Interjú: Syncee

Mutatkozzatok be, kik vagytok, mivel foglalkoztok, és hol vagytok elérhetők?

Debreceni csapat vagyunk. A Syncee mögött egy több éve összeszokott csapat áll, amit cégünk munkatársai alkotnak. Alapvetően informatikai termékek kis és nagykereskedelmével, cloud hosting szolgáltatással és szoftverfejlesztéssel foglalkozunk. Az online felületeket a kezdetektől igyekszünk a legszélesebb körben felhasználni sikereink eléréséhez. Így az e-kereskedelem előnyeit, és hátrányait egyaránt jól ismerjük. Informatika, e-kereskedelem és marketing területén, amit eddig lehetett kipróbáltunk, voltunk már fent és lent egyaránt.

A startup előtti életben mivel foglalkoztatok?

Az imént említett tevékenységekkel foglalkozunk, foglalkoztunk és nagyon sok tapasztalatot szereztünk, ami segít nekünk most a Syncee befuttatásában. A klasszikus értelemben véve nem vagyunk startup cég, mivel már jó pár éve a piacon vagyunk, de a Syncee-t mégis a mai startup gondolatok és értékek mentén hoztuk létre.

Mi volt az első ötlet, ami a jelenlegi termékhez, szolgáltatáshoz vezetett és hol született meg az ötlet?

A Syncee ötlete saját problémánk megoldására született meg, még 2009-ben. Előtte egy hadsereg diák dolgozott nekünk, hogy napra készen próbálják tartani webáruházunk termékeit és árait gyakorlatilag teljesen manuálisan, ami természetesen soha nem sikerült, mivel mire a végére értek volna egy-egy termékkör frissítésének, már jött is az újabb árlista a beszállítótól. A manualitás nem csak időigényes, de nagyon költséges is volt, így úgy határoztunk, hogy megpróbáljuk automatizálni a folyamatot. Először próbáltunk már kész megoldást keresni a piacon, de sajnos nem találtunk az igényeinknek megfelelő szoftvert így hát nekiálltunk kifejleszteni egy saját rendszert, ami nem volt egyszerű feladat. Többféle verzióval próbálkoztunk mire eljutottunk a mai verzióhoz.

Webáruházunk üzemeltetésében nagy előrelépés volt, hogy a 15-20 beszállítótól kapott árlistát nem manuálisan töltöttük fel az oldalra, hanem egy erre a célra elkészített program segítségével. 2015-re már több, mint 80.000-re nőtt termékeink száma, amelyet rendszerünk nem csak betölt, hanem folyamatosan szinkronizál, áraz, mennyiségtől függően ki- és bekapcsol az oldalunkon.

Másik kihívást ügyfeleink hasonló igényei jelentették. Több kisebb és nagyobb webshopot készítettünk az utóbbi években ügyfeleink részére, amely esetekben mindig probléma volt a termékek első feltöltése az újonnan elkészített webáruházakba. Ezen esetekben mindig implementáltuk a saját megoldásunkat.

A piaci igényeket felmérve, illetve az imént említett ügyféligények miatt döntöttünk úgy, hogy a saját megoldásunkat felhasználva (és továbbfejlesztve) elkészítjük a Syncee-t ami egy cloud alapú e-kereskedelmi megoldás olyan webshop tulajdonosok számára akik nem akarnak manuálisan bajlódni a termékeik feltöltésével, karbantartásával, illetve nincs sem szakemberük, sem programozási tudásuk, hogy integrálják a beszállítójuktól kapott termék adatokat webáruházukba.

Első körben a legelterjedtebb webshop motorokat támogatjuk, úgy, mint pl. a Magento, OpenCart, PrestaShop, WooCommerce, Cs-Cart, Shopify. A későbbiekben továbbiakat is fog támogatni a Syncee, valamint már most rengeteg ötletünk van a szolgáltatás bővítésével kapcsolatban.

Magyarországi piacban vagy külföldben gondolkodtok?

A Syncee nemzetközi piacra szánt projekt, viszont mindig örömmel fogadjuk a hazai felhasználókat/érdeklődőket. A globális üzleti modell nagy kihívás csapatunknak, de a kezdeti pozitív visszajelzések igazolják, hogy érdemes volt belevágni. Céges múltunknak köszönhetően van már tapasztalatunk a nemzetközi piacokat illetően, remélhetőleg ezeket fogjuk tudni használni a Syncee nemzetközi piacra lépésével kapcsolatban is.

A startup üzlet közösségi inkább, vagy egyéni zseniken múlik?

Csak a saját nevünkben beszélhetünk, de nálunk egyértelműen fontos a csapat. Az egyes munkafolyamatok elvégzése után, egy adott pillanatban a team munkája összeér. Ilyenkor kapcsolódik a marketing a fejlesztéshez, az ötlet az arculathoz stb. Ezek a részletek alkotják meg végül a terméket, szolgáltatást. Kiemelnénk, hogy kollégáink folyamatosan igyekeznek minél több területet megismerni, ezzel is segítve a csapat munkáját.

Debreceni cég lévén olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a vidéki városok körében Debrecenben egy nagyon kellemes startup ökoszisztéma kezd kialakulni, rengeteg már a piacon lévő debreceni startup céggel, folyamatos közösségi összejövetelekkel, ami nagyban inspirál és motivál minket.

A fogyasztó agyával gondolkodtok a fejlesztés során, vagy a saját elképzeléseiteket valósítjátok meg?

Igyekszünk az ügyfél igényeit a lehető legjobban megismerni, valódi piaci igényekre minél gyorsabban reagálni és ezt figyelembe venni a fejlesztési irányok kialakításánál. Inkább kérdezünk tőlük, mint döntést hozunk helyettük. Ha most megismerjük az elvárásaikat, később egy igazán személyre szabott megoldást tárhatunk eléjük.

Mi a legnagyobb probléma, amivel jelenleg foglalkoztok?

A szolgáltatás már szinte teljesen készen áll az indításhoz a végső simításokat, teszteléseket végezzük a rendszeren. A jelenlegi legnagyobb kihívás számunkra, hogy a szolgáltatás indításáig elég potenciális ügyfél figyelmét tudjuk felkelteni, akikből aztán előbb felhasználók, majd előfizetők válhatnak. Szerencsére már szépen jönnek a feliratkozók, követők a marketing csatornáinkon, illetve már több konkrét megkeresésünk is van.

Mire lenne szükségetek leginkább, pénz, ember, marketing?

A felsorolt három dolog összefügg. Egy ötlet megvalósításához természetesen, mindegyikre szükség van. Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen az infrastruktúra, ami a Syncee működéséhez elengedhetetlen, nekünk már adott volt. A rendszer működéséhez a saját Cloud alapú hosting szolgáltatásunk szervereit használjuk. A program megírásához, a Syncee arculatának megtervezéséhez, sőt még a promó videóhoz is saját emberi erőforrásainkat használtuk.

Ahhoz, hogy minél több ügyfelünk legyen, folyamatos jelenlétre van szükségünk a piacon. Ez időt, és kreativitást igényel csapatunk minden tagjától. A marketing mellett természetesen fontos szempont a megfelelően szakképzett programozók felkutatása is, melyben nagy segítség a Debrecenben most kialakuló félben lévő startup közösség.

A növekedéshez természetesen az egyik legfontosabb dolog a tőke. Eddig mindent próbáltunk saját forrásból finanszírozni, de a növekedéshez fontos a tőke bevonása. Kíváncsiak vagyunk, hogy fel tudjuk e kelteni a startup világ befektetőinek figyelmét.

Több ötletben kell gondolkodni a mai világban, vagy elég egy ötlet is?

Ennek a szektornak az egyik legszebb része, hogy javarészt saját problémák megoldására születnek zseniális ötletek. Ezen a logikán elindulva, minél több hétköznapi problémánk akad, annál motiváltabbak leszünk elkezdeni megoldani őket. Ha több projektet futtatunk egy időben, a legerősebb úgyis hamar megmutatja magát. Az ötleteink számának saját szabadidőnk, és energiánk szab csak határt. Ötletből mindig van elég, a megvalósítás már annál nehezebb feladat.

Hogyan lehet felépíteni az ötletet, mi kell a piacra jutáshoz?

Ha már meglévő piacra szánjuk ötletünket, akkor mi a klasszikus megoldásokat javasoljuk. Jól felépített, egységes arculat mellé társítsunk felhasználóbarát kommunikációt. Az érdeklődőket/ügyfeleket helyezzük az előtérbe. Emellett igyekezzünk minél több véleményvezért meggyőzni, hogy projektünk érdemes a bemutatásra. Eddig úgy néz ki, hogy szerencsére ez sikerül is.

Ha már van egy jó ötlet, és úgy látjuk, hogy eladható, akkor nem csak beszélni szeretünk róla, hanem gyorsan nekilátunk megvalósítani.

Mit üzentek a mostani fiataloknak, hogyan kezdjék el?

Szerintünk a legfontosabb, hogyha valakinek van egy jó ötlete, és a piacról pozitív infókat kap vissza, ne várjon, vele valósítsa meg! Ezután legyen elég kitartó, mert ha hisz abban, amit csinál, akkor előbb utóbb be fog jönni.

Gyűjtsenek csapatot, tanuljanak meg együtt dolgozni, így az esetleges kezdeti kudarcokat is könnyebben dolgozhatják fel. Tanulják meg elengedi a gyengébb ötleteket, és legyenek nyitottak saját szakterületük újdonságaira. A folyamatos önképzés minden esetben eredményt fog hozni.

Szerintetek mi az öt legfontosabb dolog egy startup életében?

1. Ne csak beszélj róla, valósíts is meg!

2. Légy elkötelezett, amellett amit csinálsz!

3. Tarts ki még akkor is, ha úgy érzed már mindenek vége!

4. Hallgasd meg a tapasztaltabbakat!

5. Folyamatosan tanulj!

http://syncee.io

a_syncee_mukodese_2a_syncee_mukodesesyncee_100_szazalek_tamogatassyncee_no_programing_skills

No comments yet.

Have something to say?


1 − egy =