Interjú: OrthoGraph

Mutatkozzatok be, kik vagytok, mivel foglalkoztok és hol vagytok elérhetők?

Sziasztok! Mi professzionális CAD szoftverfejlesztők vagyunk, 3D alaprajzi felmérő szoftvert fejlesztünk táblagépekre. A mai napig az iPad verziónk készült el, amely kb. 3 év alatt 5000 felhasználót hozott nekünk az AppStore-on keresztül, nem szokásos kb. $100-os áron darabját. Sikerült elérnünk, hogy mára a piac az OrthoGraph-ot tartja a legprofesszionálisabb alaprajzi CAD szoftvernek tableten, amit számos média is megerősít. Az irodánk a Graphisoft Parkban van, mely környezet igencsak kedvez a kreatív gondolkodásnak. Most a multi-platform verziónkon dolgozunk, ami majd fut Androidon, Windowson és iPad-en is.

A startup előtti életben mivel foglalkoztatok?

Én (Korbuly Ádám) CAFM szoftverrendszert fejlesztettem, majd több társunkkal egy céget alapítottunk rá, nagy rendszereket vezettünk és ma is vezetünk be archifm alapon. A szoftver mára a világ számos pontján üzemel, Magyarországon pedig piacvezető megoldás lett. Előtte a Graphisoftban dolgoztam, ami ugyancsak CAD szoftverfejlesztő cég, így az OrthoGraph elvében nem áll messze az eddigi munkámtól.

Laci: Egyetem óta egy kis kitérővel a vállalati telekommunikáció területén dolgoztam (contact centerek telepítése, fejlesztése és üzemeltetése), először project menedzserként és ügyfélmenedzserként, később céges folyamatok menedzselésével (BPR, quality management) foglalkoztam.

Mi volt az első ötlet, ami a jelenlegi termékhez, szolgáltatáshoz vezetett és hol született meg az ötlet?

Az ArchiFM létesítménygazdálkodási rendszer bevezetések során nagyon sok alkalommal volt szükség elektronikus alaprajzok elérésére. Ezeket az építészek és felmérők papíron, nagyon nehézkesen készítették, sokszor visszajárva a helyszínre, javítgatva rajtuk. Láttuk, hogy itt van egy olyan piaci rés, amire megoldást érdemes, sőt kell készíteni. E gondolat mentén született az OrthoGraph. Érdekes feladat és nem kis kihívás egy sokak által játékplatformként értelmezett iPadre professzionális szoftvert fejleszteni, de sikerült. Nagyon jó érzés látni, hogy vevőink nagy része napi szinten használja a szoftvert termelői munkára.

Magyarországi piacban vagy külföldben gondolkodtok?

Magyarország ma nincs 0,5%-a a teljes bevételünknek, de ennek ellenére fordítunk magyar verziót is a szoftverből. Alapvetően az OrthoGraph-ot angolul fejlesztjük és nemzetközi piacra készítjük. Elsődleges piacaink USA, UK, Németország, Ausztrália és még sok érdekes ország a világ számos részéről.

A startup üzlet közösségi inkább, vagy egyéni zseniken múlik?

Szerintünk egyéni zseni sosem elég a sikerhez. Kell az is persze, de csak egy csapat képes nemzetközi vagy bármilyen sikert is elérni. Kivétel lehet egy sportoló vagy zongoraművész, és még pár igen ritka helyzet, de alapvetően a siker mindig egy csapatban rejlik és egy csapat érdeme. Az egy-két zseni ahhoz kell, hogy kihozza a csapatból a fantasztikus eredményt.

A fogyasztó agyával gondolkodtok a fejlesztés során, vagy a saját elképzeléseiteket valósítjátok meg?

Mi a problémát vizsgáljuk és arra próbálunk valamilyen kreatív megoldást adni, így  a fogyasztótól is elsősorban a problémákat, kérdéseket és felvetéseket hallgatjuk meg. A felhasználóink se nem szoftverfejlesztők se nem részesei a cégstratégia megfogalmazásának, viszont ők ütköznek a problémákba a „terepen”. Mi nagyon fontosnak tartjuk ezen visszajelzések meghallgatását, feldolgozását, de a megoldásokat mindig saját elképzelések alapján valósítjuk meg.

Mi a legnagyobb probléma, amivel jelenleg foglalkoztok?

A piacon egy olyan üzleti modellt vezetünk be, ami nem szokványos, legalábbis szoftver funkcionalitásra mobileszközön. Mivel az iPad-es világban a felhasználók a pár dolláros alkalmazásokhoz szoktak, ezért sokat küzdöttünk a $100-os árszintünkkel, mert nem értették, drágállták és sérelmezték. Létrehoztunk egy felhőszolgáltatást pár igen hasznos funkcionalitással, amit ha valaki előfizet, akkor lehetősége nyílik a profi iPad vagy később egyéb platformon futó alkalmazásunkat ingyenesen használatba venni. Egyelőre úgy tűnik, hogy kezdi ezt a piaci megérteni, már a havi $50-100 árszintünk nem is drága ebben a koncepcióban, sőt van, hogy csak próbaképpen is előfizetnek egy-egy licencre egy hónapra.

Mire lenne szükségetek leginkább, pénz, ember, marketing?

Leginkább emberre. Nagyon jól fejlődünk, a cég is stabil, de ahhoz, hogy nagyot tudjunk fejlődni mind piacokat tekintve mind a felmerülő technológiai lehetőségeket kiaknázva, a fejlesztői és partner menedzseri csapat további erősítése szükséges.

Több ötletben kell gondolkodni a mai világban, vagy elég egy ötlet is?

Szerintünk legyen egy ötlet, ami nagyon átgondolt, jól megalapozott, jól körbejárt és megvizsgált, viszont azt teljes fókusszal, szívvel és lélekkel kell megvalósítani. Sok ötlet esetén az ember energiája felaprózódik és egyikkel sem jut semmire.

Hogyan lehet felépíteni az ötletet, mi kell a piacra jutáshoz?

Nagyon sok piackutatás. Pontosan meghatározni a vevőkört, a problémát, a rendelkezésre álló legjobb eszközöket és ily módon a megoldást. Ha elég sokat gondolkodtunk ezen, akkor már meg van az ötlet, ami persze még lehet teljesen rossz is. Utána ezt az ötletet elő kell adni minél több embernek, potenciális vevőknek és sok véleményt meg kell hallgatni. Ha ezeken a rostákon átjut az ötlet, nyilván még sokat formálódik is közben, de a végére talán meg van az az elképzelés, ami sikeres lehet. Persze, csak lehet, garancia nincs. Mindemellett nagyon komoly pénzügyi tervezés is kell ahhoz, hogy kibírja a fejlődési utat, ne vérezzen el idő előtt.

Mit üzentek a mostani fiataloknak, hogyan kezdjék el?

Tessék nyitott szemmel járni, folyamatosan vizsgálódni, sokat tanulni (és nem a sulira gondolunk), és akkor esetleg beesik az az ötlet, gondolat, ami jó terméket és sikert tud szülni.

Szerintetek mi az öt legfontosabb dolog egy startup életében?

1.      Ötlet

2.      Csapat

3.      Kitartás

4.      Szorgalom

5.      Bizalom

Nem tudom, hogy figyeltétek-e, szerintünk nem a pénz az, sőt még a listára sem raktuk rá.

blog: orthograph.blogspot.com

FB: facebook.com/OrthoGraphSoftware

web: www.orthograph.net

IMG_7986

No comments yet.

Have something to say?


kilenc − 7 =