Itt az újabb nagy durranás: a dolgok internete és megalkotóik Budapesten

Korábban csak a science fiction filmek jellemzői voltak a hálózatba kötött “intelligens” eszközök, ma azonban ez a trend egyre jelentősebb tendenciát mutat és valósággá válik. Itthon is több fejlesztő csapat dolgozik az ún. Internet of Things trendbe illeszkedő projekten, május 12-én pedig elindul a témával foglalkozó meetup sorozat az iotpedia.com és Design Terminál közös szervezésében.

 

A Gartner piackutató cég elemzése szerint internetező tárgyak száma a PCk, tabletek és okostelefonok nélkül közel 26 milliárdra nő majd 2020-ig. Az internethez kapcsolódó háztartási és irodai eszközök, valamint a viselhető technológiák azonban nem csak a felhasználók számára nyújtanak komoly értéket. A dolgok internete (Internet of Things) terület szolgáltatóinak bevétele 2020-ra a 300 milliárd dollárt is megközelítheti, ami a globális gazdaságra is jelentős hatással van. Nem véletlen, hogy a nagyvállalatok közül például a Cisco, a GE, vagy az Intel is kiemelt figyelmet fordít a területre globálisan, de a Magyar Telekom, vagy az egyik legismertebb magyar alapítású startup a LogMeIn is jelentős üzleti potenciált lát a dolgok internete térnyerésében.

 

A felhasználási lehetőségek száma gyakorlatilag határtalan. A viselhető pulzus és vérnyomásmérők segítenek egészségünk megőrzésében és rendszeres önellenőrzést tesznek lehetővé. Az intelligens termosztátok, érzékelik, ha elhagyjuk a házat, majd ehhez igazítják a hőmérsékletet, mikor pedig közeledünk ismét akcióba lendülnek, hogy felfűtött lakás fogadjon minket. Az okos város koncepció keretein belül egyre több helyen kísérleteznek azzal, hogy a technológia hogyan tudja a  közlekedést forradalmasítani, legyen szó akár az önmagát vezető autó víziójáról, vagy az intelligens parkolás rendszerének kialakításáról. A terület megszállott művelői már a tojástartótól kezdve a hajszárítóig, számos eszközt csatlakoztattak az internetre.

 

A nemzetközi dolgok internete körüli trendekkel foglalkozó iotpedia.com és a hazai kreatívipar központja, a Design Terminál összefogása eredményeképpen az Internet of Things körüli alkotóközösség immáron Budapesten is rendszeres találkozási pontra lelhet. Az első IoTPedia Meetup Budapest május 12-én kerül megrendezésre 19 órától az Erzsébet téri Design Terminálban. Az este meghívótt előadói Christopher Mattheisen, a Telekom vezérigazgatója, Szalai Ferenc, sorozatvállalkozó, aki a fejlesztői szempontból járja körbe a témát, valamint Maróy Ákos, aki a Google Glassre fejlesztett Aero Glass pilóta navigációs alkalmazást mutatja be.

 

Az eseményre mindenkit szeretettel várunk, akit érdekel ez a nagyon izgalmas és lehetőségekben gazdag terület. Az előadások egyaránt hordoznak újdonságot fejlesztőknek, vezetőknek, vállalkozóknak, újságíróknak. A kéthavonta megrendezésre kerülő rendezvénysorozattal a célunk a budapesti alkotóközösség korai bekapcsolása a most alakuló globális Internet of Things ökoszisztémába. mondta el Szabó Balázs, az IoTPedia.com alapítója, a rendezvény egyik szervezője. Regisztrálni itt lehet.

No comments yet.

Have something to say?


2 × = négy