Interjú: Envienta
Mi az Envienta kezdeményezés? Kérlek mutatkozzatok be!
 
Egy baráti társaságról van szó, akik az élet és a Föld különböző területeiről összekapcsolódva olyan megoldásokon gondolkodtak, amelyek kiválthatják a jelenlegi, zsákutcába futó gazdasági rendszer minden jelentős elemét. Az Envienta tulajdonképpen egy megoldás csomag, amely lehetővé teszi mindenki számára, hogy megfelelően szigetelt lakásban élhessen, megtermelhesse szükséges élelmiszereit és saját maga állíthassa elő használati tárgyait. A legújabb technológiai fejlesztéseket és az újrahasznosítást szem előtt tartva kialakítottunk egy olyan modellt, amely alapja lehet egy decentralizált, más szolgáltatóktól független közösségnek. Tesszük mindezt úgy, hogy közben a működésünk teljesen átlátható és a megvalósított tervek anyagai teljesen ingyenesen tölthetőek le.  
 
Jelenleg egy olyan munkaalapú társadalomban részei vagyunk, ahol az időnket és az energiánkat nem másért, hanem másnak adjuk. A hagyományos gazdasági rendszerben még mindig azért élünk, hogy egy olyan helyen dolgozhassunk, ahol nem szívesen töltjük hétköznapjaink jelentős idejét, még mindig fizetünk a villamos energiáért, gázért és a vízért, holott ma már lehetséges megvalósítani olyan önfenntartó közösségeket, melyek működése és szabályozása teljesen független lehet a szolgáltatók egyes érdekcsoportjaitól. Ennek szellemében hoztuk létre az Envienta projektet.   
 
Kik dolgoznak a projekten és mi a feladatuk?                 
 
A projektünk magját hat ember alkotja, akik szakértői olyan területeknek, amelyek mentén átalakítható a jelenlegi, elavult  gazdasági és társadalmi szemlélet. A csoportban dolgozik egy agrármérnök, aki a hidropónia, illetve az aeropónia termelési lehetőségeit kutatja, a megújuló energiaforrásért felelős energetikus azt vizsgálja, milyen alternatív megoldások léteznek egy lakóház teljes energiaellátására. A dizájner felelős azért, hogy vizuális formát adjon az elképzeléseinknek, míg a kommunikációs munkatárs felel azért, hogy mindez eljuthasson az érdeklődőkhöz. Az eddigi visszajelzéseink azt mutatják, hogy már nagyon sok ember kutatja a függetlenedés és az ezzel járó személyes szabadság lehetőségeit hazánkban is.
 
Használati tárgyak és megtermelhetem az élelmiszert? Egyszerre? Szóval a bútorokat ehetem meg? :)
 
A technológia fejlettségének és a tervek szabad és ingyenes megosztásának köszönhetően, olyan csoportok alakulhatnak, akik kezükbe vehetik a saját életüket. A 3D nyomtatás ma már elérhető áron kínál olyan lehetőségeket, amellyel a megadott tervrajzok alapján kinyomtathatjuk bútorainkat, háztartási eszközeinket, valamint a élelmiszer megtermeléséhez szükséges aeropónia-rendszer minden fontos alkatrészét. Képzeld el, hogy eltörik a tányér egy balul elsült mosogatás után, majd pár perccel később egyszerűen csak kinyomtatod a korábbi tányér hajszálpontos másolatát. A kinyomtatott edényekre olyan rendszerrel megtermesztett élelmiszert tálalsz, amely a szokványos vízfelhasználás töredékével, többszörös hozamot produkál. Ez ma már nem sci-fi, hanem a jelenkori valóság.
 
Mennyire kombinálhatóak a konténerházak? Ki fogja az ehhez szükséges szakértelmet szállítani? Ha teljesen zöld dolgokban gondolkozunk, akkor ehhez a vízet is újra fel kell használni, tehát magát az egész ökoszisztémát is fel kell építeni?!
 
A konténerházak nagy előnye, hogy stabilak, tetszőlegesen alakíthatók és olcsók. A világon jelenleg 30 millió konténer pihen a kikötőkben és mivel a visszajuttatásuk jelentős költséggel jár, sokszor ezek az értékes építőanyagok a hulladéktelepeken végzik. A konténerek inkább a Legóhoz hasonlítanak, melyeket a hosszú tengeri szállítások miatt úgy terveztek, hogy azokat tetszőlegesen lehet egymáshoz építeni. Nagy örömünkre az egyre bővülő közösségünk tagjai között újabb és újabb területek szakértői jelennek meg, előrevetítve ezzel olyan terveink megvalósítását, amellyel modellezni tudjuk a különböző éghajlati övek önfenntartó lakóhelyeit. A víz újrahasznosítása nagyon fontos pont ebben a kérdéskörben, főleg a száraz, félsivatagos területeken. Már elérhetőek olyan rendszerek tervei, amely a vizet több lépcsőben tisztítja meg és használja fel a lakókörnyezet különböző részeiben. A megfelelő édesvízhez hozzáférők köre még inkább össze fog szűkülni az elkövetkező évtizedekben, ezért nem mindegy, hogyan használják fel azt.
 
Vagy az oktatás ami elérhető nálatok, az erre vonatkozik?
 
Elengedhetetlennek tartjuk az elkészült tervek, ötletek szabad és ingyenes megosztását másokkal is. Mivel nem mindenki rendelkezik átfogó szakmai tudással a technológia, a mezőgazdaság, vagy az építészet terén, fontos, hogy mindezeket közérthető és megvalósítható formában adjuk át. Terveinkben szerepel egy olyan honlap fejlesztése, ahol a képzésekhez és fejlesztésekhez is hozzá lehet jutni és egy-egy terület szakértői újabb anyagokkal tudják bővíteni a közös tudást. Itt a "learning by doing" elvében bízunk, ahol mindenki a tapasztalatok által szerzi meg azt a gyakorlatot, amit később megoszthat. 
 
Nem túl nagy tervek ezek egy magyar startupnak?
 
Ez a terv annyira magyar, mint amennyire nemzetközi. Az internet segítségével már olyan elképesztő ötlet és tudásanyag gyűjthető egybe a világ minden pontjáról, ami megvalósíthatóvá teszi az általunk megálmodott önfenntartó házakat Budapesttől-Aucklandig mindenhol. Bár volt érdeklődés hazai önkormányzatok részéről is, a mi non-profit vállalkozásunk a másik fél kezdeményezésén is múlik. Mi egy megoldást adunk át, a kérdés az, ki hajlandó azt elfogadni. Úgy tűnik Magyarországon is megvan az igény a változtatásra. 
 
Számítógépes terveken túl, van valami megvalósított terméketek már?
 
Egyenlőre a számítógépes modellezésnél és azok számításainál tartunk. Egy most folyó európai pályázat segítséget nyújthat nekünk abban, hogy az elképzeléseinket magvalósíthatjuk, de először az alapokat kell leraknunk. A feladat összetettsége olyan átfogó együttműködést, előzetes felméréseket és számításokat követel, amit feltétlenül el kell végeznünk az első kapavágás előtt. 
 
 
Ki a célpiac? Kinek szánjátok a termékeket? Külföld, belföld, öregek vagy fiatalok?
 
Mivel az interneten ingyenes elérést biztosítunk majd a tervek letöltéséhez, gyakorlatilag mindenki hozzáférhet. Mégis úgy gondoljuk, hogy hasznos lehet olyan önkormányzatokkal, civil szervezetekkel, vagy közösségekkel való együttműködés, akik fontosnak tartják az alapvető emberi szükségletek biztosítását mások számára is. Ez lehet egy menekülttábor, katasztrófa sújtotta terület, vagy hátrányos helyzetű települések támogatása. 
 
Vannak versenytársak? Hogyan védekeztek a másolás ellen? 
 
Azt szeretnénk, ha minél többen lemásolnák a terveinket és az elképzeléseinket, hiszen ezzel azt a célunkat is elérnénk, hogy minél több közösség váljon önellátóvá az elkövetkező időszakban. A nyílt forrású megosztás nem versenyszemléletet jelent, hanem egy olyan együttműködést, amely alapja lehet egy új, erőforrásokon alapuló gazdaság létrejöttének. Ez ad igazi értelmet a projektünknek.
 
 
 
envienta_house 11017155_855118444529308_7179024996119575496_n 10995667_850468071661012_2764617360646462597_n

1 Readers Commented

Join discussion
  1. Köszi, hogy megosztottad velünk! (Y)

    Izgalmas, és ígéretes kezdeményezésnek tűnik, globálisan biztosan, bár idehaza is nylnak a szemek, a kritikus tömeg még messze van, érezzük magunkon is, nehéz áttörni… 

Have something to say?


− három = 4