Mutatkozzatok be, kik vagytok, mivel foglalkoztok és hol vagytok elérhetők?

A Phonic Chat startup ötlet köré szerveződésünk a Gárdony Coworking irodából indult egy éve. Azt az ötletemet valósítottam meg, hogy a helyi, távmunkában dolgozó szakemberek számára nyissak egy helyet, ahol az egyéni munkamenet mellett egymással is kapcsolatba kerülhetünk. Itt találkoztunk össze a projekt résztvevőivel:

Horváth Márk a projekt zenei vezetője, gitárművész, aki sokféle formációban jászik, mellette Gárdonyban zenetanodát működtet. Balcsik-Tamás Kinga művészet-, és irodalomelméletet tanít a Veszprémi Egyetemen, szabadúszó bölcsész, a projektben  kommunikációs és menedzsment feladatokat vállal. Máté Gergő grafikus az arculat és a dizájn megteremtője, logót tervez vagy videót vág, mikor mire van szükség.

Varga Szabolcs Péter üzletfejlesztési szakember, aki segít nekem a startup útját egyengetni üzletileg.

A közös pont, ahol elérhetőek vagyunk a Gárdony Coworking Iroda, online ezen a néven van Facebook profilunk, youtube csatornánk és a Phonic Chat-nek saját honlapja, Facebook profilja és youtube csatornája, twitterje is van.

A startup előtti életben mivel foglalkoztatok?

Full stack webfejlesztő vagyok, szabadúszó egyéni vállalkozó és sorozat startuper. Horváth Márk zenei pályán mozog, Varga Szabolcs Péter mobilapplikációk fejlesztésén dolgozott üzletfejlesztési szakemberként, Máté Gergő grafikusként tevékenykedik, Balcsik-Tamás Kinga három kisgyerek anyukája, otthon volt a gyerekeivel az elmúlt hat évben, korábban főiskolai tanár volt irodalomtudomány témakörben.

Mi volt az első ötlet, ami a jelenlegi termékhez, szolgáltatáshoz vezetett és hol született meg az ötlet?

A Gárdony Coworkingben a napi nyitva tartáson kívül közösségi rendezvényeket szerveztünk. Kiállításokkal egybekötött nyílt napokat, ahol érdekes, innovatív témákról előadásokat hallgathattak meg a résztvevők, és bemutatkozhattak egymásnak is. Gyorsan kiderült, hogy a zene közös pontunk néhány emberrel, és elkezdtünk helyi zenei élő adásokat csinálni a Facebookon. Ez a folyamat szülte a közösségi zenélés online lehetővé tételének ötletét, ami már régóta érlelődő gondolat volt bennem. Zenész családból származom, hobbim a gitározás, a zene szeretete alapérték az életemben, és akikkel a Coworkingben összetalálkoztam, hasonlóan gondolkoznak a jelenlegi technológia és a zene összekapcsolódásának hasznáról.

Magyarországi piacban vagy külföldben gondolkodtok?

Mindkettőben. A honlapot angol nyelven készítettük el. A validációba és a promo anyagunk felvételébe eddig elsősorban magyar zenészeket vontunk be. Novemberben mutatkozunk be a lisszaboni Web Summit 2017 Alpha Programjában.

A startup üzlet közösségi inkább, vagy egyéni zseniken múlik?

Nem tudom, hogy általában véve, vagy a Phonic Chat-re vonatkoztatva kérdezed-e, de esetünkben közösségi ügy. A témát és a megvalósítást tekintve is sokrétű szakmai tudást igényel a startup ötletünk kidolgozása. Szerencsénk van, hogy ennyire heterogén a csapat, mindenki másban nagyon jó, és ez össze tud adódni a közös munka során. Korábban is dolgoztam több startup ötleten, csapatmunka és önálló fejlesztés is áll már mögöttem. A Phonic Chat-et a zene szeretetén alapuló közösségi munkánk és a tech szakmai tapasztalatom szülte, egyfajta keveréke a saját ötleteknek és a csapatmunkának. Nem tudom, hogy min múlik a statup üzlet, de a jelenlegi felállásban jól érzem magam, nagyon hiszek az együttműködésünkben és az ötletünk sikerében.

A fogyasztó agyával gondolkodtok a fejlesztés során, vagy a saját elképzeléseiteket valósítjátok meg?

Röviden: mindkettő. Kell, hogy legyen egy víziód, amiről az ötleted szól. A Phonic Chat egy gyakorlatban felmerült, saját probléma megoldására adott válasz. Elkezdtünk egy közös zenei projektet, amiben nehéz volt a zenészeket összehangolni, menedzselni, hogy kivel mikor tudunk sávokat felvenni. Nemcsak időben, térben okozott ez gondot, hanem a kreatív folyamat alakításában is. Improvizatív zenén dolgoztunk, nem akartunk dalt vagy zeneszámot produkálni. Volt egy alapötlet, egy gitársáv, amit mindenki a saját hangszerével, hangjával formálhatott, íródott egy angol dalszöveg szintén intuitív módon, nem volt célunk a dalszerzés, és az ehhez kapcsolódó dallam is organikusan alakult hozzá, több ember ötlete van benne. Az Internet virtuális közösségi és interaktív jellege mindezekre megoldást kínál, egyszerűsíteni tudja technikailag a folyamatot, és szemléletformáló hatása van az alkotói folyamatra. A Phonic Chat a multidimenzionális közösségi zenélés új szabványát fejleszti ki. Ebbe a folyamatba be szeretnénk vonni a ‘fogyasztókat’. De nem is nevezném így a platform szereplőit. Ezek az emberek a zene szeretete mentén használják az internetet a közösségi alkotásra. A visszajelzéseik nagyon fontosak a fejlesztés különböző szakaszaiban, mert az egész arról szól, hogy nem egy meglévő paradigmát akarunk csak úgy eladni. Hanem egy új paradigma IT mentén elgondolt szabványát hozzuk létre azoknak, akik szeretik a gondolatát a közösségi zenélés élményének, és aktívan akarják átélni a flow élményt a zenei alkotással kapcsolatban. Valahogy úgy, mint a népdaléneklés tradícionális hagyományában, organikusan, ahol nem egy produktum, hanem a létrehozás folyamata és annak átélése, a beleélés volt a középpontban. Ehhez elengedhetetlen, hogy az igényeket felmérjük, és a visszajelzéseket figyelembe véve dolgozzunk tovább.

Mi a legnagyobb probléma, amivel jelenleg foglalkoztok?

Nem rangsoroljuk a problémákat. Az egész folyamat alakítása választott út. Inkább kihívásokkal foglalkozunk, így fogalmazom. Döntéseket hozunk az időbeosztásunkról, a fejlesztői környezet bővítéséről, saját forrást mozgósítunk, a termékünk validációjára koncepciót dolgozunk ki. Megjelenünk Startup versenyeken és seed money-t hajtunk fel a továbblépéshez. A lisszaboni Web Summitra összpontosítunk most.

Mire lenne szükségetek leginkább, pénz, ember, marketing?

Pénz, sales-es ember, marketing. Az ideális esetben egy szakmai befektető. Pl. a Sony Innovation Fund nagyon szimpatikus…

Több ötletben kell gondolkodni a mai világban, vagy elég egy ötlet is?

Több ötlete van annak, aki egyet elkezd kidolgozni. Állandóan van ötlete, szerintem. A kidolgozás, a folyamat végigjárása az izgalmas, amint az ötlet elkezd életre kelni, és kibontakozik belőle valami. Az ötletek eleve akkor formálódhatnak meg valamivel kapcsolatban, ha az adott téma nagyon izgatja az embert. Én olyan típus vagyok, akit sok minden érdekel részleteiben, szeretek elmélyedni az adott témában, és akkor általában fel is merülnek bennem megoldandó kérdések. Alkati kérdés, hogy az ember szeret egy valamiben nagyon elmélyedni, feltenni arra sok időt, energiát, akár élethosszig tartó elköteleződést is jelenthet ez bármivel kapcsolatban. Engem inkább a kreatív gondolkodás hajt, a jelenlegi projekt is jó példa erre. Gyerekkorom óta zenélek, de sosem volt ambícióm kiváló előadóművész vagy muzsikus lenni. Inkább a rendszerszemlélet felől közelítek egy-egy témához, és azon szeretek gondolkozni, hogy hogyan lehet megváltoztatni, frissíteni, átstrukturálni valamit a saját értékrendem felől. Így számomra egy-egy projektben nem az ötlet lesz az állandó, hanem a rendszerelvek átírása az internet technológia potenciáljára alapozva. Meggyőződésem, hogy az IT teljesen átalakítja a gazdasági folyamatokat, a kapcsolatokat, az interakciókat, egyszóval a gondolkodásunkat. Az ötleteim megvalósításakor arra koncentrálok, hogy kreatív módon alkalmazzam a fejlesztést, a Phonic Chat például az online multidimenzionális közösségi zenélés új szabványát hozza létre.

Hogyan lehet felépíteni az ötletet, mi kell a piacra jutáshoz?

A piacra jutáshoz leginkább önbizalom kell. És sok munka. Ha dolgozol az ötleteden, az kifizetődik. A csapat is szükséges, mert sokrétű feladatot kell megoldani. Dolgoztam már úgy, hogy megvolt egy nagyon kidolgozott struktúra, amit le kellett fejleszteni, és eladhatóvá tenni. Most rugalmasan kezeljük az ötletünket és a belőle kialakított terméket. Folyamatos és párhuzamos a fejlesztés és az ötlet továbbgondolása a mostani projektben. Közösségi platformot fejlesztünk zenei témában, ezért sok zenészt vonunk be és magunk is használókként definiáljuk magunkat: teszteljük a termékünket azzal is, hogy saját zenei projektet indítottunk, ami a Phonic Chat alkalmazás promoja is egyben. Fontos a kapcsolati rendszer is.

Mit üzentek a mostani fiataloknak, hogyan kezdjék el?

Bátran vágjanak bele, ne akarják előre kitalálni, hogy mi a jó termék, mi az eladható, hanem rugalmasan álljanak az ötletükhöz, a piacukhoz és a vásárlóikhoz.

Szerintetek mi az öt legfontosabb dolog egy startup életében?

ötlet, csapat, önbizalom, megszállottság, professzionalizmus

https://www.facebook.com/phonicchat , http://www.phonicchat.com

No comments yet.

Have something to say?


9 − kettő =