Indul a nagy startup generáció

Valami indul. Az NKFIH elnöke biztató víziót festett a Corvinuson rendezett csillogó eseményen. Ott voltunk a Get in the Ringen, ahol egy egészen új formában versenyeztek a startupok.

Az igencsak megszokott elevator pitch versenyek egészen új formáját hozta a Get in the Ring. Nagy nevek a zsűriben, érdekes projektek a ringben. A Corvinus aulájában megszervezett rendezvényen egyszerre voltak jelen a sikeres exitek megvalósítói, a befektetők. Mint ahogy azt illik egy komoly versenyen, mindenki ott volt, aki számít. Egész este nagyüzemben dolgozott az ökoszisztéma. A rendezvény networking lehetősége gyakorlatilag mindenki számára lehetőséget adott arra, hogy új emberekkel ismerkedjen, a régiekkel az éppen aktuális dolgokat megvitassa. Titokban elpitchelje legújabb ötletét az első szembejövő Jeremie alapvezetőnek, vagy bemutatkozzon valamelyik fontos vagy fontosnak látszó zsűritagnak. Igazi jó este volt ez jó beszélgetésekkel, egy jó pohár Vesztergombi Shirazzal. A szervezők minden részletre odafigyeltek.

A csillogó külsőségeken túl egyébként két kategóriában küzdöttek a startupok, ötlet és már működő projekt kategóriában. A verseny maga egy box meccset idézett, amelyben rövid menetekben villantak meg az ötletgazdák, ki jobban, ki kevésbé, de tulajdonképpen összességében elég jól összeszedett, felkészült képet mutatva. Látszott, hogy a show műsorvezetőkét is bemutatkozó Miskolczy Csaba csapata jól előkészítette a csapatokat a megmérettetésre.

A győztes ötlet kategóriában a RF Anatomy, míg projekt kategóriában pedig a Practify lett, így ők képviselik a hazai ökoszisztémát a nemzetközi döntőn. A két csapattal részletesebb interjút majd akkor, ha ki szusszanták magukat.

Én egy kicsit hiányoltam az igazi izgalmat, a bekiabálós lelkesedést, a rajongókat, szurkolókat. A boxring láthatóan egy kicsit idegen a hazai startup világtól, pedig a piacon sem várható kisebb küzdelem a felhasználókért. Egy picit hiányoztak az igazán profi menetek, de még így is sokkal izgalmasabb volt, mint az utóbbi időszak bármelyik elevator pitch rendezvénye.

A legnagyobb meglepetést mégis talán a rendezvény fővédnöke Pálinkás József okozta a résztvevőknek, szurkolóknak, amikor beszédében a startupoknak festett víziót. A hivatal egy ideje ígéri, hogy előrukkol azokkal a pályázatokkal, amelyekből majd felépíthető a Pálinkás József által megszólított nagy startup generáció. Ehhez azonban, ahogy évek óta ötletszerűen működő támogatások helyett az alapokat kell letenni, arra felépíteni a működő képes modelleket és az ezekből kijövő termékeket és szolgáltatásokat a végén el kell juttatni a nemzetközi piacokra.

A legnagyobb eredmény, hogy megtört a jég. A prezentáció valódi startupokról, ökoszisztémáról, inkubátorokról, elköltendő milliárdokról szólt, amelyet okos innovációba fektetne a hivatal. Nagyon kellett ez már, hiszen majd másfél éve hatalmas volt a csend. Az állami szerepvállalásnak nem látszott felelős gazdája.

„Sok száz ötletnek kell esélyt adni, hogy néhányból közülük átütő siker lehessen, és ehhez elsősorban a hazai startup közösség termékenységét, hatékonyságát kell megerősíteni.” – mondta. Ez mindenképpen azt mutatja, hogy sikerült átgondolnia a hivatalnak azt, hogy megéri-e a hazai startupokkal foglalkozni.

palinkás1

A rendkívül hiányzó inkubátorokról is szó esett, a hivatal kiemelten fontos szerepet szán az új entitásoknak.
Elhangzott, hogy a hamarosan megnyíló új pályázati felhívások, lehetőséget adnak arra, hogy a nemzetközileg piacképes innovatív terméket, technológiát, szolgáltatást fejlesztő fiatal vállalkozásoknak szakértő és sikerorientált inkubátorok biztosítsák a növekedési esélyeket már a fejlődés kezdeti szakaszától fogva. A rendelkezésre álló 6,5 milliárdos keretösszeg több mint háromnegyede a GINOP uniós forrásaiból származik, és a konvergencia régiók ma még kevésbé erős startup ökoszisztémáját hivatott kiépíteni. Ezt egészíti majd ki az NKFI Alapból nyújtott 1,5 milliárd forintos hazai forrás, ami a Közép-Magyarország régió már meglévő infrastruktúrájának erősítésére, dinamizálására szolgál, hiszen erre az uniós források már nem használhatók fel.

Részleteket a prezentációban olvashatók.

PalinkasJozsef Get in The Ring Prezentációja 2015.11.25 (1) 


Szubjektív beszámolónkban egy kicsit talán elbillent a hangsúly a győztesekről, de a rendezvény legfontosabb eredmény és üzenet talán az, hogy valami elindulhat végre, s ha ez megtörténik a nem két győztest fogunk avatni, hanem sokkal többet. Várjuk a folytatást!

 

No comments yet.

Have something to say?


6 − = egy