Interjú: HelpyNet

 

Mutatkozzatok be, kik vagytok, mivel foglalkoztok és hol vagytok elérhetők?

Gere Ferenc – nyugalmazott rendőr alezredes, mint ötletgazda és a cég “arca” – A Samsung Smart Schoolban dolgozom.

Fári Tamás – üzleti angyal, mint a stratégiai együttműködésekért felelős személy – A HelpyNeten dolgozom.

Rácz András – ügyvezető, mint szervezet fejlesztési szakember – A HelpyNeten dolgozom.

 

A startup előtti életben mivel foglalkoztatok?

András: Logisztika különböző területein voltam vezető, illetve logisztikai és szervezet fejlesztési projektekben tanácsadó.

A HelpyNet előtt 5,5 évig voltam a Sprinter Futárszolgálat Kft. ügyvezetője, ebből 4,5 évig magyar családi tulajdonban volt, majd a Lagardere csoportnak lett értékesítve, részt vettem az eladás folyamatában, majd az új tulajdonost képviselve 1 évig vezettem a céget. 5,5 év alatt az árbevétel 500 m Ft-ról ~2 mrd Ft-ra növekedett a technológiai és szervezet fejlesztési eredményeknek köszönhetően.

Tomi: A Sprinternek voltam az ügyvezetője 13 évig, utána, mint tulajdonos és (néha beugrós) logisztikai igazgató vezettem a céget egészen a sikeres exitig. Andrást onnan ismerem, a legjobb ügyvezető J

Feri: Jászfényszaru rendőrörs parancsnoka voltam, most a Samsung Smart School programot vezetem Jászfényszarun.

 

Mi volt az első ötlet, ami a jelenlegi termékhez, szolgáltatáshoz vezetett és hol született meg az ötlet?

Feri: Hosszú aktív rendőri pályafutás alatt tapasztaltam, hogy a több központon átmenő segítség kérések gyorsasága nagyban függ a központokban ülők rátermettségén. Mivel egyik központ adja tovább egy másik központnak a segítségkérőt, majd a helyszínre küldendő segítőknek is el kell magyarázni mi is történt, ezért ezek az alapvetően fontos jelzések csak lassan, percek, 10 percek alatt jutnak el az illetékesekig. Ez a 21. században már nem elég gyors elképzelés, ami miatt az Európai Unió is keresi a megoldást.

A leggyorsabb, ha a riasztást közvetlenül azoknak továbbítjuk automatikusan, akik segíteni tudnak és ezt vállalták. Persze a rendszer a segítség kérést a beállított segítségkérőknek és  családtagoknak is továbbítja, még ha nem rendelkeznek okos eszközökkel akkor is…

Hogy a jogszabályok se sérüljenek, ezért a HelpyNet egy automatikus központi rendszert is tartalmaz,ami rögzíti, dokumentálja a segítségkéréseket és egyéb jelzéseket is feldolgoz, illetve irányítja egy település teljes védekezését. A rendszer egy pár óra alatt aktiválható.

Tomi: Amikor Feri megkersett egy délelőtt, annyira erős volt az ötlete, annyira sok emberrel tesz jót a használata, hogy délután már döntés is született, hogy megcsináljuk.

 

Magyarországi piacban vagy külföldben gondolkodtok?

Nemzetközi megoldásban gondolkodunk, a szolgáltatásunkkal

- 1 éven belül minden szomszédos országban

- 2 éven belül teljes európai lefedettségben gondolkodunk

- Amerikában és Kínában szeretnénk 2 éven belül pilot projektet indítani, már folynaka a tárgyalások a partnerekkel.

 

A startup üzlet közösségi inkább, vagy egyéni zseniken múlik?

Tomi: Mindkettő kell. Kell az egyéni zseni és neki teret kell engednie a cégvezető szakembereknek. Ha ragaszkodik a saját megoldásaihoz, azzal nem lesz felépített csapat, cég, ügyfelek, csak egy beteljesületlen álom.

 

A fogyasztó agyával gondolkodtok a fejlesztés során, vagy a saját elképzeléseiteket valósítjátok meg?

Az első „fogyasztó megszerzéséig” magunkat helyeztük a fogyasztó szerepébe és a polgárőrséggel, közterület felügyelőkkel együtt teszteltük, hogy mik az igényeik. Az első ezer letöltő után megjelentek a közvetlen felhasználói igények és elsősorban a meglevő alapokhoz fűztek kommenteket, kiegészítő elvárásokat.

 

Mi a legnagyobb probléma, amivel jelenleg foglalkoztok?

Potenciális letöltők elérése, a szolgáltatás megismertetése Magyarországon és szomszédos országokban.

Mindenki úgy gondolja, hogy ami mással igen, az vele nem történik meg. Az ő gyermeke nem próbálja ki a drogokat, ő maga nem kerülhet bajba. Ez egy elme csapda. Reméljük, hogy nem kerülünk bajba, pedig sokkal egyszerűbb, ha egy minimális idő befektetéssel felkészülünk váratlan szituációkra. Az appunkban a regisztráció ugyan két perc, de amikor baj van, csak egy gombnyomás és a beállított paramétereknek megfelelően cselekszik a szoftver.

Több ötletben kell gondolkodni a mai világban, vagy elég egy ötlet is?

 

Hogyan lehet felépíteni az ötletet, mi kell a piacra jutáshoz?

Hatalmas kitartás és sok vásárló. Ezen kívül: Jó termék, jó partnerek, letisztult, interaktív kommunikáció, jó IT fejlesztő csapat és tőke – türelem. Ha mindez meg van, akkor jól jön egy írott terv időben, büdzsével.

 

Mit üzentek a mostani fiataloknak, hogyan kezdjék el?

András: Döntsék el, hogy akarják-e vagy sem, ha igen, akkor az elején legyenek tisztában azzal, hogy időt és energiát igényel az álmuk megvalósítása.

Figyeljenek az impulzusokra, lehetőleg kívülről tekintve a projektjükre, az első mérföldkövet rögzítsék, mit és kb. mikorra akarják elérni – nem tragédia, ha nem akkorra és nem úgy valósul meg, de reálisan kell magukra tekinteniük.

Mindig tegyék fel az „i”-re a pontot, ne akarják megspórolni az utolsó 1% energiát, ami a sikerhez kell.

Tomi: A legtöbb fiatal, 99%-ig végigcsinálja és vagy megijed, hogy úristen, készen van, most meg kell mutatnom valakinek, vagy úgy érzi, hogy még sok meló kell, pedig ott van a siker küszöbén. Szóval, ha valamit tervezel 1 évre, akkor azt kérdezd meg magadtól, hogy csinálnád-e 5 évig is, ha lassabban jönnek az eredmények.

 

Több ötletben kell gondolkodni a mai világban, vagy elég egy ötlet is?Tomi: Elég egy, de azt főműsor időben, 100%-osan, hétvégén is tolni kell.

 

Szerintetek mi az öt legfontosabb dolog egy startup életében?

1.     Kitartó csapat, akiben megvan a megvalósítás képessége

2.     Jó ügyfelek (megtalálása)

3.     Vonzó termék

4.     Letisztult, egyszerű kommunikáció

5.     Idő és/vagy tőke

 

www.helpynet.com

Androidra: https://play.google.com/store/search?q=helpynet&c=apps&hl=hu

Iphone-ra: https://itunes.apple.com/hu/app/helpynet/id924010469?mt=8

 

Alapító: Gere Ferenc és Fári Tamás

 

 

No comments yet.

Have something to say?


9 × három =