Interjú: smartlet.co

Mutatkozzatok be, kik vagytok, mivel foglalkoztok és hol vagytok elérhetők?

A SMARTLET.CO csapata vagyunk, és bérlőértékelő és kereső alkalmazást fejlesztünk és még egy rövid ideig ☺ Budapesten van a bázis

A startup előtti életben mivel foglalkoztatok?

Talán kicsit meglepő, de még mindig a startup előtti életet éljük ugyanazzal foglalkozunk épp átmeneti fázisban, Remélhetőleg nagyon hamarosan csak a projektünkkel fogunk foglalkozni. Komolyra fordítva a szót Van közöttünk UX/Ui guru, Designer, Back End varázsló, egy volt banki termékfejlesztő erőteljes civil tapasztalattal, és egy jelenleg is aktív bankos termékfejlesztő. Egyszó mint száz van egy erőteljes, képességekkel (skill set) rendelkező ütőképes csapat.

Mi volt az első ötlet, ami a jelenlegi termékhez, szolgáltatáshoz vezetett és hol született meg az ötlet?

Megfordítanám a kérdésed. Az ötlet egy liftben született valahol a második emelet magasságában, épp egy sikertelen lakáskiadási próbálkozás után. Igazából az első ötlet került bele a smartlet-be nem nagyon kellett változtatni maximum egy kicsit egyszerűsíteni felhasználói visszajelzések és percepciók alapján.

Magyarországi piacban vagy külföldben gondolkodtok?

Ahogy magunk között mondjuk, ez triviális mindenképp külföldi piac a cél (európai, amerikai, ázsiai nagyvárosok). A hazai -, kicsi 75 000 egységű albérleti piac nem biztosít elegendő alapot a növekedéshez, ezért már az elején azt a döntést hoztuk, hogy itthon a hazai közönség számára bevezetjük a terméket, validáljuk a szolgáltatást és a segítségükkel, tapasztalatokkal felvértezve nyitunk külföld irányába.

A startup üzlet közösségi inkább, vagy egyéni zseniken múlik?

Abszolút közösségi, de pontosítanék minden a csapaton múlik. Tudom, hogy lerágott csont és sokan nem győzik elégszer hangoztatni, de igaz. Az ötlet önmagában sovány kellenek emberek, akik meg is akarják valósítani.

A fogyasztó agyával gondolkodtok a fejlesztés során, vagy a saját elképzeléseiteket valósítjátok meg?

A legelején volt egy elképzelésünk és arról rengeteg embert megkérdeztünk, hogy mit gondolnak, hasznos-e nekik, segít-e nekik, használnák-e, és fizetnének-e érte? A visszajelzések alapján természetesen itt ott alakítottuk. Abszolút felhasználói szemmel gondolkodtunk az elején is és most is. Valahogy úgy voltunk, hogy nem magunknak csináljuk a smartletet.

Mi a legnagyobb probléma, amivel jelenleg foglalkoztok?

Jelenleg ezerrel a növekedésre divatos szóval a Growth Hackingre koncentrálunk és arra, hogy bejussunk egy akcelerátorhoz. ezzel párhuzamosan a fejlesztés utolsó simításait is végezzük, ami viszont most eszméletlenül fontos ahhoz, hogy megugorjuk a felhasználók ingerküszöbét, Nem egyszerű, de a jelenlegi adatok alapján teljesen pozitív a történet.

Több ötletben kell gondolkodni a mai világban, vagy elég egy ötlet is?

Mi nem startup-ot akartunk alapítani és kerestünk hozzá egy vagy több ötletet, hanem szembesültünk egy hétköznapi problémával, amire megoldást találtunk. Ezután jött az ötlet, hogy ezt meg is kellene valósítanunk. Ezért mi az első ötletet valósítottuk meg, méghozzá azért, mert nagyon természetesen jött elő és valós, létező problémán alapult. Semmiféle előzetes ötlet roham nem előzte ezt meg. Egy ötlet volt és megragadtuk. Annyi tapasztalatunk mondjuk mindegyikünknek volt már – így tudtuk illetve fel tudtuk ismerni – hogy azok az ötletek, amelyek nem egy valós, hanem egy vélt problémából erednek, várhatóan nem lesznek életképesek.

Hogyan lehet felépíteni az ötletet, mi kell a piacra jutáshoz?

A mi csapatunk eléggé atipikus, valaki azt mondta, hogy nagyon racionálisak vagyunk, minden egyes lépést alaposan megrágtunk minden oldalról, de én nem rohannék annyira előre. Áprilisban lépünk ki, térjünk vissza akkor erre a kérdésre. Majd akkor kiderül, hogy jól építettük-e fel. Valahogy azt sejtjük, hogy igen ☺

Mit üzentek a mostani fiataloknak, hogyan kezdjék el?

Ez egy komplex kérdés itt nem tudok a csapat nevében nyilatkozni, mert biztos nem értenénk egyet.

Azt tudom mondani, hogy próbáljanak meg az oktatásban szerzett dogmákkal szakítani ugyanis idehaza az az abszurd helyzet van, hogy az iskolában az kérdez aki tudja (tanár) és annak kell válaszolni aki nem tudja (diák). Később ez a logika határozza meg nagyon sok fiatal gondolkodását és emiatt nem tanulnak meg jó kérdéseket feltenni.

Szerintetek mi az öt legfontosabb dolog egy startup életében?

Szerintünk nincs öt annál tuti több van, de ha mindenképp mondani kellene valamit akkor: csapat, kitartás, kudarctűrés, tolerancia, következetesség, rugalmasság. Na ez már 6 ☺

http://smartlet.co

info@smartlet.co

Alapítók: Bajor Tamás, Bereczki Zoltán, Kiss János, Rácz Tamás, Micskó Viktor

https://www.crunchbase.com/organization/smartlet-co

smartlet_howitworks_kereses_desktop_smartphone_en

smartlet_howitworks_ertekeles_desktop_smartphone_en

 

iphone3_en

smartlet_howitworks_messages_smartphone_en

 

No comments yet.

Have something to say?


5 − három =