Interjú: skypesuli.hu

​​Felhők eloszlatása

Elsősorban el szeretném mesélni az egész story-t, ami a skypesuli.hu mögött van, ugyanis ez nem a klasszikus értelemben vett startup történet. Még 2010-ben alapította a weboldalt saját ötlete alapján Györfi András, aki éveken keresztül finanszírozta és fejlesztőket bízott meg a weboldal folyamatos gondozásával a saját ötletei alapján. A weboldal szépen lassan növekedni kezdett. András folyamatosan ‘apáskodott’ a szülöttje fölött, ezért újabb funkciókat és kisebb-nagyobb ráncfelvarrásokat eszközölt a weboldalon. 2014-ben hírdette meg egy Facebook csoportban a weboldalt (mi addig nem is ismertük egymást). Felvettem vele a kapcsolatot és sikerült megegyezni az adás-vételről. Mi (momentoom webfejlesztés) vettük át a weboldalt, vállaltuk a folyamatos gondozást és felügyeletet, és megegyeztünk, hogy bevezetünk valamilyen profitot termelő modellt. A mi story-nk innen kezdődött, 2014 nyarán. Első lépésben egy redesignt eszközöltünk minden szinten. A kódot újraírtuk 100%-ban (szükség is volt rá), az adatbázis struktúrát fenntarthatóvá alakítottuk és a kinézetét a weboldalnak teljesen felújítottuk, természetesen reszponzív nézetekkel is felvérteztük. Ezután bevezettük a prémium szolgáltatás alapú modellt, a weboldalon hírdető oktatók emelt díjas SMS ellenében kiemelhetik a hírdetéseiket bizonyos ideig. Mutatok egy grafikont a skypesuli.hu regisztrációinak számáról hónapokra bontva 2010 februárjától kezdve (a kék függőleges csík mutatja azt, amikor átvettük a weboldalt):

regisztraciok-szama

Mutatkozzatok be, kik vagytok, mivel foglalkoztok és hol vagytok elérhetők?

Én Varga Tamás vagyok, a momentoom webfejlesztő csapat ügyvezetője és programozója is egyben. Több éve szabadúszó webfejlesztőként dolgoztam, majd kb. 2 évvel ezelőtt kialakítottam magam köré egy csapatot, ami programozókból, sitebuilderekből és grafikusokból áll. Ettől a ponttól fogva tudtunk elvállalni nagyobb projekteket is. 100%-ban online működünk, a csapattagokkal e-mailen, skype-on, chat-en, teamvieweren tartjuk az aktív kapcsolatot, viszont havi szinten személyesen is találkozunk, amikor át kell beszélni a projektek életét és egyéb dolgokat. A működésünk moduláris, azaz projekt mérettől függően vonjuk be az elérhető csapattagokat a fejlesztésbe. Minden további információ megtalálható rólunk itt: http://momentoom.hu/  

 

Magyarországi piacban vagy külföldben gondolkodtok?

Egyelőre még magyarországi piacban, szeretnénk minél szélesebb körben megismertetni az emberekkel a skypesuli.hu-t. Természetesen már nyelvesítés szintjén felvetődött a külföldi piac learatása, de egyelőre még nem merültünk bele a témába, nem mértük fel a nemzetközi konkurenciát megfelelően, viszont tervben van az efajta nyitás!

 

A startup üzlet közösségi inkább, vagy egyéni zseniken múlik?

Én úgy gondolom, hogy ez nem választható külön. Egy jó startuphoz az kell, hogy az indító teljes mértékben tudjon azonosulni a problémával, ez az egyik komponens. A másik, hogy rendelkezésére álljanak olyan források, amellyel meg tudja oldani igényes formában a problémát. Ez a forrás lehet szellemi (pl. programozó) vagy anyagi. Ezentúl az emberi milyensége is befolyásoló tényező vagy a jó csapatválasztás is. Számtalan jó megoldást látni valós problémákra pocsék kivitelezéssel. Hiába működőképes a terméked, attól még könnyedén használhatónak is kell lennie. Én itt a Pareto-elvre gondolok sokszor, ugyanis az MVP utolsó 20%-a az, ami a későbbiekben igazán megfogja majd a felhasználókat!

 

A fogyasztó agyával gondolkodtok a fejlesztés során, vagy a saját elképzeléseiteket valósítjátok meg?

70-30, azt hiszem ez a válasz. Legfontosabb számunkra a felhasználóink elégedettsége. Amikor valamelyik tagunk nem érti egy funkció működését tökéletesen vagy fejlesztési javaslatot tesz, azonnal megfontoljuk a dolgot és – amennyiben indokolt – beépítjük a weboldalba. Emellett természetesen mindig ötletelünk, hogyan lehetne még jobb a weboldal. Amint ráeszmélünk egy hasznos funkcióra, ami segítheti a működést, nekilátunk a fejlesztésnek.

 

Mi a legnagyobb probléma, amivel jelenleg foglalkoztok?

Jelenleg nagy problémát okoz, hogy a weboldalra csak az oktatók vannak regisztrálva, ezért a leendő diákokat vagy érdeklődőket nem tudjuk ‘követni’. Gondolok itt arra, hogy nincs egy belső üzenetküldő rendszerünk, amit használhat diák is. Nem tudjuk megfelelően lekövetni, hogy melyik oktatónkat mennyien válasszák valóban. Természetesen nagyon jól becsülhetőek a top oktatók, de pontosabb lenne ez a szám, ha a diák-oktató kapcsolat része lenne a weboldalnak. Néhány nappal ezelőtt kezdtünk el brainstorming-olni a megfelelő fejlesztésről ezzel kapcsolatban, szeretnénk ha a diákok könnyedén tudnának regisztrálni a weboldalra és névvel (esetleg fényképpel) is felvállalni a véleményüket és értékelésüket az oktatókról.

 

Több ötletben kell gondolkodni a mai világban, vagy elég egy ötlet is?

Én azt gondolom, hogy nem mi találjuk meg az ötletet, hanem az ötlet talál meg minket. Illetve, akkor igazán ütős a dolog, amikor az ötlet talál ránk. Ehhez a szerencséhez 2 fő dolog szükséges: birtokában kell lenni annak a tudásnak, amivel meg lehet valósítani az ötleteket és olyan területen, olyan körökben kell mozogni, ahol a szerencse segítségével ránk tud találni az ötlet. Egy olyan startup alapítása és felvirágoztatása, ami valóban sikeres lesz, az egyszeri az életben.

 

Hogyan lehet felépíteni az ötletet, mi kell a piacra jutáshoz?

Itt visszautalnék az egyik előbbi válaszomra. Az kell, hogy a probléma az minket is 100%- ban érintsen és azért is akarjuk a megoldást elkészíteni, hogy a saját életünket jobbá tegye, ennek csak mellékterméke, ha a világ többi lakosának is segíteni tudunk. Furcsán hangzik, de tényleg így gondolom, hogy ha valaki van olyan precíz és maximalista, hogy kezébe vegye a probléma megoldását és arra valóban egy jó eszközt fejleszt, akkor az elterjedés garantáltá válik.

 

Mit üzentek a mostani fiataloknak, hogyan kezdjék el?

Ha konkrét javaslatot tehetek, akkor azt mondanám, hogy tanuljanak meg programozni. Tanuljanak meg egy olyan szakmát, amivel lehet alkotni elég széles körben. Miután már közel tetszőleges ötleteket is meg tudnak valósítani, akkor már ‘csak’ olyan körökben kell mozogniuk, ahol az egyszer-az-életben ötlet rájuk találhat és beüthet a nagy bumm :). Továbbá legyenek vállalkozó szelleműek, anélkül nem fog menni.

 

Szerintetek mi az öt legfontosabb dolog egy startup életében?

Fontossági sorrendben a következők: valós probléma, harmonikus csapat, kvalifikált csapat, vállalkozói kedv és könnyű alkalmazkodási képesség csapat szinten. A futottak még kategóriába azért odatenném a megfelelő vezetőt is, hiszen az is rendkívül fontos!

 

Az óradíj után mennyi jár Nektek?

Semennyi. A skypesuli.hu nem akar és nem is fog beleszólni az anyagi kérdésekbe, ez szigorúan oktató és diák dolga. Mi egy hírdető felületet biztosítunk az oktatóknak, hogy rájuk találhassanak a potenciális diákok.

 

A túl sok jó/rossz feedbacknek van valami intézkedése?

Teljes mértékben. Minden kérésre 24 órán belül válaszolunk és mielőbb megtesszük a tőlünk telhetőt. Például előfordult, hogy egy oktatónkra többször érkezett panasz. Elkérte előre néhány óra díját, majd nyom nélkül eltűnt. Mi ezt azonnali kizárással és folyamatos tiltással reagáltuk le, továbbá figyelemmel kísérjük az új oktatóinkat is ezzel szűrve, hogy ne tudjon újból – esetleg álnéven – regisztrálni. Volt olyan eset is, amikor egyik felhasználónk olyan elismerő és köszönő levelet írt nekünk, hogy meghatódottságunkban ingyenesen kiemeltük néhány napra a profilját.

Képernyőfotó 2015-06-23 - 15.37.25

No comments yet.

Have something to say?


8 + = tizenhárom