Startupkodó multik és olajos startupok – A paradicsom meghódítása, 4. nap
Szokásos reggeli futással indult a nap, bár ezúttal eléggé turistás tempót vettem fel. Ezután pedig kezdetét vett az inspirációs túra. Itt már többen voltunk, csatlakozott hozzánk Cornelia – osztrák social entrepreneurs, Gerwin – aki valami hardware startupot épít amiről még nem akar beszélni, Thomas – lengyel származású huszonegynéhány éves sorozatvállalkozó és Kat, aki TEDx szervező.
 
A reggeli kávé után először az SAP innovációs központját látogattuk meg. Ezt anno azért hozták létre, hogy teret adjanak a cégen belüli innovációnak. Egy olyan helyet akartak, ahol tényleg az ügyfél áll a középpontban, ezért aztán az egész működésüket átszövi a design thinking filozófiája. A látogatás során megakadt a szemem egy XY ábrán, mely épp oktatásról-tanulásról szólt. Kérdeztem Anitát, a vendéglátónkat, hogy ki foglalkozik komolyabban oktatással a csapatukból, illetve hogy beszélgethetnék-e velük? Anita nagyon készségesen összekötött a munkatársával, már le is szerveztük a jövő heti találkát. Ez azért szuper hír, mert így a mobile learning koncepcióm számára a B2B oldalt is fel tudom térképezni.

Think big… de tényleg

Ezután következett a Vodafone hasonló jellegű irodája. Itt egyfajta cocreation modellben gondolkodnak – ügyfelekkel, néha külsős partnerekkel együtt vágnak bele mindenféle új dologba. Itt is nagy becsben tartják a lean startup, design thinking módszereket. És mernek nagyban gondolkodni. Például olyan komplex szolgáltatást építenek, ami a fejlődő országokban hatékonyan segíti majd a mezőgazdasági tevékenységet végzőket, “making farming cool” spiritualitással. Tekintve hogy itt nagyságrendileg milliárd emberről beszélünk, még egy apró sikernek is nagy hatása lehet. Társadalmi és üzleti síkon is. Itt is rendkívül segítőkész volt a vendéglátónk, Shannon. Beszélgettünk röviden a mobil tanulás jövőjéről, jövő héten pedig sort kerítünk egy hosszabb eszmecserére itt is.

Olajos startupok

A következő programhoz visszatértünk Stanfordra, ahol egy Burton Lee nevű prof európai entrepreneurship-ről szervez előadásokat. A mai előadáson egy-egy Norvég és Skót VC mutatta be saját országát, startup szempontból.
 
A prof felvezetőjében előkerültma a Charlie Hebdo tragédia is. Érvelése szerint startupként szükséged van a szólásszabadságra hogy kifejezhesd magad, és előhozakodhass a formabontó ötleteddel, így aztán a Charlie elleni támadás az entrepreneurship szellemisége elleni támadás is volt.
 
Jamie egyenesen Skóciából utazott a Völgybe megtartani a beszédét, ami nem csak informális volt, hanem vicces is – mintha egy skód startup-standup-ot hallottunk volna. :) Állítólag náluk volt egy olyan adózási kedvezmény, hogy ha megbukott a startupod, akkor az összeg (de max 200 ezer USD) 101%át visszakaptad, hogy újrakezdhesd. Ma már állítólag ez “csak” 86%. Skóciában amúgy is sok az angyal, érdemes próbálkozni, főleg b2b vonalon – valamiért ott az a menő

Exitelni jó

Arne, a Norvég VC arról beszélt, hogy az ország ugyan gazdag, de az ambíció hiánya hátráltatja a startup ökoszisztémájuk fejlődését. De azért fényes a jövő. Egyre több norvég startupot vásárolnak fel nagy tech multik, ami azért is jó, mert az ilyen felvásárlások-exitek után elég sok tapasztalt, kapcsolatokkal rendelkező startupper elhagyja az anyacéget és új startupba vág. A Nordic Innovation House pedig itt SV-ben segíti a norvég cégeket abban, hogy nagyobb bukkanó nélkül sikerüljön a piacra lépés.
 
Sajnos egyéb okok miatt nem tudtuk megvárni az event legvégét. De később még visszajövök ide, beszélni a proffal. Arra gondoltam, hogy ha itt van legalább egy maréknyi Stanford hallgató akiket tényleg komolyan érdekelnek az európai startupok illetve az európai piacok, akkor őket valahogyan megpróbálhatnánk összehoni olyan magyar startupokkal akik éppen jönnének ki… a hallgatóknak tanulási lehetőség, a startupoknak egy helyi ember. Persze ez csak egy kósza gondolat.
 
Amivel kapcsolatban mindenképpen várom a véleményed! :)

No comments yet.

Have something to say?


+ négy = 11