Messze, egy távoli Galaxisban jártam

A napokban a Kriptonita Galaxis ETA-Ceti rendszerének a központjában, Akváriában rendezett Első Galaktikus Digitális Atomstruktúra megamanipuláló kiállításra kaptunk meghívást. A kiállításon elismert szakemberek és a feltörekvő, ámde elmaradott civilizációk képviselői is részt vettek.

A legnagyobb hatással a rozoga első generációs tér-idő generátorral felszerelt űrhajóval érkezett Terránok küldöttsége volt. A terránok közismerten híresek kreativitásukról, mérnökeik, tudósaik galaxis-szerte keresettek, amióta egyikük feltalálta a Bubic-Thube nevű hangulat stimulálort. A mai terránok mind gondolkodásukban, mind mentalitásukban hasonlítanak a bolygónkon ismert Startup vállalkozók egy részére. Mind három szemükben valamiféle megmagyarázhatatlan ragyogást véltem felfedezni, miközben a termékekről, szolgáltatásukról beszéltek. Ismerős jelek.

A kiállításon gyakorlatilag mindenki hasonló megamanipulátorokkal volt jelen. A technológia évek óta izgalomban tartja az Univerzum kreatív elméit. Most egy helyen mutatta be a távoli Gerbuda rendszerből érkezett vállalat az űrtechnológiában használt eszközeit, a Moradell bolygó tengeri élőlény replikáló megamanipulálóit. A jelen levő 359 789 kiállító között egy a Terra2 nevezetű bolygóról érkezett csapat érdekes terméke annyira felizgatott, hogy azonnal szóba is elegyedem a standon ácsorgó fiatal terránnal.

Udvariasan átnyújtottam neki a holoidentifikatoromat, s vártam, hogy ő is áttöltse saját adatcsomagját az én készülékekre. Meglepődtem, amikor azt válaszolta, neki nincs ilyenje. A terránok jó mérnökök hírében állnak, de láthatóan pocsék üzletemberek. Még egy béna holoidentifikátort sem képesek nyomtatni…  Na jó gondoltam ne ebből ítéljük meg őket.

A termékük galaxis profinak látszott ezért félre is tettem a bosszúságot, lelkére kötöttem beszélgető partneremnek, hogy legalább a Binkedin hiperterminálon jelöljön be, hogy tudjunk máskor is kommunikálni.

Na de térjünk vissza a lényegre, a termékük egy régi fajta stylus 3D megamanipulátor igazi unikumnak, hipermodern technológiának látszott. Elmesélése szerint most fejlesztették társaival, s a bolygójukon csúcstechnológiának számít. A nálunk megszokott 8 órás heti munkaegység helyett, ők a naponta elvégzendő kötelező munkaegységek mellett szabadidejükben fejlesztették a szerkezetet. Furcsa gondolat, hiszen ha csak erre kellene koncentrálniuk sokkal jobb eredményeket erénynek el.

espresso-machine3 espresso-machine4

Hihetetlenek ezek archaikus civilizációk milyen technológiai szinten nyomulnak. Megkérdeztem, hogy eladó-e a kis csecsebecse? 29 000 000 000 Titászi tallárra mondta az árát, ami meglehetősen röhejesnek hangzott elsőre. Azt állította 2 évnyi fejlesztés eredménye a termék.

Furcsa manapság, hogy amikor a galaxis minden zugában ismerik a Pitstopper galaktikus közösségi fizetőeszköz akkumulátort, ezek meg 29 csiliárd tallárra akarnak megvágni. Súlyos. Fogalmuk sincs róla, hogy nálunk negyed áron sokkal jobbat lehet igényelni a központi ellátóból. A Pitstopperen meg hetente akkumulálódik 69 csilliárd tallár egy ilyen szerkentyű holotervére.

Azt is elmondta, hogy a saját bolygólyán ők az egyetlenek, akik ezzel foglalkoznak s bizonnyal megértem, hogy nem adja olcsóbban, mert ott mindenki ilyet akar venni. Utánanéztem egy kicsit, a dolognak. A terránok átlag fizetése a Galaxisban a legalacsonyabb kb. félévnyi munkaegység után a leggazdagabbak sem biztos, hogy meg tudják vásárolni az eszközt.

Hmmmm… A kereslet és a kínálat összfüggései…, ezt nálunk már a csecsemőkorban letöltik a kicsinyek szülei a gyerekek skillszetjébe. Hát szegény terránok még valami elmaradott iskolákat emlegettek az információik forrásaként.

Érdekes egy beszélgetés volt ez a mai, remélem a Bindkedin adatbázisából többet is megtudok majd beszélgető társamról.

Ez a mai kalandom is azt mutatja, hogy, láthatóan van még hova fejődnie a terránok civilizációjának. Egy menő galaktikus kiállításon szerintem elfogadhatatlan, hogy azonosíthatatlan lények kínálgassák portékájukat. Azt gondolom, hogy a kommunikációs protokolljaikat sem ártana frissíteni, mert bizony elég gyengén volt felkészülve arra, hogy elmagyarázza a termék pontos jellemzőit. A galaxis nagy kreatív központjában a rotulánok által lakott Gwilicon Wradly-ben az a gyanúm nem nagyon állta volna meg a helyét a beszélgetőtársam és eszköze, bármennyi zseniális is az.

Pedig ezek az ambiciózus, de mégis lemaradozó kultúrák pedig egyre gyakrabban jelennek meg rozoga űrhajójukkal Gwilicon Wradly-ben, egyre jobban beszélik a nyelvünket. Lehet, hogy egyszer majd tényleg valami nagy dologgal rukkolnak elő, az általuk szent tárgyként tisztelt Bubik Thube után 3000 évvel. Meglátjuk, de addig még sokat kell fejlődniük.

A szerző tanácsadó a Galaktikus leszállópályák programban. Az ősei között számos Terrán is fellelhető.

No comments yet.

Have something to say?


kettő × = 14