Interjú: deckr.co

Mutatkozzatok be, kik vagytok, mivel foglalkoztok?

Egy háromfős csapat vagyunk, Séllei Levente (design/UX), Pacsika Pál (marketing) és jómagam Fodor Bence (programozás). A Deckr-rel korai (vagy akár ötlet) fázisú startupok validációját és korai követő szerzését szeretnénk elősegíteni. A startupok egy általunk meghatározott formában küldhetik be a szupertömör pitch deck-eiket, amiket a látogatóink játékos formában végignézve értékelnek játékpénzért cserébe. A startupok megkapják az „igen-nem-miért nem” statisztikákat országokra lebontva, a béta fázisunk után pedig arra is lehetőségük lesz, hogy az igennel szavazó játékosoknak üzenetet küldjenek.

A startup előtti életben mivel foglalkoztatok?

Levente szabadúszó designer, vele és két másik sráccal közösen van egy házi kreatív ügynökségünk is; én programozóként tevékenykedek teljes munkaidőben és részmunkaidőben is. Pali pedig több mint 10 éve építi webes-marketinges vállalkozását.

Mi volt az első ötlet, ami a jelenlegi termékhez vezetett és hol született meg az ötlet?

Leventével 2013 óta vannak wannabe tech startup próbálkozásaink és saját magunk tapasztaltuk meg, milyen rohadt nehéz néha egy távoli vagy nemzetközi piacon validálni. A „get out of the building” nem opció, mikor a building mondjuk Békéscsabán van, és a get out egy ~9000 kilométeres repülőutat igényel. Ilyenkor következik a landing page gyártás és optimalizálás, neten keresztül interjúztatás és nem kevés pénz elszórása célzott hirdetésekre. Elsődlegesen ezt a problémát szeretnénk magunk és mások számára is megoldani.

Magyarországi piacban vagy külföldben gondolkodtok?

Nemzetközi piacban. Ebbe beletartozik persze Magyarország is, de a bétánkat angol nyelven indítottuk el és a célpiacunkat sem földrajzi hely alapján definiáljuk.

A fogyasztó agyával gondolkodtok a fejlesztés során, vagy a saját elképzeléseiteket valósítjátok meg?

A béta verziót (jelen esetben ez az MVP-nk) saját elképzelésünk alapján készítettük el, viszont mostantól kezdve a felhasználók használati szokásai és visszajelzései diktálnak. Banális közhely, de olyan terméket akarunk építeni, ami hasznos a célpiacunknak, ebben pedig kizárólag ők segíthetnek.

Mi a legnagyobb probléma, amivel jelenleg foglalkoztok?

Mivel még csak pár napja indult el a nyílt bétánk, egyelőre a fókuszunk minél több emberhez eljuttatni a Deckr-t. Startupokat keresünk meg, igyekszünk minél több releváns helyre betolni magunkat és kihívás lesz a tömeget is rávenni, hogy „játszanak velünk”.

Több ötletben kell gondolkodni a mai világban, vagy elég egy ötlet is?

Jó, ha van több ötlet is (pontosabban megoldási terv egy létező problémára), de saját tapasztalatunk alapján egyszerre csak egy probléma megoldásával lehet érdemben foglalkozni. Jó dolog a multitasking, de csak egy bizniszen belül. Például a kód hegesztése mellett én is sales-ezek, de a Deckr bukásáig vagy sikeres exit-jéig nem szeretnék másik projektbe kezdeni :)

Hogyan lehet felépíteni az ötletet, mi kell a piacra jutáshoz?

Célszerű megismerkedni alaposan a lean startup metódusaival és a korai fázis bevett gyakorlatival, hogy ne essen az első néhány küszöbnél arcra a csapat. Rengeteg konkrét tapasztalat alapján íródott irodalom van a neten, mi konkrétan a Startupdate-re esküszünk.

Mit üzentek a mostani fiataloknak, hogyan kezdjék el?

A kezdés mindig rázós. Valós problémát találni igenis nehéz, validálni unalmas és fárasztó (mikor már építeni szeretne az ember), a konkurenciát kutatni meg simán demoralizáló. De muszáj.

Célszerű talán rögtön a legnagyobb amatőr hibákról olvasgatni és lehetőleg nem saját bőrön megtapasztalni őket. Kezdetben a validáció a legfontosabb dolog és el kell tudni engedni a „nagy ötletet”, ha a haverokat leszámítva mindenkinek érdektelen.

Szerintetek mi az öt legfontosabb dolog egy startup életében?

A kompetens csapat és a product/market fit a legfontosabb. Ezután már „csak” dolgozni kell a terméken ezerrel, persze folyamatosan figyelve a piac igényeit. A többi már csak mázli kérdése.

Elérhetőségeink

URL: http://deckr.co

E-mail: ben@deckr.co (Bence) vagy hello@deckr.co

No comments yet.

Have something to say?


2 + hét =