Interjú: Házfal

Mutatkozzatok be, kik vagytok, mivel foglalkoztok és hol vagytok elérhetők?

Két fiatal Budapesti srác vagyunk, a Corvinus egyetemen tanultunk mindketten és már az egyetemi éveink alatt is vállalkoztunk, és próbáltuk megtalálni a helyünket a startupok világában. Magával ragadott minket ez a világ és ma is ez tölti ki mindennapjainkat. Budapesten dolgozunk, mert hiszünk abban, hogy itthon is lehet értéket teremteni és sikereket elérni.

A startup előtti életben mivel foglalkoztatok?

Az egyetemi éveink alatt mindketten már belekóstoltunk a munka világába, s igyekeztünk minél többet tapasztalatot gyűjteni. Ádám például statisztikát és informatikát oktatott demonstrátorként a Corvinus egyetemen, és egy vállalkozást is vezetett a GOT IT-et ami hallgatók felkészülését segítette elő, illetve az ingatlan.com-nál is több évet dolgozott. Én pedig a szüleim vállalkozásában és később a Magyar Telekomnál dolgoztam. Ezek a tapasztalatok is hozzásegítettek minket ahhoz, hogy tovább fejlődhessünk és belevághassunk a közös terv megvalósításába.

Mi volt az első ötlet, ami a jelenlegi termékhez, szolgáltatáshoz vezetett és hol született meg az ötlet?

A Házfal ötlete két évvel ezelőtt fogalmazódott meg Ádámban először, amikor egy új társasházba költözött.

„Ekkor laktam életemben először egyedül, még a kapucsengő kódját sem tudtam megjegyezni… A házban nem működött a lift, mely igencsak megnehezítette a hatodik emeleti lakásba való beköltözést. Még egy hét elteltével sem volt jó és hallottam, hogy már többen panaszkodnak. Eldöntöttem, hogy én leszek az a minden lében kanál, aki felhívja a közös képviselőt. Két órába telt, mire megszereztem a telefonszámát! Kiderült, hogy még nem is tudott a dologról.

Mondanom sem kell, hogy a vége az lett, hogy még nagyon sokáig a lépcsőt használtam.
Ekkor jöttem rá, hogy ott nem találunk közösségi hálót, ahol az egyik legnagyobb szükségünk lenne rá. Egymás mellett élünk, de mégsem ismerjük egymást. Képtelenek vagyunk kommunikálni, pedig rengeteg közös ügyünk van, számos dologban segíthetnénk egymást. A Házfal az emberekről szól, akik természetüknél fogva kíváncsiak másokra és közösségekbe szerveződnek. Egy társasházban közelségükből adódóan rengeteg területen kapcsolódhatnak egymáshoz.

Az ötletet egy iskolai e-business óra keretein belül kezdtük el kidolgozni. A kurzus végén eldöntötték, hogy komolyabban szeretnének foglalkozni a projekttel és véghez visszük a Házfal eredetileg kitűzött küldetését. A cél, hogy megváltoztassuk a társasházak életét és egy élhetőbb, boldogabb lakóközösséget hozzunk létre, ahol a szomszédok megismerhetik, segíthetik egymást.

Alapvetően szerettük volna kiváltani a jó öreg parafatáblás módszert, ahol egymást érik az angol tanításos hirdetések… Hamar rájöttünk azonban arra is, hogy még számos lehetőség rejlik a projektben. A regisztráció ugyanis csak a közös képviselőkön keresztül lehetséges, akik levélben vagy e- mailben küldenek ki egy titkos, a házhoz való csatlakozáshoz szükséges kódot. Ez a szigorú hitelesítés sok egyéb területet nyit meg előttünk.

Vannak idősebb felhasználóitok is, hogyan fogadták az alkalmazást?

Igen mind a lakók közül mind a közös képviselők oldaláról vannak idősebb felhasználóink, akik nyitottak erre az új lehetőségre, és örülnek annak, hogy megismerkedhetnek a ház fiatalabb tagjaival is ez által. Egy idős ember számára főként ha egyedül él, mérhetetlenül hasznos a Házfal, hiszen ha segítségre van például szüksége akkor azt is megteheti és valóban egy családias környezet alakulhat ki a lakó közösségben.

Aki nem számítógépezik, annak van valami papíralapú kimenete?

Igen a szoftver lehetőséget teremt arra a közös képviselőknek, hogy értesítőket hozzanak létre papír alapon is azok számára akik az elején ódzkodnak a Házfal használatától.

A Házfal az olyasmi, mint egy interaktív hirdetőtábla a folyosón? Ti hogy foglalnátok össze?

A Házfal a társasház Facebook-ja. De mindemellett hasznos információkat is tartalmaz a saját és a ház pénzügyeiről, közös ügyekről, dokumentumokról, eseményekről. Láthatjuk rajta a szomszédainkat, szervezhetünk eseményeket, hirdethetünk a ház falán. A csoport teljesen zárt, minden tagot csak a ház adminisztrátora, a közös képviselő vehet fel, ezzel biztosítva, hogy a felvett személy ténylegesen a házban lakik.

A startup üzlet közösségi inkább, vagy egyéni zseniken múlik?

Az entrepreneurködés egy közösségi tevékenység azért is mondom így, mert a vállalkozó szó ma Magyarországon tartalmaz némi negatív képzet társítást. Egy startup élete azt hiszem a közösségről szól. Itt mindenki egy célért dolgozik, és nem főnök beosztott viszonyt alakítanak ki a startupokban,

mindenkinek azt kell éreznie, hogy a projekt, a termék egy kicsit az övé is. Magyarországon még nem tartunk ott mint például a skandináv országokban vagy az Államokban, de már itt is elindult az az irány, hogy az irodákat úgy alakítsuk ki, hogy az a csapat tagjainak minél jobban kielégítse az igényeit. A legtöbb munkahelyen 5kor kiesik az ember kezéből minden, egy startup életében azt gondolom ez nem így van. Mi a gyermekünkkel a projektünkkel kelünk és fekszünk, és itt nem az a lényeges ki hány órát dolgozik, hanem az hogy bármennyi időt is töltött vele építse a projektet. Ahogy a mondás tartja a zseni egyedül kevés, vegyél pár átlagos embert adj nekik célt és hitet és csodákra lesznek képesek. Szóval a jó ötlet egy fontos része a sikernek, de jó közösség nélkül semmit sem ér.

A Házfal használata mennyire könnyű? Mivel a közös képviselőknek kell kezdeményeznie az egészet, nyújtotok nekik valamilyen segítséget, ha elakadnának a kezdetekben?

Most fejeztük be a rendszer további leegyszerűsítését, egy jól érthető és egyszerűen kezelhető rendszer a Házfal, de a regisztrációs folyamattól a használatig segítjük a felhasználókat, illetve egy videós anyag is készült ami részekre bontva mutatja be a Házfal használatát a regisztrációtól a használatig. Illetve ha bármilyen akadályba vagy problémába ütköznének a felhasználók bármikor megkereshetnek minket is, illetve elkészítettük a segitseg.hazfal.hu oldalt, ahol minden vélhetően felmerülő kérdésre vagy esetleges problémára választ kaphatnak a felhasználóink.

A fogyasztó agyával gondolkodtok a fejlesztés során, vagy a saját elképzeléseiteket valósítjátok meg?

Nagyon sokat tanultunk a piacról a lakók és a közös képviselőik napi problémáiról és mi nem akarunk egy terméket fejleszteni ami úgy gondoljuk megold problémákat, hanem a lakók és a közös képviselőkkel napi kapcsolatban állunk, folyamatos visszajelzést kérünk tőlük, hogy az ő problémáikat tudjuk a számukra elvárt módon orvosolni a Házfal segítségével.

Mi a legnagyobb probléma, amivel jelenleg foglalkoztok?

Azon dolgozunk most, hogy megmutassuk a felhasználóknak, hogy mennyire sok mindenre fontos a Házfal, és hogy valóban kihasználják a Házfal adta előnyöket, itt jelentsék be ha elromlott valami, itt értesítsék a lakótársaikat ha éppen házibulit szerveznek. Ez egy hosszú folyamat, de bízunk benne, hogy lassan minden lakó rájön, milyen nagy segítség a Házfal a lakóközösség és saját életük menedzselésére is.

Több ötletben kell gondolkodni a mai világban, vagy elég egy ötlet is?

Nekünk is több ötletünk volt az elmúlt pár évbe, és az út keresés egészen addig tartott amíg jött az a bizonyos „aha” momentum és éreztük, hogy a

Házfal egy hiánypótló szolgáltatás lehet. Tehát számunkra a Házfal „az ötlet” és minden erőnket és energiánkat a házfal menedzselésére és fejlesztésére szenteljük.

Hogyan lehet felépíteni az ötletet, mi kell a piacra jutáshoz?

Első sorban észre kell venni valaminek a hiányát, azt hiszem ha ez megvan akkor arra a problémára vagy megoldásra kell megtalálni a lehetséges megoldásokat. Tervezni és próbálni kel ezerszer és ezeregyszer is, hogy az adott problémára mi lehet a legjobb, leghasznosabb megoldás. Amennyiben ez megvan és ez egy valós társadalmi igényre ad egy új típusú választ azt gondolom, hogy akkor adott a lehetőség a piacra lépésre. Természetesen ekkor még semmi sem garantálja a sikert, de innen lehet elindulni folyamatosan csiszolni az ötletet annak érdekében, hogy a felhasználók számára a legjobb megoldást nyújtsuk.

Mit üzentek a mostani fiataloknak, hogyan kezdjék el?

Járjanak nyitott szemmel, egy noteszt a telefonjaikra és írják le mi az ami nem működik és egyszerűen nem értik, hogy miért. Persze lehet kiderül, hogy arra a dologra más országokban már ezer megoldás létezik, de nem ez a fontos, ha nálunk nincs akkor meg lehet valósítani. Persze nehéz egy nagy bejáratott vállalattal versenyezni, de azért említhetnénk pár hasonló helyzetből induló startupot mára pedig azok a világ legnagyobb vállalatai. Soha nem lehet tudni, egy jó ötlet egy jó csapat és lehet ők lesznek a következő Prezi.

Szerintetek mi az öt legfontosabb dolog egy startup életében?

Kitartás- azért hogy ha lejt menetbe kapcsol a dolog, akkor is tudd azt mondani, hogy nem, nem adom fel megyek tovább előre, mert sikerülnie kell

Csapat- a csapat egy nagyon meghatározó tényező, ha egy tehetséges lelkes társasággal dolgozol együtt tényleg csodákra lehettek képesek

Megértő partner- aki mindig ott áll melletted még akkor is ha már tényleg minden pénzetek a gyermekedbe a projektedbe ölted, és hisz benned, és támogat a célod elérésében

Hit- Ha nem hiszel abban amit csinálsz, akkor más hogyan hihetné el, hogy az jó, neked kell megmutatnod, hogy igen te Hiszel benne, a befektetők soha nem a termékre adnak pénzt hanem neked és a csapatnak adnak pénzt, a termék kell és fontos, de a befektetőknek te kellesz, mert nélküled termék sem lenne

Derű- ami egy startupot megkülönböztet egy multitól, az az hogy egy entrepreneur nem dolgozni jön be, hanem alkotni, tervezni, adni valamit a közösségnek. Egy startup más világ teljesen, mint egy multi. Ha valakinek arra van szüksége, hogy Fifazzon például tegye. Nem akkor fog egy problémát megoldani ha rágörcsöl és merev tekintettel a monitorát bámulja, hanem akkor ha jól érzi magát eltud lazulni, és az agya feltudja dolgozni az információkat amik rendelkezésére állnak és választ tud adni a problémára. A legjobb megoldások soha nem vezér szóra születnek. A derű a jó hangulat, a mosolygós emberek egy elképesztően fontos tényező a siker eléréséhez vezető úton.

https://hazfal.hu

hazfal_spring_girl

No comments yet.

Have something to say?


7 + = tizenhárom