Székely startupperek, erdélyi coworkerek, hídépítők

A napokban Szovátán jártam az IT Plus Cluster által megrendezett IV. Székelyföldi ICT és Innovációs konferencián. Hatalmas élmény volt. Régóta mondom, hogy komolyan kellene végre venni, azt hogy a határtúli magyarok ránk figyelve haladnak a saját útjukon. A konferencián most abszolút bebizonyosodott, hogy az erdélyi startupperek, innovátorok nagyon komolyan dolgoznak a saját ökoszisztémájuk felépítésén. A Medve-tó mellett magasodó Danubius hotelben rendezett konferencia szervezői azt ígérik, hogy jövőre igyekeznek elérni a 300-as résztvevő számot. Emlékszem még az első Startup Underground konferenciákra, ott is körülbelül hasonló létszámmal mozdult meg a születő magyar ökoszisztéma.
 
Annak ellenére, hogy nem több ezer aktív emberről beszélünk, mégis a hatás sokkal nagyobb, mint azt a számok mutatják. A tapasztaltabbak külföldi munkákból szerzett tudással és nagyon komoly vállalkozói mlttal indultak neki az erdélyi ökoszisztéma felépítésének. A célok mindenképpen inspirálóak. Saját erőből felépíteni egy ökoszisztémát, megtalálni a helyüket a nagy nemzetközi innovációs struktúrában, hozzá tenni a világ dolgaihoz. Nagy lépésekkel fejlődni egy hagyományosan kevéssé az innovációról ismert régióban.

Tehetségek és lehetőségek
Három éve kutatom az erdélyi térség innovációs potenciálját. Rendeztem hackathonokat, workshopokat és évek óta segítem azokat, akikről látszik, hogy igazán komoly eredményeket tudnak majd felmutatni. A hazai – budapesti – ökoszisztéma pezgéséhez képest az erdélyi tehetségek számossága, márcsak a bázisszámokat tekintve is sokkal kisebb, de az általuk felmutatott eredmények mégis igazán döbbenetesek.

A különbség főleg a megvalósításban erős, együttműködő szellemben keresendő. A legjobb példa talán a The House coworking iroda születésén mutatható be. Az alapítók kicsiben kezdték el, mindenféle külső segítség nélkül. Hét srác úgy gondolta, hogy kell egy ház, ahol együtt tudnak dolgozni. Nem kértek állami támogatást, nem kerestek befektetőt, csak elkezdték, és ma 18-an vannak egy jól működő coworking irodában.

A közös munka közös terveket is hozott. Mostanra meghirdették az első közös projektjüket. Programozást fognak tanítani, főképp saját munkájukhoz keresve társakat. Az első tanfolyamukra 108-an jelentkeztek. Azt gondolom, ez igazi eredmény, és igazi visszaigazolása annak, hogy ebben a régióban is van értelme belekezdeni a jövő felépítésébe.

thehouse

Csíkszereda különös szeglete a világnak. A tehetségek meglepő számban bukkannak elő innen, teljesen érthetetlen okból. Az utóbbi években több tehetséget is találtam, aki a világot a sarkaiból kívánta kimozdítani Csikszeredából indulva. Említhetem Bustya Attilát, aki drónjaival Guinness rekordot döntött, s most a Csiki Sörgyárban felépített laboratóriumában építgeti a legszuperebb drónok új generációját, Imecs Tamást, akivel ugyan még személyesen nem találkoztam, de idén 17 évesen a Google Science Fair brüsszeli rendezvényén mutathatta be az agyhullámokkal irányított robotját, vagy a mostani konferencián megismert feltaláló, Zsolt Ambrus, aki egy köbméteres, precíziós 3D nyomtatójával képes századmilliméter pontosságú tárgyakat előállítani. 

Most meg lehet kérdezni, hogy van-e lehetősége az erdélyi ökoszisztéma tehetségeinek? A válasz egyértelműen igen. Sőt az egyik szervező – Kozma István – amerikai sikereiből kiindulva, ha egy kicsit jobban összefogunk, akkor pontosan ugyanolyan esélyesek, mint budapesti társaik.

Inkubátorok és akcelerátorok
A rendezvényen egy asztalhoz sikerült ültetni az összes jelenleg működő, illetve hamarosan induló inkubátor szervezet vezetőjét. Sőt a beszélgetés továbblépést is hozott, mivel ott meg is állapodtunk arról, hogy létrehozunk egy közös programajánlót startuppereknek, vállalkozóknak. Mindehhez ráadásul nem kellett semmilyen támogatás, állami vagy intézményi segítség. Mindenki hozzáteszi azt, amilye van, és az eredményekből közösen profitálunk.

A régióban még kicsit a pár évvel ezelőtti hazai elképzelés uralkodik az inkubátorokról, amelyeket sokan úgy képzelnek el, mint téglából és betonból felépített valódi ingatlanok, amelyekben majd megszületnek a jövő tehetségei. Ezt a szemléletet a mostani konferencián is igyekeztünk lebontani. 

Meg kell szüntetni azt a tévhitet, hogy az inkubátorok falak mögötti, titokzatos tudásközpontok, egyre inkább azt gondolom, hogy az inkubátor sokkal inkább egyfajta mindset, egy tudásközpont, amelynek a helye a világbármely startup hubjában megvan. Egyfajta gondolkodás, amely összeköti a nemzetközi innovációs ökoszisztémát.
 
Személy szerint a munkám évek óta ebbe az irányba igyekszem kiterjeszteni, s elég sok visszajelzésem van arra, hogy Szingapúrban, Dubaiban, Szilícium-völgyben, Berlinben vagy Tel-Avivban pontosan ugyan azzal a gondolkodással lehet előrevinni a tehetségefejlesztést. Ez a gondolkodás pedig nem falakat igényel, hanem sokkal inkább hidakat. 

Az erdélyi ökoszisztémának most ezekre a hidakra van szüksége, elsőképpen főleg az anyaországhoz kapcsolódva, mert a most induló folyamatokban sokat tudunk segíteni nekik. Mi talán már túl vagyunk az első évek buktatóin, sokkal egyszerűbb lenne ezeket nekik kihagyni, és egy már működő modell mentén haladni. Persze ez azt is jelenti, hogy a világ működő rendszereiből magunknak is folyamtosan kell tanulnunk építkeznünk, különben magunk is lemaradunk.

Tanulságok és üzenetek
A konferencia két napja alatt többször elhangzott, hogy a hagyományos értékeinket megtartva kell felépíteni egy technológia intenzív jövőt. Én azt látom, hogy a vállalkozói kedv egyáltalán nem hiányzik az ott élőkből, de ha az ökoszisztéma nem fejlődik nagyobb dinamikával, akkor a startup világ megint csak az elvándorlást fogja erősíteni. A már ígyis eléggé szétszóródott székelységet  a szervezők  megpróbálják megszólítani a Digitális Székelyföld programmal, arra azonban továbbra sem látok kezdeményezéseket, hogy a tehetségeket a távozásuk előtt találjuk meg, így a Kárpát-medence tehetségtérképének felvázolása továbbra is igen aktuális feladat maradt.
 
Az erdélyi ökoszisztéma ütőképessége a konferencián bebizonyosodott, s ha a véleményvezérek képesek hatékonyabban együttműködni, jobb lesz a végeredmény is a megcélzott tervek megvalósulása tekintetében. 

Bízom benne, hogy hamarosan újabb együttműködések jelennek meg a magyar és a határon túli magyar tehetségek között, hiszen semmi sem különböztet meg egymástól, s a nyelvünk és a céljaink, múltunk, hagyományaink szorosan összekötnek. Magam továbbra is azon leszek, hogy a székely tehetségek pontosan azt a figyelmet kapják meg, amit a magyarországi projektek mindegyike élvez.
 
Nagyszerű élmény volt az idei konferencia, kiváló előadókkal, és remek előadásokkal. Jövőre remélem szintén lesz szerencsém együtt dolgozni a szervezőkkel, és tovább terjeszthetjük az entrepreneurship vírust a régióban is.

(A szerző a The Connect East Incubator szakmai vezetőjeként a konferencia inkubátor paneljét vezette.) 

 

No comments yet.

Have something to say?


8 − hat =