Nagyon networking – A paradicsom meghódítása, 5. nap
Még csak 5 napja vagyok itt, de olyan érzésem van, mintha már egy hónap eltelt volna. Ez jó, ez azt jelenti hogy kellemesen pörgök és szívom magamba az élményeket. Azokból pedig van bőven. 
 
Reggel egy San Mateo-i coworking helyet néztünk meg, a Hero City-t. Nagyon pofás hely ez is, bár a Sauna-nál egy fokkal kötöttebbnek tűnik. Azért itt is van nagy tér, színpad és minden olyan dolog, ami miatt még élni is jó lenne benne.
10606266_366795743500950_4060630312969479591_n
 

Hi, my name is…

 
Ezután következett egy rövid, intenzív speech workshop az egyik szervező, Niki jóvoltából. Ez szinte teljesen arra fókuszált, hogy hogyan mutatkozzunk be. Nem a sablon startup pitchre gondolok, hanem arra, hogy amikor valakivel pacsizol, akkor saját magadról mit mondasz.
 
A lényeg, hogy legyen 3-4 féle bemutatkozási stílusod, attól függően hogy kivel találod szembe magad. Van aki majd rád és a hátteredre kíváncsi; van aki majd elvárja hogy egyből a lényegre térj és a számára releváns dolgokat ledaráld; van akinél úgy érhetsz el sikeres első benyomást ha a bemutatkozásoddal őt magát tünteted fel jó színben… Zanzásítva erről szólt, sok gyakorlással fűszerezve.
 

VC in da (coffee)house

 
Délután Markussal kávéztunk, akinek egy korábbi cégét a Verisign vásárolta fel, és azóta csinált itt már startup inkubátort, mostanság pedig érettebb cégeket accelerálnak. Mindegyikünkkel nagyon figyelmesen elbeszélgetett, érdekelte hogy milyen projektjeink vannak, mit szeretnénk elérni a Valely-ben – és akinek tudott, javasolt is kapcsolatokat, tippeket & trükköket.
 
Angel investment kereséshez pl azt javasolta, hogy LinkedIn-en böngésszük végig az adott piac nagy szereplőinek az ex Senior/Executive Vice Presidentjeit és hasonló ex-executive-okat. Nekik ugyanis valószínűleg van pénzük bőven, és mivel a piacot is ismerik, gyorsan el tudják dönteni hogy akarnak-e befektetni vagy sem.
 

Magyar kapcsolat

 
Koraeste pedig végre összefutottam az első magyarokkal, Woodside-ban. Nem is akárkikkel! Erika az itteni Magyar-Amerikai Kereskedelmi Kamarát vezeti. Egy ideje már gondolkodik azon, hogy a Kamara hogyan segíthetné elő a honi startupokat… a beszélgetésünk során érdekes ötletek, lehetőségek merültek fel, erre is biztosan visszatérünk még.
 
A Te startupodnak miben tudna segíteni a kinti kamara?
 
Laci a digital media területén elismert szakember és startupokkal is foglalkozik. Beszélgettünk arról, hogy vajon mi kell ahhoz hogy egy magyar csapat hatékonyan landoljon az UA-ban. Szerinte nem kell mindenféle össznépi “Magyar innovációs ház” (mint pl a Nordic innovation house), mert ezek csak egy mesterséges burkot vonnak a startupk köré. Ehelyett minél gyorsabban találni kell egy helyi tagot, nemzetközi csapatot kell építeni, és minél több időt kell tölteni az amcsi közegben, ügyfélhez, partnerekhez közel.
 
Nagyon örütem ennek a találkának, mert érzésem szerint szakmailag és emberileg is egy hullámhosszon voltunk Erikával és Lacival. A magyar szálnak csütörtökön lesz folytatása, amikor is lesz egy networking event – legnagyobb szerencsémre kb 15 perc sétára a hotelemtől. :)
 
Mindemellett egész szépen alakul a jövő hét. Több eventbrite event szervezőnek, meetup szervezőnek küldtem ki cold maileket, kb negyedük reagál, és velük 3-4 mail kör alatt el lehet jutni egy személyes találkáig. Így például hétfőn találkozom a Hackers & Founders alapítójával – úgy látom, otthon még nincs ilyen.
 
Legyen?

3 Readers Commented

Join discussion
 1. Szalai Ferenc on 2015/01/14

  A H&F meetup kapcsán: Nem hiszem, hogy Budapesen nagy hiány lenneolyan meetup-okban vagy egyéb rendezvényekben, ahol korai fázisu cégek potenciális alapítói talalkozhatnának. Már igy is majd minden hétre jut 3 ilyen rendezvény. Sokkal érdekesebb kérdés lenne azt megvizsgálni, hogy mi az ami ott meg tud történni, pl: kapcsolatfelvétel, és mi az ami nem: pl:: alapítók olyan dolgokrol tudjanak beszélni, amiről nem lehet széles nyilvánosság elott (pl.: hogyan akaratak átvágni egy term sheet-el es ki és mért). Javasolnám minden startup rendezvény szervezőnek, hogy a rendezvényre is tekintsen úgy mint egy startupra és tegye fel azokat a kérdéseket, amiket feltenne egy olyan indításoakor is: kinek szól? miben más? milyen értet ad? stb.

 2. Kónya Dani on 2015/01/14

  Szia Attila!

  Szuperek az írásaid, nagyon izgalmas lehet ott a "paradicsomban", várjuk majd a személyes élménybeszámolódat is! Sok sikert és energiát a további kapcsolatépítéshez!

  Üdv,

  Dani

 3. Szigeti Attila Author on 2015/01/15

  Feri, jogos felvetés, bár szerintem egy olyannak lehet még helye, ahol biznisz és tech emberkék kifejezetten cofounderkeresés miatt keverednek. Csak kósza gondolatként vetettem fel.

   

  Dani, igyekszem.

   

  :)

Have something to say?


4 + = nyolc