Sikeres magyar egészségügyi vállalkozást díjazott Varga Mihály

A nemzetgazdasági miniszter 2013 augusztusában hívta életre a „Díj a Sikeres Vállalkozásokért” elismerést azzal a céllal, hogy ismertté tegye a hazai eredményes vállalkozásokat olyan kiemelkedő, követésre érdemes gyakorlatok bemutatásával, amelyek mintaként szolgálhatnak további innovatív kezdeményezések megvalósításához. Az októberi díjazottakat köszöntő ünnepségen a tárcavezető ismét három vállalkozás jelentős teljesítményét ismerte el, köztük a laborom (laborom.hu) betegtámgató és leletrendező alkalmazás fejlesztőit.

A díjazottakat minden hónapban egy szakmai zsűri döntése alapján választják ki, melynek tagjai Felcsuti Zsolt, az MPF csoport igazgatóságának elnöke, Kozma András, a Német- Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnökségi tagja és Szegner Balázs, az Equilor Befektetési Zrt. volt üzletfejlesztési igazgatója.

 

A hónap startup vállalkozása: Laborom(laborom.hu)

    A díjat Szász Levente alapító, ügyvezető vette át.

 

A 2015. márciusban alapított xHealth Kft. a „Laborom” személyre szabott betegtámogató, leletrendező applikációt fejlesztett ki. Az ötletgazdák célja az alkalmazás fejlesztésével a páciensek és az orvosok közti kommunikáció javítása. A felhasználó a „Laborom” (laborom.hu) mobil applikáción keresztül maga töltheti fel, rendszerezheti és követheti egészségügyi méréseit, leleteit és rögzítheti gyógyszereit. Az okos mérőeszközök automatikusan töltenek fel adatokat az alkalmazásra, akár otthonról is.

A cégvezetők tudatos tervezéssel készítették elő a vállalkozás beindítását: globális versenytárs-elemzést végezte a célpiacokra fókuszálva (Európai Unió, Arab-térség, Brazília). Marketingstratégiájukat a cég alapítását megelőző tesztkampányok eredményéből alakították ki.

Az induláskor 3 munkatárssal, ma már 11 kollégával dolgoznak együtt, köztük részmunkaidős vagy projektalapon bedolgozókkal. Szakmai együttműködést folytatnak a  Digital Factory Zrt. (digitalfactory.vc) kockázati tőkebefektetővel, amely együttműködés három hónapos inkubációt, mentorálást, tanácsadást, oktatást is magában foglalt majd további finanszírozást is jelentett.

Műszaki fejlesztésük a „Laborom” IOS (https://itunes.apple.com/hu/app/laborom/id873606460?mt=8) és android-applikáció (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.laboromhealth), a szolgáltatást támogató felhőrendszer, szerver és adatbázis, valamint a honlapok: laborom.org és a laborom.hu. A „Laborom” alkalmazás ingyenesen érhető el, már 11 nyelven. Mára elmondhatják, hogy már 60 ezer felhasználójuk van 189 országban. A legtöbb felhasználót Magyarországon, Brazíliában, Egyiptomban, Szaúd-Arábiában, Romániában, Indiában, az USA-ban és Indonéziában regisztrálták. Szakmai együttműködést folytatnak a Fenntartható Magyar Egészségügyért Egyesülettel (fmeegyesulet.hu), ezen belül alapítói a SmartHealthcare csoportnak (http://www.meetup.com/Smart-Healthcare-Meetup/).

Újszerű kommunikációs technikáik között említik Facebook-oldalukat (https://www.facebook.com/laborom) több mint 9000 követővel, valamint célpiacos Facebook-csoportok tagjai is, twitter-csatornát működtetnek, és erős online-jelenléttel bírnak: blogon és online publikációkkal kommunikálnak rendszeresen.

A köszönő beszédében Szász Levente ügyvezető elmondta, hogy a “start-up” díjat a sikeres kezdeti lépések elismeréseként értelmezik, de a nagyja még hátra van. ”Elégedettséggel tölt el – mondta -, hogy a nemzetgazdasági minisztérium gondozásában egy egészségügyi fejlesztést tüntettek ki, elismerve ezzel az egészségügyi ágazat fontos szerepét a gazdaságban. Ebben a nehéz ágazatban fontos látniuk a friss vállalkozásba kezdőknek, hogy figyelmet és támogatást kaphatnak a kormányzattól. Magyarországon ez különösen fontos, mert kiemelkedő szerepet játszik a közszféra és a döntéshozás az egészségügy alakításában.” Szász Levente szerint “ez a koncentrált hatalom és befolyás nem kizárólag felelősség, hanem lehetőség is, hogy a döntéshozás megfelelő, az egészségügy ügyfeleit, a betegek igényeit kiszolgálni képes egészségügy irányába fordítsa a fejlesztéseket”. A kitüntetésért cserébe töretlen lelkesedéssel folytatott munkát ígért és együttműködését ajánlotta fel a ágazat döntéshozóinak, annak érdekében, hogy a magyar emberek minél jobb egészségügyi szolgáltatást vehessenek igénybe.

F|M|E Egyesület

   laborom1

 

No comments yet.

Have something to say?


négy + = 12