A közösségi finanszírozás árnyoldala

Az elmúlt hetekben nagyon sok időt töltöttem a Kickstarter és az Indiegogo lehetőségeinek feltárásával, hisz mi is gondolkodunk valamiféle megoldásban, de ami ma éjjel történt, az nagyon meglepett. Történt ugyanis, hogy a Facebook bejelentette, 2 milliárd dollárért megvásárolja minden idők legizgalmasabb Kickstarter kampányának eredményét, az Oculus VR-t, ezzel pedig olyan gyűlölethullámot indított, amire szerintem senki nem számított.


Sikeres kampányt tudhatott magának az Oculus, hisz 250.000 dollárt kértek, két és fél milliót kaptak a lelkes támogatóktól, ami érthető, hisz a termék, az Oculus Rift az elmúlt évek legmenőbb fejlesztése: egy olyan virtuális szemüveg, amivel kikapcsolhatod magad körül a való világot, s teljesen elmerülhetsz a virtuális valóságban.

A cég a Kickstarter kampány után akkora ingyenreklámot kapott, amelyet startup még egyszer sem, egy csapásra világhírűek lettek. Nemrég csatlakozott a csapathoz a játékkészítés fenegyereke, a legendás John Cormack, akinek egyébként a Doom című játékot is köszönhetjük. Innentől kezdve nem volt kérdés, hogy lesz-e villámgyors exit, csak az nem volt tiszta, hogy ki fogja megvenni a céget, s mennyiért. Tegnap kiderült, hogy a Facebook lesz az, 2 milliárd dollárért, ami úgy gondolom, a Whatsapp 19 milliárdjához képest mindenképp aprópénz.

Az ügy nagy vihart kavart a tengerentúlon, hisz azok az emberek, akik pénzt adtak a projekt megvalósulására jogosan reklamálnak, hogy ők bizony nem azért támogatták a projektet, mert szerették volna a tulajdonosokat nagyon gyorsan nagyon gazdaggá tenni, hanem azért, hogy a projekt megszülethessen, s itt kezdődnek a problémák.

Ők ugyanis összedobtak összesen 2,5 millió dollárt, hogy támogassák a kitalálókat, az Oculus Rift pedig a mai napig nem készült el, azaz a korai exiteléssel az alapítók megsértették azt a bizalmi kapcsolatot, ami a közösségi finanszírozás egyik legfontosabb eleme: ha nem lenne bizalom, egyetlen projektet sem támogatnának a felhasználók.

S ennek nagyon rossz üzenete van azok számára, akik most gondolkodnak a Kickstarteres finanszírozáson, s beláthatatlan következményei lesznek annak, ha a felhasználók nem fizetnek, persze nem az Oculus VR, hanem az utánuk következők számára…

A Mashable az alábbi cikkben szedte össze a gyűlöletcunami legfontosabb gondolatait, a lefordításnak nincs értelme, egyet emelnék ki:

Soha de soha nem adtam volna egy centet sem az Oculusnak, ha tudom, hogy az egészet eladja a Facebooknak. Mindannyiunkat átvertétek. Remélem, ez mindkét fél számára súlyos károkat okoz majd. Szeretnék lebeszélni mindenkit, hogy olyan indie kezdeményt támogasson, amiből céges fejőstehén lesz. Nagyon szeretném, ha a pénzemet visszaadnák. - John Wolf.

A Kickstarternek nincs semmiféle szabályozása ilyen esetekre, így a pénzvisszafizetés nem elképzelhető.

No comments yet.

Have something to say?


× 3 = tizennyolc