Interjú: ParkolÁsz

Mutatkozzatok be, kik vagytok, mivel foglalkoztok és hol vagytok elérhetők?

ParkolÁsz csapata vagyunk és azon dolgozunk, hogy az autósok végre láthassák a mobiljukon, hogy a közelükben lévő parkolóhelyek közül melyik szabad és melyik nem. Ezt egy kifinomult un. „Internet of things” megoldással igyekszünk megvalósítani mely jól illeszkedik a  21. sz. smart forradalomba és utat mutathat napjaink smart city világába. A Debrecenben egyre mozgékonyabb startup közösségi élet hozott minket össze. A csapat 5 főből áll, és egyenlőre munkahely mellett készül a projekt.

A startup előtti életben mivel foglalkoztatok?

A lehető legkülönfélébb területekről jöttünk, multitól a kkv-n át a közigazgatásig, egyetemi spin-off céges múltunk is van. Tapasztalataink szerteágazóak, adatelemző, projekt manager, grafikus, marketinges, pénzügyes és IT architect is van köztünk. Nagy szerencse ez, hogy így egymásra találtunk.

Mi volt az első ötlet, ami a jelenlegi termékhez, szolgáltatáshoz vezetett és hol született meg az ötlet?

A mi generációnknak már nem jutott fenntartott parkoló sehol. J Komolyra fordítva a szót nagy szükségét érezzük egy ilyen rendszer kialakításának, és bízunk benne hogy a piaci szereplők kezdeti, pozitív visszajelzései töretlenek maradnak. Az ötletet egyébként egy túlzsúfolt parkolóházban született kb. 20 perces sorbanállás közben.

Magyarországi piacban vagy külföldben gondolkodtok?

Itthon kezdtük el validálni az ötletet, de mindenképpen globális piacra készülünk. Szerintünk nincs is másnak értelme.

A startup üzlet közösségi inkább, vagy egyéni zseniken múlik?

Talán az egyéni zsenik üzleti közössége lenne ide a legfrappánsabb válasz, de ezt már biztosan más is ellőtte. Úgy gondoljuk, hogy a networking minősége és az különböző látásmódok is mind-mind kőkeményen szükségesek az ötlet sikeréhez. Ez egy csapatmunka és mi igyekszünk mindig konszenzus alapján meghozni döntéseinket.

A fogyasztó agyával gondolkodtok a fejlesztés során, vagy a saját elképzeléseiteket valósítjátok meg?

Volt egy eredeti elképzelésünk, amit a fogyasztói igényeknek megfelelően próbálunk kidolgozni.
Nem vagyunk tévedhetetlenek, ezért nagy hangsúlyt helyezünk a folyamatos validálásra. Állandó kapcsolatban vagyunk a piaci szereplőkkel és csináltunk kérdőíves felméréseket is. Amit csak tudunk próbálunk mérhetővé tenni.

Mi a legnagyobb probléma, amivel jelenleg foglalkoztok?

Beszéljenek helyettünk a számok. Egyes városokban a forgalom 18-25%-át a parkolóhelyet kereső autók adják.  A megfelelő parkolóhely megtalálását, jellemzően nagyvárosokban, helyismeret nélkül, sokan nagy problémának tartják. Felmérések szerint az ilyen környezetben élők emberek bő 40%-nak van autója és okostelefonja is. De sajnos a gépjárművel rendelkezők 90%-a nem rendelkezik fix parkolási lehetőséggel, ugyanakkor egy autó a nap 95%-ban parkol. Ezekből világos a probléma, a parkolóhely keresés idő- és üzemanyagpazarló. Ésszerűsítésével csökkenthető a környezetszennyezés valamint az emberek frusztrációja.

Több ötletben kell gondolkodni a mai világban, vagy elég egy ötlet is?

Úgy véljük hosszútávon érdemes több ötletben gondolkozni, viszont mi egyszerre csak eggyel foglalkozunk, mert azzal fókuszvesztést kockáztatnánk és annak inkább kapkodás a vége. Érdemes viszont minél hamarabb kiszórni az életképtelen ötleteket. Erre egy tökéletes eszköz az MVP, mely rengeteg felesleges időt és energiát segít megspórolni. Ahogy egy startupos mondás tartja bukj gyorsan és olcsón.

Mit üzentek a mostani fiataloknak, hogyan kezdjék el?

Egyáltalán nem ajánljuk mindenkinek a startup világát, de azoknak mindenképpen akik kortársaiktól valamilyen módon különbözőnek érzik magukat. Legyenek valamiben különcök, lázadóak, merjenek kilépni a saját komfortzónájukból. Lássák másként a dolgokat, maradjanak nyitottak, de az önbizalom mellett legyen egy egészséges kétely is önmagukban, hogyha változtatni kell az ötletükön, akkor az ego félretevésével tegyék meg és a legfontosabb, hogy kezdjék el ma!

Szerintetek mi az öt legfontosabb dolog egy startup életében?

ötlet, kapcsolatépítés, csapat, tudás és szerencse

Elérhetőség:

Mikle János
www.parkolasz.hu
info@parkolasz.hu

parkolasz_parkolohaz

No comments yet.

Have something to say?


nyolc + 6 =