Pioneers Budapest 2015 /Future of IoT

Magyar startupok és multik a dolgok internetének jegyében

Öt, a dolgok internetével (internet of things) foglalkozó startup csapott össze a Pioneers Budapest Future of IoT nevű rendezvényén, hogy ingyen juthassanak ki Bécs világméretű vállalkozói tech konferenciájára, a Pioneers Fesztiválra. A győztes az Apptalk.ninja csapata lett, amely mobilalkalmazás-fejlesztőknek nyújt segítséget, hogy egyszerűbben nyomon kövessék a szerver-mobil interneten vagy bluetoothszal összekapcsolodó eszközök közt felmerült kommunikációs problémákat.

Na de mi is azaz IoT, amire már nem csak az innováció első irányjelzői, a startupok, de a multinacionális cégek is rákaptak? Mint ahogy az a Pioneers Budapest Future of IoT kerekasztal-beszélgetéséből – a GE Lighting, Magyar Telekom, a LogMeIn és a Cubilog részvételével – kiderült, abban mind multi és startup egyetért, hogy borzasztóan nagy innovációs potenciállal rendelkező szektorról van szó.

Rendes Zoltán, a Cubilog Kft. – feltörekvő intelligens otthonokra fejlesztett felhőszolgáltatás alapú kezelőfelülettel foglalkozó cég – alapítója szerint az IoT megoldások lényege abban áll, hogy ezek az egymással kommunikáló eszközök által generált adatokat, az ún. „big data”-t megfelelően analizálni és kontextusba tudják helyezni. Ez pedig teret nyit tulajdonképpen bármely munkafolyamat optimalizálására. Legyen szó szenzorokkal felszerelt utcai lámpák parkolóhely jelzéséről, vagy egy okos zuhanyzófej vízfogyasztásunkról való értesítéséről a telefonunkon. (Az utóbbit egyébként egy magyar startup, a 5litres álmodta meg, amely tavaly a bécsi Pioneers top 50be is bejutott).  Koltai Zoltán, a GE Lighting EMEA-régió technológiai igazgatója egy fenntartható szerepet szánna az IoT-hullámnak. A GE Lighting a már kiépült infrastruktúráknál kezdi az „IoT-asítást”, nevezetesen az utcai világításnál, hiszen ez így költséghatékony, de mindenképpen megtérülő befektetés egy városnak. A GE-nek egyébként az MTA Központi Fizikai Kutatóintézeténél is (a régi KFKI) több ún. „smart city” tesztprojektje fut, ahol a LED-lámpás szenzorokkal és napelemekkel felszerelt utcai lámpák képesek felismerni, hogy autó vagy ember közeledik, és ez alapján szabályozzák a fénykibocsátást.

https://www.youtube.com/watch?v=rm-tjskfOuk

https://vimeo.com/user9099410/review/125032074/e1bebdc97e

Nincs kérdés abban, hogy itt egy világunkat megváltoztató folyamatról van szó, amikor a dolgok internetéről beszélünk. Kevin Bardos, az egyik legsikeresebb magyar startup egyben ma az IoT magyar úttörője, a LogMeIn színeiben elmondta, jelenleg 4 milliárd termék van rácsatlakoztatva a hálóra és így összekapcsolva egymással, 5 év múlva ez már 200 milliárdnál is több egymással kommunikáló terméket jelenthet a statisztikák szerint. Egy idő után ez egy öngerjesztő folyamat lesz, és a kérdés már az lesz, hogy miért nincsenek ezek az egymással kommunikálni képes eszközök összekapcsolva – fejtette ki. Winkler Zsolt, a Magyar Telekom által támogatott innovációs labor, a Kitchen Budapest ügyvezetője pedig a gyártásban látja az IoT térnyerését, mivel a gyártók ismerik fel igazán az IoT adta költségoptimalizáló hatást, míg a végfelhasználók, a fogyasztók tapasztalatán és informáltságán múlik, hogy kihasználják-e az IoT eszközök adta lehetőségeket.

És valóban kérdés az, hogy a magyar fogyasztók készek-e már a világhálóra felcsatlakoztatható és ilymódon adatokat nyerő termékek használatára. Mikorra válik mindennapjaink részévé a mobiltelefonunkkal kommunikáló hűtőszekrény, ha még a kézenfekvőbbnek tűnő közel 15 éves múltú lakásautomatizálás is egyelőre szűkkörben terjedt el országunkban? Mikor fog a magyar állam beruházni egy intelligens utcai világítás projektbe, ha még San Diego is jelenleg teszteli a GE okoslámpáit?

Az bizonyos, hogy a gyarapodó számú IoT-ban pionír, induló magyar vállalkozásoknak egyelőre nehéz dolguk van hazai piacon. Reméljük az Apptalk.ninja megfelelő társakra talál a Pioneerson.

Érdemes megnézni a képeket is:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1052710934757118.1073741831.437406429620908&type=1

Továbbá az esemény highlightja volt, hogy az Enbritely nevű magyar startup 750 ezer euró befektetést nyert az világhíres osztrák SpeedInvest, a finn Evli Bank és szintén finn befektetőkből összeállt Enbritely Holdingtól. A Pioneers Budapestet azért is választották a hír bejelentésére, mert a Pioneers Unplugged Budapestről indult a cég nemzetközi karrierje.

http://insiderblog.hu/blogzine/2015/04/29/nagyot-dobott-az-enbrite-ly-osztrak-vc-szall-be/

11010543_1052714974756714_3837375436475271806_n

No comments yet.

Have something to say?


8 × = húsz(on) négy