Horvátok, szlovének és magyarok versenyeztek a PEN Hackathonon

Valamikor decemberben merült fel az ötlet, hogy volt egyetememre szervezzünk egy olyan eseményt, ami a környékbeliekhez is elviszi a Budapesten annyira népszerű startup-világot. Vidéken ugyanis nincs minden este akár több meetup, előadás vagy hasonló, marad az internet, meg a néha megjelenő egy-egy nevesebb vendégelőadó.

Szóval így történt, hogy januárra összekötő lettem a Hackathon szervezői és a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusza között, hogy startup-versenyt szervezzünk. Az ötletből hamar projekt lett, s a kedvező geográfiai körülmények (2 szomszédos ország egyeteme is 50 km-en belül van) miatt nagyon hamar eldőlt, hogy ez a verseny nemzetközi lesz, már csak az volt a feladat, hogy minél többen jöjjenek külfdölről is.

Aludva egyet a történtekre, kijelenthetjük, hogy minden a tervek szerint zajlott:

 • Volt kb. 65 résztvevő, ennek harmada külföldről: Horvátországból, Szlovéniából, s két veszprémi cserediák Malajziából.
 • Összesen 7 egyetemet értünk el, ebből volt 4 külföldi. A diákság mellett egyetemi tanárok is voltak, ami külön öröm volt.
 • Nagykanizsa MJV Önkormányzatának hála a részvevők ingyen szállást, étkezést és sört kaptak, panaszra tehát senkinek nem lehetett oka.
 • A verseny magyarul és angolul zajlott, ami szokatlan volt a résztvevőknek és a szervezőknek is, de a döcögős indulás után belejött mindenki ebbe, a prezentációk nagy része pedig már angolul volt.
 • Rangos mentor is érkezett a versenyre, David Trayford, a theHUB.hu alapítója, a Singularity University mentora. 
 • A megszokott szervezői csapat (Turcsán "Shy" Tamás és Dehelan Gábor) kiegészült Birkner Zoltán kampuszigazgatóval, s Cseresnyés Péter polgármester támogatásával, s a helyzetből úgy érzem, sikerült a legjobat kihozni. 

hackathon (1)

De a körülményeknél sokkal fontosabbak voltak az ötletek, amik amúgy meglehetősen jók voltak. Érkezett nagyjából 32, volt köztük mezőgazdasági (kenderfeldolgozással kapcsolatos), internet of things jellegű (vízprogramozás,mobilról irányítható ház), s persze jópár appfejlesztéses is. Jó volt látni, hogy kész, már bevezetés-közelében lévő projekttel is érkeztek csapatok, hogy itt teszteljék elsőként a szolgáltatást. (versenyelőnyükből fakadóan ők azért az élmezőnyben végeztek)

Meglepő volt látni, hogy nagyon ígéretes ötletek nem kerültek kidolgozásra, azért, mert a jelentkezőknek angolul nem sikerült átadni azt az elképzelést, amit nagyon részletesen kidolgoztak,  vagy azért, mert az ötletgazda másnap már dolgozni kellett, hogy menjen, s a döntőbe jutása után meglepetten, s nagy sajnálattal mondta, hogy nem tud ezen tovább dolgozni.

Kis csapatépítés és a Gábor által megtartott, a Hackathon igényeire Patonai Szabolcs által átszabott Business Model Canvas gyorstalpaló után következett egy városnézés, majd közös pizzázás, sörözés a város egyik leghangulatosabb helyén, hajnalig tartó beszélgetéssel. Ahogy kezdett kihűlni a pizza, fogyni a sör, egyre inkább csappant a létszám: el-eltünedeztek a résztvevő csapatok, de nem alvás céljából, hanem azért, hogy tovább dolgozzanak az Ötleten.

Olyat is hallottam, hogy a csapat egyik fele hajnalig dolgozott az ütleti terven, a másik fele pedig reggel vette át a stafétabotot, s állt neki a prezentációnak. (Ehhez még hozzátenném, hogy a végül első két helyezett csapat bírta a sörözést legtovább, a második helyezett ötletgazda pedig hajnalig beszélgetett Shyékkal! No nem ezért volt sikeres, hanem az ötlet és a lehengerlő előadásmód miatt, mielőtt még elfogultsággal vádolnátok az amúgy pártatlan zsűrit.)

Másnap a reggelt David lendületes előadása indította arról, hogy hogyan érdemes prezentálni. A legtöbben meg is fogadták a jótanácsokat, persze voltak olyanok is, akik pont az ellenkezőjét csinálták. A közös ebéd után jött a főpróba a csapatoknak, a pitch training, ahol mindenki lemérhette, hogy mit is kell tennie még a hátralévő 1-2 órában, hogy esélye legyen a versenyen. Néhány csapattal elég komoly konfliktus bontakozott ki arról, hogy hogyan is kellene 3 percben ezt előadni, de az éles versenyen már ezzel nem volt gond.

Persze a versenyen az ötletek a legfontosabbak, így a kiemelt, díjazott csapatokat szeretném még bemutatni egy-egy mondatban:

Nagyon jók voltak, de a dobogóról hajszálnyival lemaradtak:

Personal Fashion Assistant: Egy horvát hölgyekből álló csapat készített részletes és nagyon jó tervet arra, hogy hogyan lehetne egy platformon összegyűjteni az összes méretet, preferenciát, s ezzel megkönnyíteni az online vásárlást.

Smartdoor: Okos ajtó, mely mobillal, NFC-vel nyitható, megvalósulás esetén hamar prototípus-fázisba juthat.

Splash/Fröccs: Előre bekevert fröccs, kereskedelmi forgalomra, jó dizájnnal, nagy tömegeknek.

Locations: Egy teljes egészében lánycsapat prezentációja egy applikációról, amely a családosoknak könnyíti meg a városnézést, kiemelve a családbarát helyeket.

És akkor a legjobbak:

3. Business Goodwill Passport: Pécsi tanárokból és szakértőkből álló csapat által kidolgozott üzleti közösségi oldal, melynek lényege, hogy elsősorban pszichológiai  értékeléssel mutat be cégeket. Segítségével a cégek könnyen, megbízhatóan nézhetnek utána leendő üzletfeleiknek.

2. Make Your Event: Egy oldal, ahol bármilyen partyhoz, rendezvényhez megrendelhetsz minden szükséges dolgot, a kajától a zenéig. Leegyszerűsítve egy online rendezvényszervező cég, de az előadásból megtudhattuk, hogy annál sokkal több.

1. ConnectiGo: A horvát csapat azért jött Nagykanizsára, hogy így szerezzen ismertséget, gyakorolja a pitchet, meghallgassa mások véleményét a projektről, nem sokkal a piaci bevezetés előtt. A prezentáció komolyabb startup versenyen is megállta volna a helyét. Egy olyan közösségi híroldalról van szó, ahol a felhasználók tudnak a világ minden pontjáról híreket, jelentéseket küldeni az együttműködő portáloknak, a cél a gyors és pontos információmegosztás, első kézből.  A csapat teljesen multikulti volt, hisz a horvát ötletgazdák mellé csatlakoztak a maláj srácok és egy "részmunkaidős" magyar versenyző is.

Az ötletek tehát jók voltak, a verseny jól sikerült, s a szervezőkkel közösen felmerült egy spin-off hackathon és a jövő évi folytatás lehetősége is. 

1 Readers Commented

Join discussion
 1. startupper on 2014/04/14

  Kedves János

  Mivel nem tisztelt meg a valódi nevével bennünket, s Halász János nem volt a versenyen ezért szeretettel visszautasítjuk a kritikáját.

  Üdv.
  Startupper.hu

Have something to say?


6 − egy =