Kockázati tőkés vs. üzleti angyalok

Hogy is áll mostanában ez a meccs? Amerikában láthatóan azok lettek a legaktívabb üzleti angyalok, akik valamilyen nagy üzletben gyorsan, sok pénzhez jutottak. A volt startupperek a saját kezükbe vették a sorsukat és számos olyan termékbe és szolgáltatásba fektetnek, amelyeket startup válallalkozások vittek piacra.

A startup befektetések első körét így nagyjából ezek az angel roundok teszik ki. A angyalok összefogva, megosztják a kockázatot és az első körös 1-3 millió dollárt többen dobják össze egy-egy tehetséges vállalkozónak.

"Kickstarter: Ezt a képet bonyolítja a közösségi finanszírozás, amely jelenleg képes kiváltani akár angyalokat is. Ez azért érdekes, mert eddig közvetlenül a felhasználótól nem lehetett visszajelzést kapni egy még meg nem lévő termékre, most pedig az első számú validáló eszköz a közösségi pénzgyüjtő oldalak aktív támogatói közössége. "

A kockázati tőkések többsége nem foglakozik a nagyon korai, seed fázisú projektekkel sem, ezt a szerepet az accelerátorok, inkubátorok vállalták fel. Érdemes lenne jól áttanulményozni, hogy miként is működik az amerikai modell, mert a hazai láthatóan bukdácsol. A seed alapok komoly kihívót kaptak a Gazella inkubátorokkal, illetve megjelentek az elég aktív magán alapok is, ahol ugyan kisebb pénzt ígérnek, sokaknak ez elég lehet megugrani az első nagy tőkehiányt.

Az Európai Uniós pályázati pénzek egy része is startup céllal cikéződik, de sokan azt mondják, hogy nem igazán érdemes vele foglakozni, annyira bürokratikus az egész rendszer startupperek számára inkább ingovány, mint lehetőség.

No comments yet.

Have something to say?


kilenc − 8 =