SAP: Startup Focus Budapest

Az SAP is beszállt a startup business-be, aminek a magyar megnyitóján járt a startupper.hu, az Aranytízben, a belvárosban. Az eseményen Ablonczy Balázs, a magyar leányvállalat vezére köszöntötte a résztvevőket, és aki az ún. HANA technológia külföldi és hazai alkalmazásairól is röviden beszámolt. A program vezetője, a Szilícium-völgy hazájából iderepült Mansu Bansal ismertette a hazai startupok számára megnyílt lehetőségeket (Interjú Mansu Bansal-lal). Itt egy olyan architektúrára lehet szert tenni, és erre fejleszteni, mely piacvezető a maga szegmensében.

A rendezvényen előadást tartott továbbá a Nemzeti Innovációs, Kutatási és Fejlesztési Hivatal főosztályvezetője, Pintér Mihály is. Prezentációjában bemutatta többek között a Hivatal céljait, a különböző fázisú startupok hazai megoszlását, és szó esett a különböző pályázatokról, de az innovációs piactér nevű szolgáltatásukról is.

Az eseményen startupok is felszólaltak, az első kerekasztal megbeszélésen a marketing szerepéről beszéltek, hogy pl. milyen fontos az első pár másodperc a termékvideón, a második kerekasztal a crowdfoundingról szólt, aminél megtudtuk, hogy mennyire fontos a megfelelő előkészítés egy kampány előtt. Olyan startupok jeleskedtek az eseményen, mint a The Fantasy Football (StatzUp) vagy a Liber8, akik már rendelkeznek termékkel, vagy szolgáltatással, tehát tapasztalatból beszéltek a startupperek életéről, kihívásairól. A hallgatóság több neves startup vezetőjét is hallhatta e beszélgetésekben, az előbb említetteken túl olyanokét, mint a Codie, a Nosalty, a MiniBrake, vagy az Apptalk. Ninja.

A gyakorlati előadások körét gazdagította Petr Hradil is, aki a cseh Semantic Vision startup üzletfejlesztési igazgatójaként beszélt a HANA-alapú megoldásukról. Olyan web mining megoldást mutatott be, amivel realtime lehet azonosítani a terjedő információkat, lehet szűrni a zajokat a webről. Ráadásul nem kell mindent megérteni, hogy az adott nyelven miről írnak, a szövegkörnyezet, az időpont, kulcsszavak és még számos jellemzőből meg lehet ismerni, miről is szól a szöveg. Megoldásukkal már azelőtt lehet tudni, mi zajlik a világban, minthogy pl. a CNN-ben látnánk azt.

Miben segíthet az SAP a hazai startupoknak? Alapvetően a big datában utazó startupok számára teszik elérhetővé az architektúrát (HANA), majd a megoldástól függően mentorálásban, a globális networkingben, nemzetközi ügyfelekhez való eljutásban segítenek. Ami fontos, hogy a startupoknak láttatniuk kell, milyen előnyt jelent ez a technológia az egyedi megoldásuk számára. A HANA technikai részletek iránt érdeklődőknek az SAP egyik fejlesztési vezetője, Németi Róbert adott betekintést.

Az eseményt jó hangulatú pizzázás, és a házi sörök tesztelése zárta. Itt megtudtam a szervezőktől, hogy az érdeklődésnek köszönhetően várhatóan újabb eseményt szerveznek, még ebben az évben. Reméljük, addigra már egy hazai startup nemzetközi HANA-alapú megoldásáról is be tudunk számolni.

AG_20150526_1418_web AG_20150526_1056_web AG_20150526_0526_web AG_20150526_0642_web

No comments yet.

Have something to say?


× egy = 3