Mutatkozzatok be, kik vagytok, mivel foglalkoztok és hol vagytok elérhetők? A startup előtti életben mivel foglalkoztatok?

Adatokat mozgatunk rendszerek között és ezáltal együttműködésre tudjuk bírni őket. A különleges képességünk egy olyan megoldás, amely bármilyen informatikai rendszert bármilyen informatikai rendszerrel könnyedén össze tud kapcsolni. Ezzel az európai kis és középvállalatok ügyvitelét tesszük hatékonyabbá. Webáruházak, raktárnyilvántartók, számlázó- és könyvelőprogramok, különböző fizetési és banki szolgáltatások, futárszolgálatok, marketing-, ügyfél- és partnerkezelő alkalmazások, termelési és vállalatirányítási rendszerek között teremtünk átjárhatóságot, azaz … "összekapcsolunk bármit, bármivel". 

Hogy lehet minket elérni: a honlapunkon keresztül http://mindensync.hu, illetve email-en: info@mindensync.hu

igendebrecen_1

A mindensync csapat balról jobbra: Ákos, István, Peti, Laci

Mudrony László: Tíz éves koromtól vagyok a programozás szerelmese: csak annyira vagyok kocka, hogy még édesanyám is a számítógépes nevemen szólít (Mudry). A programozás legmélyebb bugyrai vonzanak, szabadidőmben programozási nyelveket és adatbázis-kezelőket szeretek tervezgetni. Az elmélet is érdekes, de jól leprogramozni valami összetettebb dolgot, ez az ami igazán be tud szippantani. Eleinte gimnázium mellett hobbiból, aztán egyetem mellett már komolyan, utána itthon multinál, később külföldi startup-nál, végül újra itthon szabadúszóként valósítottam meg mások elképzeléseit – tanulságos sikereket és még tanulságosabb kudarcokat egyaránt megélve.

Almási István: Végzettségem szerint villamosmérnök vagyok, de az egyetem után fejlesztőként helyezkedtem el és megszerettem. Szeretem a rendszereket egészükben átlátni és már a tervezési fázisnál aktívan részt venni. Mivel világéletemben technikai dolgokkal foglalkoztam, még tanulnom kell, hogyan működik a való életben egy cég, de nagy szerencsémre a társaim profik ezen a téren, így biztos vagyok abban, hogy meg fogjuk valósítani azt, amit elterveztünk.

Bojtos Péter: Orvos-fizikusként végeztem a BME-SOTE közös képzésén, azonban már az egyetemi évek alatt érdekelt az informatika. Az egyetem végére alaposan beleástam magam a nyílt forráskódú rendszerek világába, majd évekig Linux alapú rendszerek tervezésével dolgoztam, mielőtt visszatértem volna részben az akadémiai szférába. Szabadidőmben informatikai tanácsadással foglalkoztam a kutatás mellett.

Barta Ákos: Eddigi munkám során vállalatfinanszírozással foglalkoztam és rálátásom van a legkisebb és legnagyobb gazdasági szereplők mindennapi gazdálkodási tevékenységére. A hatékonyság, gyorsaság, költségmegtakarítás, egyszerűsítés olyan kulcskérdések minden cég esetében, amelyek komoly versenyelőnyt biztosítanak a cégek rövid és hosszú távú teljesítményében. Vallom, hogy a innovációba történő befektetés megtérül. Célom, hogy társaimmal együtt egy olyan fejlesztést biztosítsunk partnereinknek, mellyel működésük sikeréhez nagymértékben hozzájárulhatunk.

Mi volt az első ötlet, ami a jelenlegi termékhez, szolgáltatáshoz vezetett és hol született meg az ötlet? A fogyasztó agyával gondolkodtok a fejlesztés során, vagy a saját elképzeléseiteket valósítjátok meg?

Laci: Ha nem a fogyasztó agyával gondolkodnánk akkor nem is léteznénk: az ötlet ugyanis sok más startup-tól eltérően nem úgy született, hogy egyszer csak "nagyot álmodtunk", hanem úgy, hogy korábbi munkáim kapcsán jártam a cégeket és mindig rákérdeztem, milyen informatikai problémáik vannak? Egy idő után kénytelen voltam elfogadni, hogy a leginkább ismétlődő mintázat pont az, amit már nagyon is ismertem, és megtanultam messziről elkerülni: az integráció. Csak visszatekintve látom át, hogy ez indította be hátul szép csendben a fogaskerekeket.

Az egyik munkaadóm egy nagyobb webshop kínálatát szerette volna továbbértékesíteni a sajátjában. A másik saját webalkalmazását akarta számlázóval összekötni. Miközben egy külső fejlesztésű termelésirányítási modult akartunk ERP-hez kapcsolni. Az ERP-s partner meg webáruházat akart ERP-n keresztül automatizálni. A könyvelőm havonta ügyfelenként százas nagyságrendű géppel készült számlát pötyögött be, ő is szeretett volna erre valami automatikus "konvertálót". Minél jobban kerültem a problémát, annál inkább kezdett a csapból is ez folyni.

Ezekben a feladatokban az a közös, hogy egy, sőt többnyire rögtön két idegen rendszer működését kell átlátni és összeegyeztetni, persze anélkül, hogy bármelyikbe beleszólhatnánk vagy akár mélyebben belelátnánk. Mindkét oldalról jönnek a kiszámíthatatlan problémák, a megbízó meg persze zökkenőmentes működést vár, és csak annyit kérdez – természetesen előre –, hogy "Mennyibe fog kerülni?". Az egyszeri fejlesztő meg ilyenkor leginkább széttárja a karját: "Ismeretlen szám szorozva ismeretlen számmal". Legalábbis ez van, ha mindenki egyedileg akarja saját erőből megoldani az integrációt. 

Akkor sem egyszerűbb a helyzet, ha célrendszerek fejlesztőitől várjuk a segítséget: pl. számlázó szoftver százas nagyságrendű van csak Magyarországon, könyvelő szoftver is több tucat. Az utóbbiak nem hajlandóak több száz integrációt csinálni, a számlázók meg kicsik a tízhez is. Az egy-egy számlázót vagy készletnyilvántartót fejlesztő kicsik rá vannak utalva az integrációra, de nincs kapacitásuk (szélesebb körű) integrációra. A nagyobbak inkább rákényszerítenék a kicsikre, a még nagyobbak mindent egyedül akarnak lefedni – vagyis integrált rendszerekben utaznak, csakhogy emiatt még szerteágazóbb integrációs igényekkel szembesülnek. Mintha az lenne a mottó hogy "Működjön együtt a másik". 

Szerencsére a nyitottság a legtöbb helyen megvan: van adatfeladás, adat import és export lehetőség, sőt, a webes-felhős világgal szerencsére már az on-line programozói interfészek (API-k) is divatba jöttek, csak éppen hidakat nem szeret továbbra sem építeni senki. Ez talán érthető is, ha arra gondolunk, hogy mindenki a saját termékével akar foglalkozni. Az ötlet születése ahhoz a két pillanathoz köthető, amikor felismertem hogy ezt üzleti szempontból központosítva lehet jól megoldani, illetve hogy a fejlesztést "futószalagosítani" tudom.

Mi előre bekötünk minden partnert a rendszerünkbe, és amikor megkeres minket az ügyfél már csak a "saját központunkon belül kapcsoljuk a vonalat". Az előbbi az, amit futószalagosítunk, és az utóbbi az, amit automatizálunk, így akár informatikai tudás nélkül is elérhetővé tesszük az ügyfeleknek. Most még elsősorban a webáruházak igényeit járjuk körbe, de az ERP, CRM, stb. rendszerekre is figyelünk.

Magyarországi piacban vagy külföldben gondolkodtok?

Laci: Magyarország kicsi.. viszont közel van és itt tudunk a legkönnyebben visszajelzést szerezni, illetve a legkisebb téttel hibázni! Magyarországot edzőteremnek látjuk, Európát versenypályának, az USA-t meg leginkább egy rendkívül vonzó, de cápákkal teli öbölnek, mivel ott már a konkurencia is nagyon erős.

A startup üzlet közösségi inkább, vagy egyéni zseniken múlik?

Laci: Szerintem egyéni zsenik üzleti közösségén..amit úgy hívnak csapat.

Ákos: A startupot is, mint minden más vállalkozást a piac ítéli meg, legyen az akár egy zseni, vagy egy olajozottan működő közösség. Számtalan kiváló ötlet bukott már el épp a megmérettetés alkalmával, de úgy gondolom a régi mondás új köntösben továbbra is a siker kulcsa: jó ötlet, jókor, jó helyen.

Mi a legnagyobb probléma, amivel jelenleg foglalkoztok?

A legnagyobb kihívást az integráció általános és sokoldalú mivolta jelentette. Az adott, hogy mindenki szenved ettől, csakhogy 10 cégnek 15 féle problémája van. Emiatt a probléma felvetése, letisztítása, az üzeneteink megfogalmazása, a célcsoportjaink fókuszálása volt számunkra a legnagyobb kihívás. Ennek leküzdésében rengeteget segített az inkubátorunk, az !gen Debrecen.

Most már az első növekedési fázisunkra koncentrálunk, tehát elsősorban a partnereink felkutatása és megnyerése, valamint a további ügyfélszerzés a célunk.

Ügyfelek azok, akik pl. havi 4-5 óránál többet töltenek el azzal, hogy bevisznek egy rendszerbe olyan adatokat, amik egy másik rendszerből jöttek ki, vagy bármi más formában a közvetlen felhasználói az integrációnak: nekik pénzt tudunk megtakarítani. A partnereink pedig olyan ügyviteli vonatkozású rendszerek fejlesztői vagy szolgáltatói, akiktől az ügyfeleik elvárják az integrációs támogatást. Ezek a cégek mostantól bátran hirdethetik, hogy az ő rendszerük nagy előnye, hogy Európa tetszőleges ügyviteli rendszerére rá tudnak kapcsolódni, ráadásul mindezt abban a tudatban hirdethetik, hogy ezért nem ők fizetnek.

Több ötletben kell gondolkodni a mai világban, vagy elég egy ötlet is?

Laci: Egyszerre egyben, de tudni kell gyorsan váltani.

Péter: Ha az ötlet elég komplex megvalósítást kíván, akkor annak folyamata több ötletet is igényel. Tehát az ötleten való munka újabb ötleteket fog életre hívni.

Ákos: Ahhoz hogy elindulj elég egy ötlet, hogy hosszú távon fennmaradj, folyamatos megújulásra és adaptációra van szükség. Számtalan példa bizonyítja, hogy egy-egy vállalkozás a kezdeti ötletének megvalósítása után attól teljesen eltérő piaci szegmenseket is elért. 

Hogyan lehet felépíteni az ötletet, mi kell a piacra jutáshoz?

Ákos: kiváló lehetőség a meglévő kapcsolatrendszer, valamint az elérhető inkubátorok nyújtotta lehetőségek kiaknázása. Az interjúk, a szakmai konferenciákon, üzleti reggeliken történő részvétel mind segít abban, hogy az ötletedet széles körben megismerjék és azonnali visszajelzést kapj annak várható fogadtatásáról. Nem egyszerű a saját piacod kiépíteni, de a rendelkezésre álló infrastruktúra egyre szélesebb, és egyre nagyobb segítséget nyújt ebben.

Mit üzentek a mostani fiataloknak, hogyan kezdjék el?

Ákos: minden reklám nélkül, de nekünk az !gen Debrecen egy jó kezdet volt. Itt ismerkedtünk meg, itt alakítottuk ki azt a munkamenetet amiben most is dolgozunk, számos kezdeti buktató elkerüléséhez kaptunk segítséget, és a sikerhez vezető tanácsokat. Megismertük mások problémáit, valamint olyan gyakorlati útmutatást kaptunk, amely az induláshoz elengedhetetlen. 

Laci: Én is kiemelném azt az élményt az inkubátorból, hogy a többiek is ugyanazokkal a problémákkal küzdenek mint mi, és nagyon is tudunk egymásnak segíteni.

Szerintetek mi az öt legfontosabb dolog egy startup életében?

Ákos: az egymást kiegészítő és inspiráló, támogató, lelkesítő kollégák; a belefektetett idő; a piac visszajelzései és értékítélete; tudj felállni a padlóról, ha rád is számoltak; merj nagyban gondolkodni. 

Laci: A csapat, a tudás, az inspiráció, az elszántság és a kitartás. Nekem legalábbis ezek segítenek talpon maradni. Ha ez megvan, mindegy mit csinálsz, feltéve persze hogy nem ostobaságot.

Elérhetőségek

Honlap: mindensync.hu

Alapítók:

 

No comments yet.

Have something to say?


× egy = 2