Hello tourist – A paradicsom meghódítása, 6. nap

Ma turistabőrbe bújtunk, és megnéztünk néhány arra érdemes helyet San Fransiscoban. Előtte azonban kávézással indult a nap, ahol találkoztunk Floriannal. Ő egy marketingügynökséget vezet, akik korai fázisú startupokkal dolgoznak - akiknek már van értékelhető marketing büdzséjük, de saját ütős marketingcsapatot még nem tudtak felépíteni.

USMAC

Míg a többiek az Autodesk-bne tettek látogatást, és a Rocket Space irodája felé vettem az irányt. Itt találkoztam Alfredoval, aki az USMAC nevű accelerátort vezeti. Ők a világ minden tájáról karolnak fel startupokat, hogy az USA piacra lépjenek. Eddig főleg növekedési fázisban lévő cégekkel dolgoztak, a 3 fázisból álló programjuk is ezeket célozza. Emellett egyre többet foglalkoznak a korai fázisú cégekkel is.

Magyar cégekkel is dolgoztak már együtt, de az összkép nem teljesen pozitív. Többször úgy érezték, hogy a magyar partner részéről beindultak a dolgok, aztán egyszer csak megakadtak. Aztán megint megmozdult valami. Aztán megint elakadt. Ez így nehezen működik, össze kellene kapnunk magunkat.

Alfredo szerint egyébként rendkívül fontos hogy egy országban "kitermelődjenek" a tapasztalt startup CEO-k. Legyen legalább egy nagy sikersztori (a.k.a. Skype) ahol az exit után több tapasztalt entrepreneur hazatér és új statupot indítanak. Ehhez persze sok idő és pénz kell, de csak így lehet igazán sikeres ökoszisztémát építeni. Írországot, Észtországot és Izraelt hozta fel pozitív példának – nem kell ahhoz nagy népesség hogy sok minőségi startup jöjjön létre. De türelem, kiszámíthatóság, megelőlegezett bizalom (és pénz) az kell.

Egyébként az USMAC nemsokára Pozsonyban is irodát nyit, egyre fontosabb számukra a CEE régió. Szeptemberben várható egy régiós Techmatch – ez egy nagy startup verseny, ahol a nyerteseket a multi partnereikkel (kb fortune 100) összehozzák.

Hello tourist

Ezután végre jöhetett egy kis turistáskodás. Móló, Golden Gate híd, Baker Beach, Sausalito… Szép volt, na. :) Hétvégén majd folytatom a nézelődést.

2015-01-14 08.53.06 2015-01-14 09.15.55 2015-01-14 13.08.54 2015-01-14 13.37.27 2015-01-14 20.41.12

 

No comments yet.

Have something to say?


hét − = 3