Szingapúrba mennek a magyar startupok

Sajtóeseményen jelentette be a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) és a Szingapúri Magyar Kereskedőház (HTHS), hogy a European Innovations from Hungary (EIH) nevű rendezvény keretében, május 27-én, Szingapúrban fogja népszerűsíteni a magyar innovációt. A kereskedőházak közül elsőként a Szingapúri Kereskedőház tűzte zászlajára a magyar tudás-export erőteljes támogatását.

Szerencsére vastagon benne van a Connect East Incubator is, mivel a résztvevő startupokat én válogathattam. (Turcsán Tamás Péter) Szingapúr az elmúlt években ázsia legnagyobb startup hubjává nőtte ki magát, ezért izgalmas nekünk is. Most elmegyünk és megnézzük, hogy valójában mennyire van messze az a 13 000 km. 

Szingapurba a Waterscoop, a Slamby, az 5L, az Aeroglass, a Rabbit, a Buxa és a Codie mutatkozhat be a startupok világából.

Az eseményt Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter nyitja meg, aki körútja során Szingapúr mellett ellátogat Malajziába és Mongóliába is. Szingapúr fél évszázad alatt, nagyon komoly fejlődésen ment keresztül és kitűzött céljait mindig elérte. Többek között a dél-kelet ázsiai térség pénzügyi központjává lett. A városállam a továbbfejlődés zálogát a térség tudásközpontjává válásában látja. Ezt a keresletet kívánja lefedni startup és tudás-export portfolióbővítésével a kereskedőház. 

– Külön előny, hogy ez az a terület, amely nem kötött semmilyen engedélyeztetéshez – fejtette ki Szőke István a HTHS tanácsadója, az Akadémia Klubban tartott sajtóeseményen. Az elmúlt fél évben felmértük a szingapúri igényeket és magyarországi, valamint szingapúri szakértők bevonásával elkezdtük kiválasztani azokat az innovatív termékkel vagy szolgáltatással rendelkező vállalkozásokat, legyenek akár startupok, kisvállalkozások, vagy nagy árbevétellel rendelkező nagyvállalatok, amelyek Szingapúrban is sikereket érhetnek el. 

A május 27-én Szingapúrban megrendezendő European Innovations from Hungary (EIH) rendezvényen 12 magyar cég/projekt mutatkozhat be a szingapúri befektetőknek, többek között a következő szektorokból: ICT (információ- és kommunikációtechnológia); water technology; energy management; workforce management; display technology; education technology.

– A HTHS törekvései tökéletesen egybevágnak a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. célkitűzéseivel, hiszen meggyőződésünk szerint a magyar innovációs technológiák ma jelentős export értéket képviselnek a külpiacok relációjában – hangsúlyozta az eseményen Ducsai-Oláh Zsanett, az MNKH vezérigazgatója. A Nemzeti Kereskedőház a jövőben, a technológiai tudástranszfer külpiacokra történő eljuttatásában is aktív szereplővé kíván válni. Ennek egyik lépéseként a Kereskedőház rendelkezésére álló előadótermében rendszeres időközönként teret ad majd hazai startupok és befektetők találkozásának. 

– Szingapúr a délkelet-ázsiai régió és az ASEAN országok kapuja, így nagy jelentőséggel bír Magyarország számára, hazánk is hasonló szerepre törekszik saját térségében – mondta el Ambrus Dávid, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Ázsiai és Csendes-óceáni Főosztályának vezetője. Majd hozzátette, Szijjártó Péter szingapúri látogatását megelőzően, – amely üzleti találkozókat is magában foglal – ellátogat Malajziába, ahol többek között megnyitja a Kuala Lumpur-i nagykövetséget, valamint a kereskedőház irodáját. Innen Mongóliába is átutazik, ahol szintén új magyar külképviselet nyitja meg kapuit. 

A sajtóeseményen a cégek kiválasztásában segédkező szervezetek és cégek közül részt vett Heffner Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) Magyarországi Befektetési Projektek főosztályvezető helyettese, illetve Bruckner Zoltán, a Primus Capital befektetési igazgatója, továbbá a rendezvényre kiutazó 5L nevű startup cég is. A Szingapúrba utazó magyar startupokat a The Connect East Incubator mentor csapata válogatta és készítette fel.

Beszámoló természetesen készül, hiszen szerencsére az szingapúri eseményeken jelen leszünk. 

No comments yet.

Have something to say?


hat + 4 =