Hosszú hétvége és a 100 mérföldes nap – A paradicsom meghódítása 9-11. nap
Én kérek elnézést, hétvégén kicsit kizökkentem a blogírásból. Ott hagytuk abba, hogy péntek este véget ért az inspirációs túra, megkaptam a saját kocsim, hogy az utolsó néhány napon már teljesen szabadon garázdálkodhassak.
 
A szombat nagyon társasági napra sikeredett. Egy délelőtti Twin Peaks kocsikázás után összefutottam Zsolttal és Rómeóval a Traction-ös csapatból, beszéglettünk kicsit az itteni tapasztalatokról, és arról hogy azért Vegasban csak jobb az idő.
2015-01-17 10.20.48
 
(Meg kellene tanulnom normális selfie-t csinálni… Csak találok valakit, aki hajlandó korrepetálni :D
 

Rémálomföld

 
Aztán átkocsikáztam a város másik végére, megnézni a Golden Gate Parkot. Nem kellett volna. Mármint kocsikázni. Hétfőn MLK day, sokan nem dolgoznak, így tele a város. Még a szokásosnál is kevesebb a szabad parkolóhely. Pain in the… Hosszú hétvégén, kocsival, San Franciscoban: SOHA TÖBBET! (Azért vasárnap délutánra helyreállt a lelki békém, 5 percre a hoteltől találtam ingyenes parkolóhelyet. )
 

Reunion

 
Szombat estére becsúszott egy kis iszogatás is. Megérkeztek a Startup Sauna-s arcok, az ő AirBnB-s szállásukat avattuk fel. Nagyon csípem ezt a társaságot, emberileg és szakmailag is helyén vannak. A legutóbbi batch-ben már dél-koreai és kenyai csapataik is voltak. Nagyon kemény, ahogyan Helsinkiből meghódítják a világot.
2015-01-17 21.43.14
 
A vasárnap azzal telt, hogy előkészítettem az eheti kiküldendő maileket, végignéztem hogy kivel-mikor-miért találkozom. Emellett már csak arra volt időm hogy kinézzek Baker Beach-re, lábal lógatni. Megérte :)
Screenshot 2015-01-19 22.58.35
 
 

100 mérföldes nap

 
A mai napom úgy nézett ki, hogy volt majdnem 5 találkám, majdnem 5 városban. Ez így nagyjából 100 mérföldre jön ki. Szeretek vezetni, de ez azért így kicsit sok volt. Ilyen szempontból hiányzik Budapest, ahol közel lakom a 4-6oshoz meg a piros metróhoz, így minden kényelmesen közel van.
 
Reggel 8kor elindultam Redwoodba, itt találkoztam egy accelerator program vezetőjével. Vagyis csak volna, mert néhány perccel a találka előtt kérte hogy rakjuk át. Sebaj, a következő meeting majd csak 11kor lesz, addig kávézok egyet. Lefetyelés közben fél füllel hallom, hogy két indiai származású VC arról beszélget, hogy ugyan mindenki IoT-t kiált mindenre, mégis szinte senki nem tud épkézláb, üzletileg is működőképes koncepciót demonstrálni.
 
Következő megálló az SAP Labs, másodszor. Beszélgetőpartnerem, Carol az oktatási/tréningpiacot vizsgálja, így aztán nagyon izgalmas beszélgetés alakult ki. Ha szerencsém van, akkor még a héten összeköt a HR-rel, és egy 3. találkára is lesz lehetőség péntek délutánig. Az úgy brutál jó lenne bármiféle B2B lehetőség validálásához.
 
Koradélután már Sunnyvale-ben vagyok, ahol a VC Taskforce nevű befektetői hálózat vezetőjével, June-nal diskurálunk arról, hogy hogyan lehetne a CEE régió feltörekvő csapatait hatékonyan becsatornázni a Völgy ökoszisztémájába. Szerdán újra találkozunk, addigra kiderül, hogy össze lehetne-e állítani Connect East-re, illetve a csapataira szabott inkubációs programot. Nem mellesleg felvetete, hogy akár befektetői képzéseket-tanulmányutakat is lehetne csinálni, ha a honi angyalok kíváncsiak arra, hogy mi-hogyan zajlik itt a Völgyben. Ötletnek nem rossz, bár ez túlmutat az én munkásságomon.
 
Lett volna egy találka Mountain View-ban is, de sajnos lebetegedett a kontaktom. Átraktuk szerdára. 
 
Késő délután egy Stanford-os student entrepreneurship programra akartam benézni, de úgy alakult, hogy pont ekkor tudna velem találkozni Burton Lee prof, az European Entrepreneurship kurzus vezetője, aki befektető is, meg különböző advisory board-ok tagja és emiatt szerteágazó kapcsolatai vannak itt.
 
Rövid, felületes beszélgetésre számítottam, aztán mégiscsak az egyik legtanulságosabb eszmecsere lett belőle. Talán ezek voltak a legfontosabb tanácsai, mindazok számára, akik külföldiként a Völgyben akarják megvetni a lábukat:
- Nem célszerű “nemzeti házakat” létrehozni és oda bezsúfolni az ország startupjait, mert ez túlságosan elszigetelné őket. Az jó, ha van egy hely a soft landing elősegítéséhez, de érdemes csak ideiglenesen igénybe venni, és minél előbb elvegyülni.
- Fontos hogy a kiérkező csapatok már otthon erős mentorálást kapjanak. A mentorok, coachok közt pedig célszerű ha az adott ország határain kívülről is vannak. A mi esetünkben pl Helsinkiből, Berlinből, Londonból, Tel-Avivból…
- Hosszú távon érdemes időt és energiát szánni a hazai mentorállomány fejlesztésére.
- Kritikus tényező, hogy egy külföldi inkubátornak legyen jó munkakapcsolata egy itteni elismert ügyvédi irodával. A jogi dolgok intézése mellett rendkívül fontos networking lehetőség, a helyi befektetőknek pedig egyfajta minőségbiztosítás.
- Az alapokról (nyitott elme, strukturált networking, nyelvtudás…) már nem is beszélve.
 

Túlkínálat

 
Este még mindíg bogarászom a következő napok networking eventjeit. Minden napra jut legalább 3-4, és ez már egy elég erősen szűrt lista, mindegyik releváns. Annyi baj legyen, majd szerzek egy dobókockát, aztán döntsön Fortuna :)
 
Screenshot 2015-01-19 09.20.02
 
 
Mára ennyi. Folyt köv…

No comments yet.

Have something to say?


6 × = harminc hat