Interjú: Soldigo

Mutatkozzatok be, kik vagytok, mivel foglalkoztok és hol vagytok elérhetők?

A Soldigo csapata vagyunk, a Soldigo egy internetes felület ahol bárki elkészítheti az online webáruházát, bármiféle programozói tudás nélkül. Csapatunk jelen pillanatban öt tagból áll: Bíborka segít az ügyfeleinknek, Zoltán a Soldigo kinézetéről felel, Árpád gondoskodik a szervereinkről, a másik Zoltán fejleszti a Soldigo-t és nekem, Zsoltnak, az a feladatom, hogy minden jól működjön.

A startup előtti életben mivel foglalkoztatok?

A startup előtti életben a két Zoltán és én webdesign és webfejlesztői vállalkozásban utaztunk, Árpád rendszergazdaként, Bíborka pedig projektmenedzserként dolgozott.

Mi volt az első ötlet, ami a jelenlegi termékhez, szolgáltatáshoz vezetett és hol született meg az ötlet?

A több mint 15 éves fejlesztői tapasztalatunk során arra jöttünk rá, hogy a kezdő és a kis vállalkozók nem tudnak megengedni maguknak egy professzionális webáruház elkészítését. Ajánlottuk ezen ügyfeleinknek a különböző online webáruházkészítő felületeket de sajnos erre sem volt meg a kellő anyagi hátterük. Igy született meg a Soldigo. A célunk a Soldigo elkészítésekor az volt, hogy egy olyan online webáruházkészítő felületet fejlesszünk amelyet egyszerű kezelni, intuitív és elérhető anyagi szempontból. Általában a havi bér mellett más felületek egy adott százalékot is elvesznek minden értékesítés után. Mi a Soldigonál tiszteletben  tartjuk a vállalkozók idejét és ezért nem veszünk el értekésítés utáni százalékot. Azt gondoljuk helyénvalónak hogy a vállalkozó tartsa meg azt a pénzt amiért megdolgozott.

Magyarországi piacban vagy külföldben gondolkodtok?

Külföldben gondolkodunk hiszen már vannak ügyfeleink az Egyesült Államoktól Afrikáig és az egész Európa területén, beleértve Magyarországot és Romániát is. A jövőbeli tervünk olyan felületté fejleszteni a Soldigo-t amely kulcsfontosságú szerepet tölt majd be a hazai és nemzetközi online értékesítés terén.

A startup üzlet közösségi inkább, vagy egyéni zseniken múlik?

Mindenképp a csapaton. Nem véletlenül emelik ki legtöbb startupversenyen vagy eseményen, hogy csapat nélkül nem is éri meg próbálkozni. Egy startup lelke a csapat.

A fogyasztó agyával gondolkodtok a fejlesztés során, vagy a saját elképzeléseiteket valósítjátok meg?

Az Soldigo első prototípusát a saját elképzeléseink szerint készítettük el de amiután megkértük a Csiki Anyák Egyesülete tagjait hogy teszteljék le, rájöttünk hogy ez így nem fog menni. Rájöttünk hogy mindenképp további teszteket kell végeznünk és ami a legfontosabb, hogy meghallgassuk az ügyfeleink igényeit. Az új fejlesztéseket is mindig az ügyfeleink igényeire szabva végezzük el. Előszőr összegyűjtjük az ügyfeleink kéréseit és lefejlesztjük a legkevésbé igényes kéréseket. Így vezettünk be különböző értékesítési csatornákat és marketing eszközöket és a közeljövőben bevezetjük az úgynevezett „social selling”-et, vagyis az Instagramon, Pinteresten és további hasonló közösségi hálókon történő eladást, így az online értékesítés gyerekjáték lesz. A célunk hogy segítsünk az embereknek abból megélni, amivel szeretnek foglalkozni.

Mi a legnagyobb probléma, amivel jelenleg foglalkoztok?

Technológiai szempontból nincsenek problémáink. Ha néha akad is, azt minél hamarabb orvosoljuk. Leginkább az ügyfeleink igényeinek és kéréseinek a kielégítése a legnagyobb kihívás.

Mire lenne szükségetek leginkább, pénz, ember, marketing?

Leginkább partnerekre. Olyan partnereket keresünk akik segítségévél minél több kisvállakozót, kézművest, divattervezőt és művészt tudunk megszólítani hogy segíthessünk nekik az online vállalkozásuk elindításában.

Több ötletben kell gondolkodni a mai világban, vagy elég egy ötlet is?

A véleményünk szerint egy ötlet is elég ha hiszünk benne és merünk faragni rajta a piac és az ügyfelek igényei szerint.

Hogyan lehet felépíteni az ötletet, mi kell a piacra jutáshoz?

Sok kitartás kell. Egy ötletből nem lesz vállalkozás egy éjszaka alatt.

Mit üzentek a mostani fiataloknak, hogyan kezdjék el?

A fiatal vállalkozóknak azt üzenjük hogy minden pofoncsapás egy lépés előre. Rengeteg embertől fogják azt hallani, ha az ötletük nem új és ne foglalkozzanak vele.  Mi azt mondanánk a fiataloknak hogy ha egyszer valamit elterveztél és látsz benne fantáziát, van időd és energiád, akkor mindent meg lehet csinálni. A másik fontos dolog hogy sose egyedül fogjál bele. Egy csapat mindennél többet ér.

Szerintetek mi az öt legfontosabb dolog egy startup életében?

Kitartás, kapcsolatok, csapat, csapat és csapat.

Elérhetőség: support@soldigo.com

Weboldal: http://www.soldigo.com

Alapító: Máthé Zsolt-László, Ördög Zoltán

soldigo_dashboard

No comments yet.

Have something to say?


8 − négy =