Interjú: Building Patterns

 

Mutatkozzatok be, kik vagytok, mivel foglalkoztok, és hol vagytok elérhetők?

A Building Patterns, Építészeti Tervezői Szolgáltatás vállalkozás indításának előkészítésén dolgozunk.

Az ingyenes Building Patterns EDITOR segítségével bárki, minden előképzettség nélkül elő tud állítani egy komplett 3D épületmodellt, mert a programba beépített automatizmusok biztosítják a tervezési elvárásoknak való megfelelőséget. A Building Patterns fizetős szolgáltatását igénybe véve, azonnal meg is rendelhető a tervezett épület tervdokumentációja is. Az elképzeléseink szerinti komplett tervezés – építészet, statika, épületgépészet, villamos tervezés, költségvetés – alig néhány percet venne igénybe. Maga a tervdokumentáció pedig a Building Patterns szerverén készülne teljesen automatikusan. Így, egy családi ház tervezési időtartama egy órát tesz ki.

Sitkei Pál – ötletgazda, alapító – nyugdíjas építészmérnök

Szeifert Gergő – rendszermérnök – HumanSoft Kft.

Csiszár Zsombor – hálózatmérnök, adatbázis szakértő

 

A startup előtti életben mivel foglalkoztatok?

Pál: Negyven éves építészeti tervezési tapasztalatom van. Voltam rajzoló, szerkesztő, statikus tervező, tervezési irodavezető, ügyvezető igazgató – szinte minden a szakmában. A számítógépes tervezés meg már a C64 korszak óta izgat. Tanúja vagyok a mai szoftverek kifejlődésének. Ismerem a mai rendszerek erényeit, hibáit, fogyatékosságait. Programoztam AutoLisp-ben már az AutoCAD R1.5 –t, készítettem ArchiCAD plugin-t C++ környezetben, most meg C# nyelven fejlesztem a Building Patterns –t.

Gergő: Külső partner cégek IT rendszereit üzemeltetem, tervezem, a kicsi családi vállalkozásokon át, a több 100 fős kkv-ig. IT-s hardver, szoftver beszerzés. Tanácsadás. Főként Microsoft termékvonal. Partnerek között található: AXA Bank, FŐTÁV, Mediso Kft, EU csoport (EU jobs, EU diákok…)…

Zsombor: Leginkább állami cégek IT rendszereit üzemeltetem. Főleg CISCO-s eszközökkel dolgozom. Linux rendszereket üzemeltetek családi vállalkozásban, főként hobbi miatt, de megfelelő odaadással.

 

Mi volt az első ötlet, ami a jelenlegi termékhez, szolgáltatáshoz vezetett és hol született meg az ötlet?

Pali: Mikor nyugdíjba mentem, megváltozott az életem, hiszen nem tudtam mit kezdeni a rám szakadt sok szabadidővel. Pár év bizonytalankodás után döntöttem úgy, hogy belevágok egy ilyen fejlesztésbe.

Nagyon fontosnak éreztem, hogy partnereket kell találnom, és szerencsére régi ismerősöm, volt kollégám ajánlotta Gergőt, akiben megtaláltam azt az embert, akivel nagyon hatékonyak vagyunk. Néhány szóból, azonnal megérti, miről van szó, és már nyomja is az ötleteit, amelyekkel már tovább is lehet lépnünk. Hihetetlen teherbírású, gyors, pontos. Az ő ajánlására vettük be régi barátját, Zsombort, aki az adatbázis témában lett teljesen nélkülözhetetlen a csapatban. Úgy gondolom, hogy ezzel a felállással el fogjuk érni a céljainkat.

Gergő: Még 2012-ben találkoztam az egyik partner cégnél egy mérnökkel, akivel jóban voltunk, és egyszer szóba került, hogy én járok különböző befektetői előadásokra, ismerkedem a Startup világgal, s ő ajánlotta Palit, mondván neki van egy ismerőse, akinek van egy nagyon jó ötlete, de nem tudja, hogyan induljon el, s ha gondolom, akkor összehozna vele. Így találkoztam Palival. Az első alkalom után, amikor bemutatta mi is az ő ötlete, ami akkor még csak papír formában létezett, egyből megláttam benne a lehetőséget, s nagyon megtetszett az odaadása, a törekvése, és az akarás, hogy ezt a projektet megvalósítsa. Ekkor szóltam Zsombi barátomnak, mert biztos voltam benne, hogy őt is érdekelni fogja.

Zsombor: Gergő keresett meg, hogy találkozott egy úrral, akinek van egy jó ötlete, s nem segítenék-e nekik a megvalósításban. Amikor első alkalommal összeültünk hárman, szinte egyetértésként summáztuk, hogy ezt az ötletet meg kell valósítani. Elkezdtünk járni különböző Startup eseményekre Gergővel, befektetői előadásokra és gyűjtöttük az információt, hogy merre és hogyan lenne érdemes elindulni. Első „meglepetésként” ért bennünket, hogy egy jó ötlettel Magyarországon nem lehet elindulni, kell egy demó, egy prototípus ami „kézzel foghatóan” tudja bemutatni a projektet. Ekkor határoztuk el, hogy kicsit leállunk az ötlet prezentálgatásával, és készítünk egy olyan prototípust, amit már be is lehet mutatni, amivel a befektetők már láthatják miről is lenne szó, Így egy közel 1.5 éves „kihagyás” után, tavaly év végén kezdtük el magunkat újra hirdetni, s a fél éves tapasztalatunk az, hogy megsokszorozódott az érdeklődés a termék iránt.

 

Magyarországi piacban vagy külföldben gondolkodtok?

Nemzetközi megoldásban gondolkodunk fejlesztésben és értékesítésben is.

A Building Patterns egy keretrendszer. A szükséges plugin -okat olyan programozók és építészek fogják készíteni, akik az adott szakterület legjobbjai, és a munkájukkal pénzt akarnak keresni. Az orosz szabvány szerinti statikai számításunk esetében egy orosz programozó lesz az emberünk, a toronytervezőnk kínai nyelvű költségvetésében egy kínai mérnökre számítunk.

 

A startup üzlet közösségi inkább, vagy egyéni zseniken múlik?

Pál: Ez egy közösségi téma teljesen, és itt nem csak a hármunkra gondolok. Mögöttünk áll az egész magyar startup világ. Meg kellett ismernünk, hogyan működik a kockázati tőke. Ki kellett tanulnunk, miért kell a demó program, mi az MVP. Ezek nélkül az ismeretek nélkül nem lenne esélyünk, és ezeket az ismereteket a megfelelő rendezvények látogatásával tudtuk megszerezni.

Amint sikerül beindítanunk a vállalkozásunkat, és elérjük a remélt eredményeket, az nem csak a mi sikerünk lesz, hanem a mögöttünk álló egész támogatói rendszeré.

 

A fogyasztó agyával gondolkodtok a fejlesztés során, vagy a saját elképzeléseiteket valósítjátok meg?

A Building Patterns esetében a fogyasztói igények nem nagyon foghatók meg, ugyanis a piacon lévő cégek marketing kampányainak lelkesítő hangulata mindent fenntartást elsöpör. Itt kérem nincsen helye ellenállásnak. Mi az, hogy nem jól működik? Nem jól használod. Te vagy a hibás. Folyik az egymásra mutogatás. A felhasználó meg tervezni akar, mert abból él, így aztán lenyeli a békát. Dúl-fúl, de dolgozik tovább. A profi tervezők nagyon kis része az, aki kifejezi az igényeit, és jelzi, hogy mire lenne szükség. A nagy többségnek erre nincs energiája, meg túllép a fogyatékosságokon. A laikus felhasználók meg, ha meghallják, hogy CAD, már össze is borzad, hogy nem kér a pilótafülke bonyolultságú kezelői felületből.

Ezt szeretnénk a Building Patterns –el felkavarni. A felhasználó, legyen az laikus magánépíttető, vagy profi tervező, a hatékonyságot veszi majd előtérbe. Amint a laikus tervező azt tapasztalja, hogy pár kattintás után készen is van a 3D modell, ezzel azonnal a követőnkké válik. A profi tervező számára is nyújtunk releváns élményt azzal, hogy pl. a statikai számítások a háttérben, automatikusan készülnek, vagy, hogy a fal elmozdításával a csővezetékek is vele mennek, jelezve ezzel, hogy a feldolgozás alatt álló modell azonnal kész állapotba került.

 

Mennyiben más a Ti programotok, mint az ArchiCAD vagy AutoCAD?

Az ArchiCAD –ben, ha létrehozok egy épületmodellt, akkor a fal, a fölötte levő födém, meg a tető, együttesen úgy néznek ki, mintha egy épület lennének. Valójában, ezek egymástól teljesen független objektumok. Nincs közöttük kapcsolat. Pl. ha a fal egyik szegmensét elhúzom, akkor sem a födém, sem a tető nem követi a változtatást. A Building Patterns –ben ugyanez úgy játszódik le, hogy a fal változtatását a teljes konstrukció azonnal követi.

Az AutoCAD –del kapcsolatban egy régebbi esetemet hozom föl példának. Az aktuális tervezési feladataim között egyre többször jelent meg egy részmunka, mégpedig egy vasbeton lemez vasalási tervének előállítása. Erre a speciális feladatra, 3 nap alatt készítettem egy lisp programot, amelynek a segítségével egy ilyen tervezés időtartama 1-2 percre csökkent, a korábbi közel egy nappal szemben. Ezt a programot később néhány ismerősömnek át is tudtam adni, akik szintén növelni tudták a hatékonyságukat. A Building Patterns plugin rendszere lehetővé teszi, hogy egy ilyen, harmadik fél részéről történő fejlesztés a rendszer részévé váljon. Tehát, ha a Building Patterns -hez készít valaki egy ilyen bővítést, akkor azt eljuttatva hozzánk, mi mindenki számára elérhetővé tudjuk tenni. Értelemszerűen, a plugin szerzője, a plugin felhasználásából jutalékot kap.

A Building Patterns talán legfontosabb újdonsága a STORE. Ez egy digitális tervtár. Bárki feltölthet ide 3D modelleket, és remélhetően, rövid idő alatt egy hatalmas méretű, mindenfajta létesítményt tartalmazó modell bázissal rendelkezünk majd. A STORE lényege, hogy a tervezést nem kell a nulláról indítani. Pl. rákeresek a „football stadium” létesítményre, úgyhogy megadom a 12 ezres befogadóképességet, és már meg is kaptam 15 komplett modellt. Ezeket ingyenesen nézegethetem. Kiválasztom a legjobban tetszőt, módosítok rajta ezt-azt, majd megrendelem a kiviteli terveket, amelyek 943 ezer Ft-ba kerülnek. PayPal –lal befizetem, és pár perc alatt már tölthetem is le a komplett dokumentációt. A modell eredeti tervezője, ez esetben 282 eFt (30%) jutalékot kap automatikusan.

 

Külső és/vagy belső tervezésre is alkalmas a programotok?

A Building Patterns egy keretrendszer. Arra lesz alkalmas, amire a felhasználók alkalmassá teszik. Ha a külső tervezésen azt értjük, hogy egy elkészült 3D modell környezetének a tervezése, pl. kerttervezés, tereptárgyak, stb., akkor ezeknek a komplett modellbe építési lehetősége megoldott. Egyik „fontos” távlati koncepciónk, hogy a virtuális térben emberi alakok mozogjanak. Ez azért lenne lényeges, mert az emberi alakok határozzák meg az adott létesítmény léptékét.

A belső tervezést teljesen automatizálni szeretnénk. A demó programunkban generált épületeink belső válaszfalazását is pl. egy genetikus algoritmussal kívánjuk kialakítani. Többen is, magas szinten foglalkoznak ilyesmivel a világban. Meg fogjuk találni az emberünket, aki ezt megoldja számunkra (jutalékért). Természetesen a funkciónak megfelelő berendezési tárgyak elhelyezése a generált helyiségekben szintén automatikus lesz.

 

Mennyi ideje fejlesztitek?

2011 végén kezdtük.

 

Mi a legnagyobb probléma, amivel jelenleg foglalkoztok?

Jelenleg a MVP -n dolgozunk. Ez egy telekommunikációs adótorony tervező modul a Building Patterns –hez. Ugyanolyan abnormális teljesítményt nyújt már most, mint ami az elvárás. Néhány perc alatt belövöm a geometriát, ráaggatom az igényelt antennákat, becsekkolom mekkora szélerővel dolgozzon, és már fut is az optimalizálása a választható szelvényeknek. Pár másodperc, majd megjelenik a komplett torony teljes részletességű 3D modellje. A következő lépés lesz, hogy a gyártási terveket legenerálja.

Szép nagy munka, de ha belegondolunk abba, hogy egy ilyen tervezés 2 hét, és másfél millió forintba kerül hagyományosan, akkor az általunk majd elkért 120 ezer forint mindenkinek jó üzlet lesz.

 

Több ötletben kell gondolkodni a mai világban, vagy elég egy ötlet is?

Jelen állapotban amint elértük az exitet, kezdjük a következő terv megvalósítását. Több igen jó elképzelésünk is várja, hogy kezelésbe vegyük. 

 

Hogyan lehet felépíteni az ötletet, mi kell a piacra jutáshoz?

Pál: Jómagam évtizedek óta csiszolgattam a koncepciót, mire nekivágtam, de én egy tipikus mérnök vagyok. Órákat el tudok vacakolni millimétereken is. Ezt a módszert én nem javaslom általában.

Viszont az én esetemnek is meg van a tanulsága. Bele kell vágni, és Te fogsz a legjobban csodálkozni, hogy mivé fejlődik a cucc.

A piacra jutás a legfontosabb. Van az ötlet, a másik meg a piacra jutás. Ha a teljes koncepció nem tartalmazza, akkor fuss neki újra.

Gergő: Maga az ötlet, mint ahogyan azt már a bevezető részben is írtuk, kevés. Ezt saját kézből tapasztaltuk. Sajnos vagy sem, de ebben a közegben, muszáj vagy te magad letenni az asztalra az első eredményeket. Nem támaszkodhatsz másra, ha mégis akkor az a valaki nagyon szerencsés. Áldozatokat kell hozni, vért kell izzadni, de mi bízunk abban, hogy a kemény munkának idővel meglesz a gyümölcs. Miután a termék bemutatható, és a közönség érti is miről van szó (mert nagyon fontos hogy értse is ne csak lássa!), jöhet a piacra lépés. Ez a másik kemény mérföldkő, amit meg kell ugrani. Itt jön be a szerencse, mert kérdés találkozik-e az ötlet a befektetéssel vagy sem. El tudja-e magát adni a termék vagy sem.

 

Mit üzentek a mostani fiataloknak, hogyan kezdjék el?

Pál: Ismerkedjen a startup kultúrával, minél mélyebben. Csatlakozzon csapatokhoz, legyenek kisujjában a tények. Ha szerzett már tapasztalatokat néhány helyről, akkor indítson egy sajátot. Biztos a siker.

Gergő:  Véleményem szerint egy 40% azt gondolja, hogy van egy nagyon jó ötlete, de itt meg is áll. Eltelik egy hét, majd elfelejti, s nem foglalkozik tovább az ötlettel. A következő 30% már eljut oda, hogy továbbgondolja, s megossza azt a barátaival, a közvetlen környezetével. Azt tapasztalja, hogy mások nem látnak benne akkora lehetőséget, és annyi negatív kritikát kap, hogy meggyőzi saját magát, az ötlete mégsem olyan jó, holott lehet mégis az! A következő 20% már továbbviszi a gondolatot, és elkezdi megvalósítani is azt. De nem tudja végigvinni, ez lehet attól, hogy nem talál befektetőt, lehet, menet közben meggondolja magát, elfogy az energiája, a pénze. A maradék 10% az, aki valamilyen szinten is bele tud kerülne ebbe a Startup ökoszisztémába úgy igazán, és ezek közöl maximum a fele, azaz 5% az akivel valamilyen szinten elkezdenek foglalkozni.

De minden üzenet egy szubjektív vélemény, amit az ember maga tapasztal meg. Én azt mondom, ne adják fel, és ne álljanak meg az első csalódás után!

 

Szerintetek mi az öt legfontosabb dolog egy startup életében?

1.     Ötlet

2.     Csapat

3.     Üzleti modell

4.     Környezet a koncepció kidolgozásához

5.     Befektető

http://buildingpatterns.com

No comments yet.

Have something to say?


− három = 2