Hogyan írjak startup szakdolgozatot?

A Facebook fórumaiban egyre több startup szakdolgozattal kapcsolatos kérdés, kérdőív és általános beszélgetés tűnik fel, gondoltam érdemes írjak pár szót arról, mitől lesz egy startup szakdolgozat jó és hogyan érdemes nekiindulni. Megpróbálom pár fő pontba összesíteni a mondandómat, rólam annyit kell tudni, hogy oktató voltam sok-sok évig és félévente 10-20 szakdolgozat ment át a kezemen, ezért tudom mitől is jó egy szakdolgozat. Ha röviden akarnék válaszolni, akkor az lenne: Tőled. Ha a hosszabb verzió is érdekel, akkor olvasd tovább.

Az első és legfontosabb az egyetemi konzulensnek az igényeit figyelembe kell venni, plusz a tanszék ill. az egyetemi szabályzatokat betartani. Minden magyar egyetemen van szakdolgozat írási kurzus, ezek általában kötelezőek, bár olykor nem veszik komolyan egyik fél részéről sem. Itt olyan dolgokat lehet megtanulni mint a hivatkozások megfelelő formája, mi a szakirodalom összefogásának módja és további alapokat, amely fontos. Értsétek meg, ez nem azért van, hogy a tanár, a konzulens, vagy a második bíráló szívassa a hallgatókat, amikor beiratkoztál az egyetemre, elfogadtad a feltételeket, akkor tartsd is be, ezt a szakdolgozat formája során is ellenőrzik és kemény pontokat lehet ezzel veszteni. Hidd el, a bírálóknak mindegy, hogy milyen betűtípussal kérik, el fogják tudni olvasni a Times ill. az Arialt is, de ha van egy szabály, tartsa be mindenki, itt elég sok pontot lehet veszíteni, máris közelebb vagy a 4-eshez, mint az ötöshöz. De nézzük tovább a főbb pontokat:

Irodalom: a startup viszonylag újdonság (bár már írtam arról pár hete, a Netscape volt az első startup ami számított), ezért nincsen könyvtárnyi szakirodalma, de ami van azokat érdemes böngészni. Először is a konzulens által adott irodalom a kötelező irodalom, aztán kell keresgélni, minden lehetőség meg van adva mindenkinek, vannak adatbázisok (EBSCO, Matarka, stb) és van a jó öreg Google, meg persze a könyvtár, ahol érdemes a könyvtárosokat megkérdezni, szívesen segítenek. De ne felejtsük el, azt mondtam, a startupnak nincs könyvtárnyi szakirodalma, ezért a legjobb az internet, keresgélj és találsz, de próbálj meg normális helyről hivatkozni, ne a sokadik blogból, vagy olyan weboldalról, ami átvette a tartalmat és nem generálta. Az összes startup-gurunak van blogja, onnan érdemes szemlézni vagy konkrétan keresni. Magyarul kevésbé vannak ilyen blogok és weboldalak, angolul meg sem lehet számolni. Könyvek? Például az alábbi linken itt van máris 11db:

http://www.businessinsider.com/read-these-books-before-pitching-vcs-2013-8?op=1

Kérdőív: az első és legfontosabb az, hogy minek a kérdőív? Meg akarod váltani a világot vagy mit vársz tőle? Csak mert egy klasszikus kérdőívet utána statisztikailag is elemezni kell(ene), nem csak azt leírni, hogy 123-an azt mondták igen és 12-en nem, aztán kiszámolod a százalékos arányokat. A kérdéseket meg ne csak leírjad, hanem olvasd is el, sőt, töltsd is ki, mert a legutóbbi 3 kérdőív amit mindenféle startup Facebook fórumban kitöltöttem, elég kaotikus volt és pár kérdés ütötte is egymást.

Tartalom: ez a legnehezebb kérdés, próbáld eldönteni előre, hogy miről akarsz írni. A szakdolgozat nem kell teljes egészében sajátod legyen, bőven elég ha 20-30%-ban írod le a saját gondolataid, a többiben meg összefoglalod az irodalmat vagy kérdőívet elemzel. Az, hogy mennyi százalékban kell a saját munkád legyen, az intézménytől függ. kérdezd meg a konzulensed. A tartalmi kérdésekben is a konzulensed kompetens, ez az Ő feladata, segítsége és vele kell felépíteni a szakdolgozat szerkezetét.

Az a nagy szerencsétek, hogy Magyarországon nem sok startupos szakdolgozat született még, ezért az alapoktól kezdve, a speciális dolgokon át, bármiről lehet írni. Nyugodtan találj ki bármit, ahogy a startupoknál nincs határ, úgy itt sem, csak a fenti követelményeknek meg kell felelni.

Pár ötlet, hogy milyen témában írnék szakdolgozatot:

  • Startup definíció, hogyan tárgyalja a szakirodalom a startupot, mitől startup egy startup.
  • Startup és a közösségi finanszírozás kapcsolata.
  • Sikeres exit stratégiák.
  • Interjúk sikeres és sikertelen startupokkal.
  • Magyarországi (vagy EU, stb) intézményrendszere és a startupok.
  • Startup pénzügyi mutatói.

Szerkezet: egy szakdolgozatnak kell eleje legyen és vége, meg közepe. Ez eddig nem újdonság, de akkor is kell, döntsd el előre, hogy milyen szakdolgozatot akarsz írni és annak megfelelően add meg hozzá a keretet. Bevezetőt vagy absztraktot akarsz írni, a végére összefoglalást vagy saját véleményt. Nem mindegy, van különbség, itt sem kell a világot megváltani, egy bevezető és absztrakt sosem több mint fél oldal és egy összefoglalás a végére sem több mint 1-2 oldal. A dolgozatot megfelelő struktúrába tagold, legyen főcím, alcím és (ha a végére kell rakni) irodalomjegyzék.

A startupról szóló szakdolgozat is ugyanolyan mint a többi, csak itt jobban lehet kreatív kérdéseket tárgyalni. Kérdésed van, segítek, kommentben, vagy emailben elérhető vagyok!

No comments yet.

Have something to say?


négy + 4 =