Megduplázza idei startup befektetéseinek számát az SAP szoftvercég, amelyet a napokban választottak meg Európa leginkább startupbarát vállalatának, 36 ekkora méretű nagyvállalat közül. Az SAP tőkealapja korai fázisban cégenként (átszámítva) 40-70 millió forintot fektet a legjobbakba, 2018-ban várhatóan már akár 20 kis, innovatív cégbe. Azaz a 2018-as befektetések globális összege jóval meghaladhatja majd az egymilliárd forintot is. A nemzetközi alap teljes keretösszege 35 millió dollár, ami csaknem 9,5 milliárd forint.


Egy igen erős víziót próbál most megvalósítani az SAP. A szoftvervállalat több programmal és kezdeményezéssel van jelen a globális startup világban, több esetben a neves Techstars accelerátorral összefogásban. Ők már előre gondolkodnak, mint Ram Jambunathan, az SAP.iO alapkezelő vezetője decemberben egy interjúban elárulta: a következő generációs digitalizációs és felhő alapú vállalato szoftvermegoldások terén a globális vezető szerepet célozza a nagyvállalat. E stratégiának fontos eleme, hogy rendesen „rálépnek a gázra”, már ami az új startupokba történő befektetéseket illeti. Méghozzá olyanokba, melyek a saját területükön igazi, földrengés-szerű áttörésekben gondolkodnak, hiszen a szoftvercégek maguk is ilyen jellegű innovációkon dolgoznak 

Milyen cégeket keresnek? Olyanokat, amelyek a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás vagy épp a dolgok internete (IoT) területek valamelyikén mozognak. 
Már 2017 végéig döntést hoztak 8-10 cégbe történő befektetésről, így akár hárommilliárd dollárra is növekedhet a 2017-ben befektetett összeg. Ram Jambunathan msot azt állítja: meg szeretnék duplázni ezeket a mutatókat a 2018-as évben!
 
A német gyökerű, ám multinacionális szoftvervállalatnak egyébiránt számos, a strartupokat támogató programja is van. A Startup Focus kezdeményezés talán a legnagyobb vállalati startup program a világon: nem kevesebb, mint 6080 (!) startup projektet támogat, 25 különféle iparágban, a világ 58 országában. 
Nem mellesleg: az SAP a világszerte zajló üzleti tranzakciók bő háromnegyedében szerepet vállal, azaz nem csak a gyártás, adatgyűjtés és vállalati elszámolások szakértője, de szegről-végről fintech fronton is a legfontosabb vállalatok közt van. Ez az elképesztően nagy ökoszisztéma pedig lehetővé tette, hogy immár 289, partnercég (főként startupok) által kifejlesztett megoldást vaidáljanak és ezeket már az SAP hatalmas ügyfélköre használja is világszerte.
 
Az európai Startup Europe Partnership (SEP) gyakorlatilag Európa legjobb nagyvállalati startup programjait díjazza, amelynek most a hat éve működő SAP Startup Focus lett a sztárja. Az SAP programjának lényege, hogy a SAP Cloud Platform és a SAP Hana platformon fejlesztett megoldásokhoz ad anyagi és tanácsadási támogatást a kisebb innovatív projekteknek. Itt a fő fókuszterületeket a Big Data, a prediktív analitika és a valós idejű analitikai megoldások jelentik. Ezeknek például valós idejű szimulációk során, minta-felismerő algoritmusokban, a blokklánc technológiák alkalmazásakor és személyre szabott analitikai megoldásokban veszik hasznát. De a gépi tanulás, a kiterjesztett valóság és a virtuális valóság és az IoT megoldások is szóba jöhetnek a SAP Startup Focus program támogatott projektjei közt.
 
A programok lényegét bemutató videó: 
 
 
Bővebb információk az SAP startup programjairól az alábbi oldalakon olvashatók:
 
Startup Focus Program: 
 
SAP.iO tőkealap:

No comments yet.

Have something to say?


− hat = 2