Interjú: opp.io

Mutatkozzatok be: kik vagytok és mivel foglalkoztok?

 

Az Opp.io csapata vagyunk, és olyan jegyzetelő alkalmazást fejlesztünk, ami könnyűvé teszi a megbeszéléseken való jegyzetelést, a feladatok kiosztását és nyomonkövetését.

 

Jelenleg négyen vagyunk: Naffa Helena, Tóth Samu, Borgulya Gergely (Gulyás) és én. És persze sokan segítenek. 

 

DSC_5333 BA BG

Borgulya Gergely, Bujdosó Attila

 

A startup előtti életben mivel foglalkoztatok?

 

Gulyással még a Műegyetemről ismerjuk egymást, mindketten az építészkarra jártunk. Gulyás az MTA SZTAKI-ban volt kutató, majd a Graphisoftnál dolgozott fejlesztőként, aztán marketingesként és projekt menedzserként. Én építészként dolgoztam az ONL-nél a Bálna tervein, aztán a Kitchen Budapestnél voltam kutató, majd koordinátor.

 

Mi volt az első ötlet, ami a jelenlegi termékhez, szolgáltatáshoz vezetett és hol született meg az ötlet?

 

Személyes tapasztalatok és hekkelt megoldások, amelyeket a munkánk során szereztünk illetve használtunk. 

 

Az aha-élmény valószínűleg ahhoz a felismeréshez kapcsolódott, hogy nem létezik emberek tevékenységeit és feladatait leíró kommunikációs protokoll. Valaki előbb-utóbb meg fogja csinálni — próbálunk mi lenni azok.

 

Magyarországi piacban vagy külföldben gondolkodtok?

 

Digitális dimenzióban.

 

A startup üzlet közösségi inkább, vagy egyéni zseniken múlik?

 

Csapaton. Érdekes megtapasztalni, hogy az a startup mantra, miszerint “a csapat a legfontosabb”, már egy startup cég korai fázisában is igazolódik. A csapat pedig akkor tud jól működni, ha a tagjai kellően nyitottak, érzékenyek, empatikusak.

 

Mennyiben gondolkodtok a fejlesztés során a fogyasztó agyával, és mennyiben a saját elképzeléseiteket valósítjátok meg?

 

Is. Mindketten tapasztaltuk a munkánk során, hogy bár sok feladat- és projektmenedzsement szoftver létezik, az ezek közötti átjárhatóság igazából még nem létezik. Azt tapasztaltuk, hogy akik céges környezetben sokak meetingelnek, azok várva várnak egy ilyen eszközre. Két korai prototípus után most jöttünk ki egy olyan béta verzióval, ami már használható is, szép is, hasznos is. Büszkék is vagyunk rá! Érdemes kipróbálni: https://opp.io.

 

Mi a legnagyobb probléma, amivel jelenleg foglalkoztok?

 

Jelenleg a csapat bővítése a legnagyobb kihívás. Több fejlesztőt is keresünk, akik nemcsak szakmailag felelnek meg az elvárásainknak, hanem emberileg is. Válogatósak vagyunk, mert olyan csapatot akarunk építeni, amiben a csapattagok kulturális értékei, világszemlélete és értékrendszere harmóniában vannak, ezért motiváltan és hatékonyan tudunk együtt dolgozni.

 

Erről azért eszembe jut, hogy még 2006 körül, amikor az egyik barátom elment a Google-hoz dolgozni, és kérdeztem hogy mi a legjobb a Google-nél, csak annyit válaszolt: “nem kell hülyéket kerülgetni”.

 

Mire lenne szükségetek leginkább: pénz, ember vagy marketing?

 

Jó emberre: aki motivált arra, hogy a csapatunk részévé váljon, a terméket sajátjának érezze és a felhasználóinknak egy jó eszközt adjon adjon a kezébe.

 

Több ötletben kell gondolkodni a mai világban, vagy elég egy ötlet is?

 

Szerintem nem az ötletek száma a kérdés, hanem a kiforrottsága, letisztultsága. Eközben persze az is igaz, hogy nincs vegytiszta ötlet, hogy a klasszikust idézzem: “everything is a remix”.

 

Nekünk bő fél év volt, mire az eredeti ötlet — egy új, actionable kommunikációs protokoll létrehozása — után rátaláltunk arra a konkrét use case-re: meetingen való jegyzetelés, feladatok rögzítése és követése, amire most szolgáltatást építünk. 

 

Hogyan lehet felépíteni az ötletet, mi kell a piacra jutáshoz?

 

Csak azt tudom elmondani, hogy mi hogyan gondolkodunk — korai lenne úgy nyilatkoznom, mintha már tudnánk a tutit. 

 

Mivel mi egy business productivity eszközt adunk, a legfontosabbnak azt tartjuk, hogy akik elkezdik használni azok hasznosnak találják és rendszeresen használják a napi munkájukban. Ehhez pedig, bár nem mindenki gondolja így, nem árt ha van egy eszköz, amit használni lehet.

 

Mit üzentek a mostani fiataloknak, hogyan kezdjék el?

 

A sikerhez kitartás kell, a kitartáshoz motiváció kell, a motivációhoz jó csapat és kitartó érdeklődés. Két tanácsunk van: 

 

Csapat nélkül nem fog menni. Szerintünk nem ötlethez kell csapatot toborozni, hanem a core csapattal kell ötletelni. Mi Gulyással másfél évig dolgoztunk korai reggeleken kávézókban és esténként kocsmákban, amíg kialakult az opp.io alapkoncepciója.

 

Tényleg érdekeljen amivel foglalkoztok. Ennek legjobb bizonyítéka, ha már korábban is tevékenykedtetek az adott területen. Azt gondolom, hogy az imént említett másfél év alatt például már régen kiderült volna, ha mégsem érdekel minket eléggé az a terület, amivel foglalkozunk.

 

Szerintetek mi az öt legfontosabb dolog egy startup életében?

 

Az első öt csapattag. Meg a kultúra. Na jó, ez hat.

 

Hol vagytok elérhetőek?

 

URL: https://opp.io

IRL: A Bartók Béla út elején van az irodánk. Bárkit szívesen látunk egy kávéra beszélgetni, béta tesztelni, vagy felvételi interjúzni. Ugyanis tapasztalt fejlesztőt keresünk.

 

Bartok_Bela_ut_sunny_small

No comments yet.

Have something to say?


három + = 7