Seed startup: A piramisok alulról épülnek

Sokan kutatják a fáraók titkát, miként lehet valami egyszerre időt álló és nagyszerű? A fáraók tudták a titkot.  A startup világban – főleg Európában – sokan csak odáig jutottak el, hogy azt tudják, hogy rengeteg pénz kell egy sikeres startup vállalkozáshoz.  A felépítéséről fogalmuk sincs.

Az első lépések világosak. Van egy ötletünk, keressünk hozzá társakat. A lelkesedés hatalmas. A projekt elindul. Előbb utóbb felvetődik a pénzkérdés… 3F mindenki számára érthető. A család, a barátok és a lelkes rajongók, barátok pénzéből eljuthatunk valameddig. Sajnos nem sokáig általában.

Akkor érdemes angyalt keresni. Az üzleti angyal már elvárásokkal rendelkezik, hisz a projektben. Néha be is segít a kapcsolataival. Az ő pénze attól függően, hogy hol dolgozunk hosszabb rövidebb ideig megint elegendő. A startup lét azonban állandó versenyfutás.  Amikor egy angyal belép a projektbe érdemes azonnal elgondolkozni merre lehet majd tovább lépni.

Kell egy seed alap, inkubátor, vagy akcelerátor, amely a következő lépcsőfokot képes finanszírozni. Jobb esetben, megfelelő ökoszisztémában ilyen van a környéken. Rosszabb esetben már itt elkezdődik az utazgatás, költözés.

Egyesek szerint a seed finanszírozás minden ország magánügye. A startup ebben a fázisban még nagyon törékeny. Inkább lokális jelenség, nemzetközi tervekkel. 

A nagyobb gond, ha olyan országban élünk, mint Magyarország, ahol ez a finanszírozási szint nem igazán erős. Ekkor jön a bootstrap. A Dead Valley-n keresztül való menetelés. A startupok többsége itt el is vérzik. Hiába a korábbi lendület, ha nem jön meg időben az első fizetős felhasználó neked annyi. A szerencsések ezt az időszakot inkubátorokban, akcelerátorokban, seed programokban töltik. A még ügyesebbek mindezt úgy, hogy százalékot sem adnak a projektjükből.

Ha sikerült túl élni a Dead Valley-t, akkor már reménykedhetünk a sikerben. A siker azonban nem azonos a tőkebefektetéssel. Az ugyanis a munka elejét jelenti. Az első körös befektetők azokban hisznek, akik már túlélték a nehezét és láthatóan a siker felé kormányozzák hajójukat.

Itt már több lehetőség akad világszerte, hiszen a piacra lépést nem érdemes lokálisan meglépni. A Startup ekkor már a nemzetközi versenytársakkal méri össze magát. Alulról szépen építkezve épül a piramis.

Minden az alapokon múlik. A piacon, a versenyképes ötleten, a hatékony csapaton és a forgandó szerencsén. Ha ezek mindegyikével rendelkezünk, akkor érdemes megkísérelni a Piramis tetejéig jutni.
 
A csúcsra ennek ellenére keveseknek sikerül feljutni.  Sokszor a siker kapujában fogy el a kitartás, a hit vagy a pénz.  Pedig megéri felérni a csúcsra, mert jó a kilátás.
piramis1

No comments yet.

Have something to say?


− 5 = kettő