Nagy kedvenc volt a lentebb sétálgató robothölgy, akivel kítűnően lehetett társalogni és még az sem zavarta, hogy a mellére helyezett touchscreen képernyőt simogatta valaki bővebb információ után kutatva. :) Mondjuk pontosan olyan érzelemmentesen történt az egész, mint ahogy egy első generációs robottól elvárná az ember. 

pioneers2

Sokkal érdekesebb volt a másik, könnyen megjegyezhető “Fernarbeiter” nevet viselő robotgyártó. Az egyik kis robotjuk, aki sokkal barátibb külsőt kapott az előbb említettnél, még a beletáplált érzelmeket is ki tudta fejezni, tagjelzésekkel, hangszínváltozással és a szeme színének változásával. Például elég ijesztő volt, hogy haragot is programoztak bele (ilyenkor vörössé vált a szeme).

A másik ilyen érdekes alkalmazásuk egy giroszkópos, segwayszerű, gördülő ipad, amivel egy helyben ülve a boltodhoz tudsz csábítani vevőket (pl. egy hipermarketben), vagy kérdőíveket is ki tudsz töltetni. 

pioneer3 pioneer4

Egy másik, Biotech megoldás a Criam gépe, amivel pár perc alatt megállapítható bárkinek a vércsoportja. A mini doboz könnyen cipelhető mentőben vagy kézben, és balesetek esetén a smart technológiájának köszönhetően automatikusan előreküldhető a paciens vércsoportja a kórháznak. Általa jelentősen lerövidíthető az előkészületi idő a sürgős esetek alkalmával. Az orvosi dolgoknál ugye figyelembe kell venni, hogy minimum 8 év a hivatalos engedélyeztetés, és ők már eléggé a végén tartanak, talán ezért is keresnek most 1.5 millió eurós befektetést. ​

pioneer5

A másik orvosi kütyü, amit találtunk, az a Cardiomo ötlete, ami folyamatos EGK, vérnyomás, légzés-, és lázmérést végez mindössze egy nagyobbacska pióca méretű IoT eszközzel. 

pioneer6

Nagy sikert aratott a helyi műszaki főiskola koktél robotja is – bár szerintünk egy kicsit túladagolta a rumot és a vodkát. Lehet, hogy éppen ebben volt a sikerének a kulcsa és nem a kilöttyintés-mentes kiszolgálásban. 

pioneer7

Persze osztrák verseny lévén nem hiányozhattak a havas sportokkal kapcsolatos alkalmazások sem. A Carv sícipőbe illesztett mérőeszközökkel méri és tájékoztatja folyamatosan a viselőjét a helyes test-, és lábtartásról, valamint teljesítményének mértékéről és javulásáról. 

pioneer8

Az Ovao Swimming pedig végre kifejlesztett egy olyan úszószemüveget, aminek a felületére mindenféle infomációkat tudnak vetíteni úszás közben. Végre vége az unalmas köröknek az 50 méteres medencében, mert közben olvasgathatunk, vagy akár egy filmet is nézhetünk majd a jövőben. 

pioneer9

És nézzük a legérdekesebb részt, a versenyt.

A top 8 döntős:

•    Az Appinio azonali eredményekkel kecsegtető piacelemzést hajt végre egy mobil alkalmazáson keresztül.

•    A Bitwala a CryptoCurrency alapú új valós banki szolgáltatáson dolgozik. 

•    A Broomx egy egyedülálló 360 fokos kivetítő rendszert kínál, amellyel bárki a hálószobába tud varázsolni tenger alatti vagy csillagrendszeri élményeket. Az élvezetes 4D élmény ráadásul játékok kivetítésénél is hatékony segítséget nyújthat.

•    A Foresight egy B2B közösségi platform az energiaellátások optimalizálásához és jobb elosztásához. Sőt, előrejelzi a fogyasztások várható mértékét a több terrabájtnyi leszűrt adatból.

•    A Holo-Light egy kiterjesztett valóságú szoftver rendszereket gyártó cég, ahol az elkészült modellek, gépelemek vagy játékok 3D kivetülésével egyből térben módosítható és kipróbálható a megoldások környezetbe illeszkedése.

•    Az SBT Aqua forradalmasítja a víz minőségellenőrzésének piacát azonnali baktérium detektor rendszerével.

•    A Turbine mesterséges intelligenciás terápia tervezés és sejtszimulációval segít a rákos megbetegedések lokális – más szerveket nem érintő – kezelésében.

•    A Stromkind tengeri drónokat gyárt, amelyek moduláris rendszerükkel egyformán felvehetik a harcot a túlzott algásodás, olajszennyeződések ellen, vagy segíthetnek nagy területek átfésülésére katasztrófák esetén.

Az idei győztes a  Stromkind drónja, amely egyébként idén elnyerte a Best Austrian Startup díját is.pioneer10

A nyertes a globális média megjelenésen kívül egy üzleti utat is nyert San Fransisco városába a Pioneerssel, ahol a csapat vezetője, Andrea Desch, a legendás befektető Tip Draper és kommunikációs guru Nancy Duarte mentorálásán kívül a Y Combinator CEO-ja, Michail Seibel tanácsait is megkapja. Megjelenik a CNBC külön sorozatában is, a "The Brave Ones"-ban, mint a világ egyik legsikeresebb startuppere.

Müller Tamás – WSC Incubator

No comments yet.

Have something to say?


három × = 24