Már írtam arról, hogy szerintem a legjobban teljesítő Kickstarteres projektek a kacatok, pontosabban a tech cuccok, ilyen világban élünk, szeretjük a kacatokat. Ez van, viszont mi szükségünk van egy 9 dolláros PC-re? Van 25 480 ember (május 16.-án), aki szerint kell a CHIP, a világ első 9 dolláros számítógépe, a projekt 50 ezer dollárt szeretett volna, ehhez képest más 1,3 milliónál járnak és még van vissza 21 nap, vajon sikerül a 2 millió dollárt elérni?

Jöjjenek előbb a tények, 1 GHz, 512 MB RAM és 4GB storage, ez alig nagyobb alaplapon mint egy gyufásdoboz, most újra leírom, 1 GHz, 512 MB RAM és 4GB háttértár, wifi és bluetooth is van, anélkül nem gép a gép. A szállítás 2016. májusában történik majd, vagyis 1 év múlva kaphatom kézhez, ha akarok hozzá VGA vagy HDMI kimenetet, amúgy meg az early bird támogatók akik nem vágynak ilyesmire, januárban, 2016.-ban. Számos kiegészítő jön hozzá, mondjuk akkumulátor, képernyő (ez már tablet amúgy…) és opensource az egész. De nem bővíthető, ha akarsz nagyobb háttértárat, csatlakoztass usb-s pendrive-ot.

Most jöjjenek a kényelmetlen kérdések:

 

Vajon meddig tart majd valami kínai gyártónak lemásolni?

Vajon mire jó egy ilyen gyenge gép?

Miért 1 évig tart a tervezése?

 

Nem fogok válaszolni a kérdésekre, mindenki válaszoljon magának, de a sópuska után, úgy gondolom ez a következő iskolapéldája annak, hogyan kell valamit eladni az embereknek és nem csak a Kickstarteren.

Rövid checklistet írok, úgy jobban érthető mire gondolok, ha mindenre igen a válasz, akkor bizony az alkotók profi marketingesek, mert sikerült kihozniuk a Kickstarterből a maximumot:

 

Kacat? Igen

Olcsó? Igen

Újdonság? Igen

Exkluzív? Igen

 

Kacat, igen az, mert megint valami amit lehet nyomkodni és használni. Olcsó? Még szép, 9 dollárért egy nagy menüt kapni. Újdonság? Igen az, mert ilyen még előtte nem volt, csak a Raspberry PI és a többi kínai, ami azért drágább. Exkluzív? Igen, mert csak itt lehet megkapni, máshol nem, előbb kapjuk mint bárki más és meg van az érzés, hogy nekem van, Neked nincs.

Tökéletes igen válaszok, tökéletes kivitelezés, a mini PC-k nem tudják kiváltani egyelőre a desktopokat, de közel vannak: http://www.digitaltrends.com/computing/can-a-50-mini-pc-replace-your-desktop/

Abban a világban amikor a telefonok erősebbek mint bármely mini PC és eljön a világvége ha megreccen a telefon a böngészés közben, ebben a világban egy ilyen mini PC-t eladni ilyen profi módon? Érdemes tanulni a Kickstarter kampányukból, mert szerintem tökéletes és ezt az is bizonyítja, hogy 21 nappal a lejárat előtt már 26x annyi pénzt kerestek, mint amennyit akartak. Drukkolok nekik, hajrá, de ezt most nem fogom megvenni. 

Felesleges erre startup, mert mire kifejlesztik, eljutnak a prototípusig, addigra valami kínai gyártó megcsinálta, erre kell a Kickstarteres projekt, aminek ez a mini PC a mintapéldája.

https://www.kickstarter.com/projects/1598272670/chip-the-worlds-first-9-computer

No comments yet.

Have something to say?


kettő + 7 =