INNOversitas startup verseny a Demolában!

Mi a közös a laktózérzékenyekben, cider kedvelőkben és a kalandvágyókban? Az, hogy az INNOversitas startup verseny győztesei mind találtak megoldást a ki nem mondott problémáikra.

Az INNOversitas a BME Management Szakkollégium évről évre megrendezésre kerülő startup versenye, ami a Demola, az Entrepreneurship Foundation, a Colabs és a BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszékének együttműködésével valósul meg. Elsősorban egyetemisták mérettethetik meg innovatív ötleteiket, projektjeiket egymással, egy szakmailag kiemelkedő mentor és zsűri gárda előtt. Zsűrijeink között olyan szaktekintélyek foglaltak helyet, mint Maász Dávid az Entrepreneurship Foundation Hungary alapítója, Gerendai Károly a Sziget Fesztivál alapítója, Szandrocha Kamilla az Aquincum Technológiai Inkubátor társalapítója és Bacsa László.

Számos kiváló ötlet közül az elődöntő során hét csapat jutott tovább a döntőbe, ahol öt perces prezentációval kellett készülnie minden résztvevőnnek. Idén a Lia nevű alkalmazás kapta az első helyezést. Az applikáció célja, hogy minél több laktózérzékeny életét minél egyszerűbbé tegye. Ezért hozták létre ezt az alkalmazást, mely vonalkód alapján megmondja a felhasználónak, hogy az tartalmaz-e a számukra veszélyes anyagot.

A második helyezett Lokalm csapata a cider népszerűségének növekedésén elgondolkodva a hazai almákat szeretné palackozva a polcokra vinni és sajátos ízeivel akar betörni a piacra.

A harmadik helyezett, Microsoft startup verseny győztes Mistory, akik alkalmazásával a felhasználó okostelefonon keresztül logikai és nyomkereső feladatokkal tarkított történeteket játszhat végig a városban sétálva.

A zsűri úgy döntött, hogy egy különdíjat is kioszt a közoktatás reformálásával foglalkozó TALI csapatnak, akik mentorálást és közösségi helyet kaptak a Demola Budapest-ben.

A helyezést elért csapatok megnyerhették maguknak a startupjuk elindításához szükséges alapcsomagot: iroda használatot a Colabs Startup Centerben, FIVOSZ vállakozói tagságot, mentori segítséget,  és még egyszer próbára tehetik ötletüket a T-system Innovációs Campusán.

Manapság sajnos nem jellemző, hogy a diákok vállalkozás indításban gondolkodnának, hiszen többségük kockázatkerülő, így a csődtől való félelem, a túl sok adminisztráció, a jogi problémák, valamint a túl erős versenytársak tartják vissza őket attól, hogy belevágjanak egy saját ötlet megvalósításába. Emellett nem tudják előteremteni a kellő mennyiségű tőkét. Az önbizalomhiány is visszatartó erő lehet sokuknak, ami pedig összefüggésben lehet az oktatás elméletközpontúságával is. Az INNOversitas célja évről évre ez ellen tenni és vállalkozás indításra buzdítani a hallgatókat, eddig mindezen törekvése igazán sikeresnek mondható.

http://mszk.bme.hu/innoversitas/

No comments yet.

Have something to say?


három × 2 =