Interjú: Jamboree

Mutatkozzatok be, kik vagytok, mivel foglalkoztok, és hol vagytok elérhetők?


Sokan még nem ismerhettek minket. Így hárman először alkotunk közösen. Egyik társalapítómmal még a gimis padokat koptatjuk, harmadik alapító társunk már egy ideje az élet iskoláját koptatja, több vállalkozással a háta mögött. Ketten a háromból 17 évesek vagyunk. Én – Ozsváth László – Szegeden, míg a többiek Budapesten laknak (ők egyelőre a háttérben kívánnak maradni). Mi, gimisek a Forbes Flow-n ismerkedtünk meg 2014-ben, már akkor tudtuk, hogy közösen szeretnénk valami nagyot alkotni. Ő 13 évesen kezdett el gondolkodni mi lenne, ha megváltaná a világot és ma már több startup (mobil app fejlesztési) projektben tölt be vezető szerepet. Én is 13 évesen fogtam bele első saját projektembe, ahol főleg a sales feladatokat tanultam meg, és ma már én is több projektet viszek. Aztán idén tavasszal találkoztunk először, hárman.

 

cover2
Miért Jamboree a nevetek? 

A dzsembori a hasonló gondolkodású és mentalitású emberek nagy, általában nemzetközi találkozója. Mi ezt a nemzetközi, jövőbe mutató platformot szeretnénk megteremteni a fiatal startuppereknek.

A startup üzlet közösségi inkább, vagy egyéni zseniken múlik?

Az egyéni zsenik véleményünk szerint kevesebbet érnek, talán nem is léteznek. A startup világban egy csapat lehet zseniális, az egyén nem. Mi minden startupban a 3H-s szabályt követjük. Kell egy hacker, egy hustler és egy hipster. Valaki, aki kitalálja, valaki, aki eladja és valaki, aki pedig megcsinálja. Egyik sem ér a másik kettő nélkül semmit. Ezen múlik a legtöbb projekt sikere!

A fogyasztó agyával gondolkodtok a fejlesztés során, vagy a saját elképzeléseiteket valósítjátok meg?

Természetesen mindig a fogyasztó agyával. Bármilyen ötletünk van, az első lépés a validáció. Itt legtöbbször egy kérdőívet készítünk el, és online-offline meginterjúvoljuk a célcsoportot, amely alapján felmérjük, hogy van-e valósan igény az ötletünkre. Amennyiben igen, akkor léphetünk a megvalósítás felé egyet. Ezután általában a wireframe-eket készítjük el, a funkciók, felületek összeállításánál minden esetben bevonjuk a célcsoportot is. Így mindig az ő igényeikhez tudjuk igazítani a termékünket.

A startup előtti életben mivel foglalkoztatok?

Startuppal kezdtük! :)

Mi volt az első ötlet, ami a jelenlegi termékhez, szolgáltatáshoz vezetett és hol született meg az ötlet?

Humoros, de tavaly egy élelmiszerbolt kereső alkalmazáson gondolkoztunk, amikor a projekt már annyira kiforrott volt, hogy bevonhattunk volna egy harmadik társalapítót – ebben az esetben egy programozót, egyszerűen nem lehetett találni. Rájöttünk, hogy nincs, egy egységes platform, ahol egymásra találhatnának a vállalkozni vágyó fiatalok.

Már másnap este összeültünk egy toll és papír társaságában…

Miért alkalmazást terveztek, miért nem elég egy weboldal erre a célra?

Szerintünk egy weboldal nem tud olyan interaktív lenni, mint egy mobil alkalmazás, bár szükség van egy weboldalra is. Mi ötvözni fogjuk a kettőt, lesznek olyan funkciók, amik csak az applikáción keresztül érhetők el, lesznek olyanok, amik csak a weboldalon, és persze lesznek, amik itt is – ott is.

Szóval akkor 1 gombnyomással kereshetek co-foundert?

Azért annál több kell. Az ötletet be is kell mutatni, fel is kell tölteni, hogy társalapítókat és/vagy megvalósító csapatot lehessen találni. Ebben is segítünk majd az ötletembereknek. Bízunk abban, hogy a tagok véleményezése, értékelése is hasznos lesz a keresgélés során.

Magyarországi piacban vagy külföldben gondolkodtok?

Első körben a magyarországi piacnak készítjük a Jamboree-t, hiszen a magyar célcsoportot ismerjük igazán. Amolyan pilot projekt lesz. Az itteni tapasztalatok és eredmények folyamatos kiértékelése és a funkciók alapos tesztelése után, remélhetően rövid idő után, akár már a közeljövőben, szeretnénk majd külföldön is startolni. Persze sok víz lefolyhat még addig a Dunán.

Mi a legnagyobb probléma, amivel jelenleg foglalkoztok?

Jelenleg legnagyobb problémánk az, hogy még alakulóban van a csapat. Plusz véglegesíteni kell a specifikációt, mert nagyon komplex víziónk van, el kell dönteni, mivel induljunk el, és merre bővítsük, fejlesszük majd az applikációt. Aztán jöhet a „fejlesztőket keresünk”. Mindez idő alatt persze elkezdtük már gyűjteni a feliratkozókat is, hisz belőlük sosem elég.J

Egy kicsit lassabban haladunk, mint terveztük. Tudjuk, hogy az induló, jól szervezett vállalkozásoknak a legnagyobb előnye, hogy bárkinél gyorsabban tudnak reagálni a piac igényeire, és akár egy hónap alatt újragondolnak mindent. Mi is ezt tartjuk szem előtt.

Mire lenne szükségetek leginkább, pénz, ember, marketing?

Mivel sikerült magunk mögé egy támogatót találni, szerencsére a pénz nem probléma. A marketinget mi ketten, gimisek csináljuk, van benne már egy kis tapasztalatunk. Célunk, hogy amikor kijön az applikáció, az első héten már több százan, ezren letöltsék.

A magyarországi indulást követően szeretnénk mihamarabb regionálisan, a környező országokba és persze Nyugat-Európába is betörni, ahol még nagyobb érdeklődésre számítunk. Itt akár már egy befektető-kereső funkció is bekerülhet az alkalmazásba.

Hogy mindezt megvalósíthassuk, további megjelenésekre, szakmai kapcsolatokra és bemutatkozási lehetőségekre lenne szükségünk.

Több ötletben kell gondolkodni a mai világban, vagy elég egy ötlet is?

Egy ötlet elég nyilvánvalóan kevés. Ha az ember csak egy dolgot csinál, akkor kevesebb az esélye, hogy azzal váltja meg a világot, mintha több projekten dolgozna. Viszont szimultán csak addig ajánlott csinálni, amíg az ember egyik munkájánál se veszít a fókuszból. Ha csinálunk valamit, akkor azt csak úgy, ha mindent beleadunk.

Hogyan lehet felépíteni az ötletet, mi kell a piacra jutáshoz?

Erre van egy tökéletes modell. Legelőször le kell validálni az ötletet, majd pedig a tervezett funkciókat a célcsoporttal. Ezt követően wireframeket kell rajzolni, specifikációt írni. Ezt is ajánlatos megmutatni a célcsoportnak. Ha ezek véglegesek el lehet kezdeni a designt majd pedig a fejlesztést. Ezzel párhuzamosan pedig valakinek a marketinggel, és közönségépítéssel kell foglalkoznia.

Mit üzentek a mostani fiataloknak, hogyan kezdjék el?

Ha van, egy ötletük abba mindenképpen vágjanak bele. Szerezzenek egy csapatot, nyissák ki a laptopot és „addig ne csukják be, ameddig nincs kész a termék.”

Szerintetek mi az öt legfontosabb dolog egy startup életében?

Kitartás, kreativitás, realizmus, alázat és merni nagyban gondolkodni.

business_0964

http://jamboree.life
https://www.facebook.com/jamboree.life

No comments yet.

Have something to say?


8 − egy =