Nyerj startupversenyt nőkkel!

Az elmúlt pár év jó néhány rangos startup versenyét sorban a hölgyek nyerték meg (Piokos, Babywatch, Hailo, Thinkinvisable, Beinnovative), ezek, ha nem is tisztán női projektek, de sok esetben olyan csapatok ahol a nők voltak az ötletgazdák.


Ez elgondolkoztathat mindenkit, mi is történik. Startup körökben voltak olyan felvetések, hogy a 99%-ban férfi befektetői és szakmai közösséget egyből elkábítják a hölgyek és ha van egy női „hustlered”, akkor bármilyen versenyen 50%-kal nagyobb eséllyel indulsz. Lehet ebben is valami, de inkább az lehet a háttérmotiváció, hogy a vannak dolgok, amiben a nők jobbak pl. aprólékos kidolgozott részletek, jó szépérzék és a harmóniára törekvés

Aztán persze ott van a csapathúzóerő. Egy hölgy sokkal jobban motiválhatja a többségében férfiakból álló csapatot a szinte lehetlen teljesítmények elérésére. Persze csak HA HISZNEK a hölgyekben. Ez a hit, az ami sok esetben még bekövesedett multis titkárnői múltakból maradványokban még mai is megtalálható mindenhol, de a nők egyre többen és jobban valósítják meg ötleteiket és önmagukat. 

És miért is vannak egyre többen? Mi lehet a vonzó a női startup létben? Egy csomó dolog, ami a nők gondolkodási metodikájával egyezik. Itt minden, mindennel összefügg és emellett olyan szabadságot kaphatnak munkaidőben és feladatokban, amelyeket egy vállalatnál soha. Ráadásul nem kell attól rettegni, hogy mi lesz pl. a gyermekvállalás után, mert addigra vagy exitál a sikeres ötletéből, vagy egyszerűen átszervezi a munkát, hogy a kiesések beleférjenek. 

A tényt, hogy egyre többen vannak a szférában, akik nem csak azért élhetjük meg örömmel, mert egyik napról a másikra finomabb lesz a kávé az irodában, vagy mert megjelennek a sütik, finomságok, vagy mert végre megvan az indok, hogy a hardcore fejlesztőnk miért fürödjön mindennap. Nem ennél sokkal jobb az a tudat, hogy vannak akik más oldalról, más szemmel és más szemlélettel közelíthetnek az ötletekhez és a megvalósításokhoz, mint mi férfiak.

De ehhez még a startup világ női részvételében még sokat kell javulnunk. Ehhez kell még az oktatás. Ezért jó minden olyan kezdeményezés, ami a nők részvételét és ötleteinek megvalósítását segíti elő. Fontos, hogy a férfi közösség ne úgy fogja fel ezeket, mint a női nagyhajós vitorlázó csapatokat, hogy végre volt, akik megtöltötték csupa nővel a hajókat, adjunk nekik különdíjat. Ez nem a nemek harca, hanem segítség, ahhoz a nemzetközi jelenléthez és ölet megvalósításhoz, ami sikerre vihet újabb magyar startupokat. 

pethoaElső fecskék
A tavalyi hacakthon sorozat szinte minden versenyén született női döntös. Az ok egyértelmű, valahogy egészen másféle ötletekkel álltak elő a női ötletgazdák. Számos szociális innováció és izgalmas közösségi projektek születtek ezeken a versnyeken.

Ne feledjük, hogy az év első nagy startup konferenciáját is egy startup körökben újonc, fejvadász körökben viszont profi szakember, a Példakép Alapítvány legjobbjai közé került Pethő Anikó szervezte. Róla például érdemes tudni, hogy egy éve lépett be az ökoszisztémába, módszeresen végigjárta az összes eseményt, indult projekttel Hackathonon és elképesztő sok kapcsolatot épített fel addig, míg a Startup Dayre rászánta magát.

Ilyen események sorába tartozik a H13 Diák- és Vállalkozói központ által megrendezett „CEE Women Startup” verseny (www.ceews.com) is, ami segíteni próbál, nem csak nőknek hanem az egész közösségnek. Azt tűzte ki a zászlójára, hogy minél több hazai és nemzetközi ötletnek adjon segítséget. A héten záruló szavazásra több mint 70 projekt érkezett amiből profi szakemberek választják ki azt a 25-öt, aki részt vehet a felkészítő héten és a március 24.-én megrendezésre kerülő Demo Day eseményen. 

Ehhez nem is tudunk mást hozzátenni csak hogy HAJRÁ csajok!

No comments yet.

Have something to say?


7 − = öt