How to Hackathon?

Ma összefutottam Bencével, aki azt mesélte, hogy egyre több haverja kérdezgeti, mi is az a Hackathon, amit olyan szívesen látogat már egy ideje. Örülök, hogy az egyik versenyzőnk vette magának a fáradtságot és megírta, hogy ki mire számíthat a versenyeinken.
Mellékesen jegyzem meg, hogy most hétvégén (pénteken és szombaton a Debreceni Hackathont nyomjuk) amire még jelentkezhetsz. Következzék Bence Hackathon ismertetője.


"A hackathon előtti napokban egyre több ismerősöm kérdezgeti, hogy mi ez a rendezvény, és pontosan mi zajlik most. A hétvégi lesz a IV. alkalmam, ezért úgy döntöttem, megosztom eddigi tapasztalataimat."

Ami az interneten le van írva az eseményről, kicsit kevés, ezért rengeteg kétség marad az olyanokban, akik hackathonszűzek. Néhány ilyen ember kérdései mentén állítottam össze a következőket: (a végén találhatóak az olyan alapvető kérdések, hogy a mit vigyek, mi a konverzió, mi van a gonoszokkal stb stb.., Ráadásként egy profi entrepreneur üzenete! tehát tessék végig olvasni)

Mi az a Hackathon és mit jelent az a kiírás, hogy ez egy ötletverseny? Itt egy jó ötlet bedobásával tarolni lehet, és dől a pénz, a kapcsolatok meg persze a csajok?  
Nem! A hackathon azért van ötletversenyként meghírdetve, mert az első napon, amikor 20-30 ember bemutatja az ötletét 2 percben, eldől, hogy kinek mekkora és milyen csapata lesz. Azért ötletverseny, mert az elején semmit nem tudsz a közönség felé kommunikálni, csak egy apró ötletmagot. 20-30 más ilyen ötletmaggal kell versenyezned ahhoz, hogy magad mellé tudj állítani bárkit is a tömegből. Jobb ha ezt már otthon tisztázod magadban, hogy ezen a 2 percen fog múlni, hogy egyáltálán elindul-e a projekted a rendezvényen, vagy a szervezők leveszik a tábláról, összegyűrik, és bedobják a szemetesbe.(ez nem annyira jó érzés nekünk sem. Szerk.)

 

Mit jelent, hogy csapatot gyűjteni, mire kell csapat, és mi ez az egész?

A rendezvény első 2-3 órájában össze ülünk egy színpad előtt, a 60-80 fős tömegből a szervező hívó szavára kiválik mindig 1-1 lelkes ötletgazda, aki a tömeg előtt mikrofonba elmondja 1-2 percben az ötletét. Fontos kihangsúlyozni az ötlet szót. Tehát nem profi, jól felépített pitch-eket fogunk hallani. Nem baj, ha kicsit esetlen a dolog, nincs jól definiálva stb… Az sem baj, ha az  ötleted csak a saját problémádra ad megoldást, hiszen ezért jöttél, hogy kiderüljön, érdekel-e mást is a féltve őrzött ötletmagod.

Mit van, ha elmondom a féltve örzött ötletemet, és az első sorban ülő grafikus kirohan a teremből, és az utcára kiérve gyorsan megcsinálja?
Ez a fajta bizalmatlankodás teljesen érthető, ha még sosem mozdultál ki a garázsodból, és egyszemélyes hadsereg módjára gondolod megvalósítani az ötletedet. Egy úriember részletesebben kifejti, amit az ötletlopástól való félelemről tudni ildomos: http://startupdate.hu/rejtozkodes-es-8-masik-kva-zsenialis-strategia/

 

Mi van ha elmondom, hogy kell megépíteni az örökmozgót, de arra se méltatják, hogy lenyúlják, teljesen közönbösek maradnak?

2 dolog lehet ilyenkor. Vagy nem bírtad átadni 2 percben az ötleted eszenciáját, rossz feature-öket emeltél ki, nem világítottál rá az üzleti oldalára stb stb… Vagy mindenki értette, csak tényleg annyit sem ér az ötlet, hogy  2 napot rááldozzanak az emberek. Ekkor sem szabad búsúlnod, mert rengeteg érdekes projekthez van lehetőséged csatlakozni, megtapasztalva azt, hogy milyen egy “jó” ötletgazda. Fontos, hogy ne tartsd fel az ötletgazdát a toborzás folyamán azzal,  hogy további kérdéseket teszel fel neki, inkább győzd meg, hogy te vagy a legalkalmasabb a csapatba.

IMG_2332_hackathon
 

Mi lesz miután megalakultak a csapatok, a jónak vélt ötletek köré gyűltek az emberek?

A következő lépés már az első az operatív megvalósítás útján. Ha mechanikai dologról is van szó, stratégiákról, piacra lépésről, sales csatornákról, marketingről és egyéb izgalmas dolgokról fogtok beszélgetni, nem akarom lelőni a poént. Lényeg hogy nem kapjátok elő a mobilhoz csatlakoztatható 3D nyomtatót, és nem kezdtek el drótokat kötögetni sem. Az első hackathonomon minden csapattagnál volt laptop és tablet is, mégis az első nap elég volt egy papír és egy ceruza.
 

Mi történik éjszaka, és mi az a networking?
A networking bizony az, hogy elmész sörözni a csapat tagokkal. Figyelj oda rá, hogy a csapaton kívüli emberekkel is ismerkedj meg, cseréljetek névjegyet. Ha mázlid van egy-két mentort is meghívhatsz egy sörre az éjszaka folyamán, és hallhatsz valami hasznos tippet trükköt a startupokról. Esetleg valami kósza pletykát valami angyalról vagy kockatőkésről. Nem lehet tudni, sokminden elhangzik egy ilyen kocsmai esten, kérdés hogy jó ember mellet vagy-e jó időben.

 

Hogy lesz másnap reggel, mikor kell érkezni és mit fogunk csinálni?

Milyen másnap reggel? Először is ott van az egész éjszaka, a kocsma után illik a projekttel foglalkozva elaludni. Biztos vagyok benne, hogy a projektgazda adott egy kis házifeladatot. Egy jó kis piackutatást, egy grafika elkészítését, egy marketing terv összeírását, esetleg konkurencia elemzést?
 

Másnap reggel 9-10 órakkor ildomos megérkezni, hiszen mire odaérsz az egész csapat már csak rád vár. A látkép?  Egy nagy teremben sok asztal körül mégtöbb ember összedugott fejjel, vitatkozva, klaviatúrát nyomogatva, irogatva, fülhallgatóval ötletelve egy sarokban, mászkálva egy papírral a kezébe, mozgó szájjal a pitchét gyakorolva….
 

Hol van neked ebben az egészben helyed? mindenki úgy csinál mintha tudná mi a dolga, vajon csak te nem tudod mit kéne csinálni? Ha igen, valamit elrontott a projekt menedzser, eddigre már mindenki kell hogy tudja, hogy mi a feladata.

Milyen skillset kell egy ilyen eseményhez? Az első nap  még oké, hogy szélhámos hustler módjára el bullshitteltem a többieknek, hogy én vagyok a legfontosabb ember a csapatban, de amúgy egy szöget nem bírok beverni…
Nyugi, nem kell szöget beverni. A programozó nem fog programozni, a gépész nem fog építeni, a vegyészmérnök nem fog vegyíteni. Nem történik semmi, ültök egy asztal körül, és mindenki bullshittel össze vissza. Ilyenkor az a helyzet, hogy a hustlerek-marketingesek és grafikusok vannak előnyben, hiszen ők azok, akik valami papírra vethetőt tudnak létrehozni. A közvetlen konverzió, hogy egy fasza 3 perces előadás jöjjön létre, prezivel, viccekkel, előadásmóddal, szófordulatokkal, megdöbbentő tényekkel és infográfiákkal, katarzissal, egy kis bullshittel fűszerezve. (hiába nem kéne a bullshit, úgyis tele lesz mindenkié vele, nem csak a tiéd, ne aggódj.)

Kik azok az emberek, akik random időközönként odajönnek a csapatomhoz, és kérdezgetnek furcsa kérdéseket tesznek fel?
Ők a mentorok. Ők nem azért vannak, hogy megzavarjanak a munkafolyamatban, hanem azért, hogy jó útra tereljenek, ha rossz felé indultál, esetleg segítsenek, ha zsákutcában vagy. Ők azok, akik úgy teszik fel a kérdést, hogy magadtól gyere rá a megoldásra, ők azok, akik már láttak startupokat bukni és befutni, ők azok, akik tudják miről beszélnek. Ők a legjobb barátaid, bár elsőre a legfőbb ellenségnek tűnnek, mert nehezeket kérdeznek. Vajon előttük is megáll a lábán a projekt? Tudnak olyat kérdezni amiről nem is gondoltad, hogy valaha kéne rá válaszolnod?

Mi lesz szombat délután?
A kora délutáni órákban egy mentorcsapat előtt, egy elkülönített szobában kell “elmesélni” a projektet. Ez a főpróba, az időre is figyelned kell, 3 perced van. Feedbackeket, hasznos tanácsokat kapsz, már nem a projekt részleteit illetően, hanem az előadásmóddal, a lényeg kiemeléssel kapcsolatban. Itt infót kaphatsz róla, hogy mire kéne nagyobb hangsúlyt fektetned, mit kéne esetleg kihagyni belőle, mert ciki stb stb…

Ez volt az utolsó lehetőséged a tanács kérésére, pár óra múlva jön a zsűri és élesben megy a dolog.

Élesben?

Igen, fel kell állnod a színpadra, szemben veled 80 ember plusz 5 zsűritag, reflektorfény, projektor, prezi, mikrofon. Itt már nem fogja senki a kezed, még a csapatod sincs veled, csak te vagy, és az a 3 perc amit meg kell hogy tölts. Nyugi, nem sok idő, simán tele lesz, sőt bőven ki fogsz belőle futni. Ha kifutsz az időből a közönségből egy megbízott nő idegesítő módon elkezd integetni, hogy lejárt az idő, ha pedig 10mp nél többel csúszol túl, hangosan elkezd sikítozni. Ha 20 mp-en is túlcsúszol, mert belemerülsz a világmegváltásba, bejön 2 öltönyös sötétített szemüveges majom a színpadra, és összecsomagolnak. Viccet félretéve, figyelj a 3 percre.
 

Az előadás után a zsűri tagoknak lehetősége van kérdések feltételére. Így gyakorlatilag nyersz még pár percet. Rosszabb esetben az lesz a kérdés hogy: Mindent értettem, de végülis akkor mi a termék? Alkalmazás? weboldal?

Kicsit jobb kérdés hogy: És hogyan fogjátok megoldani a fénysebességre kapcsolásnál jelentkező tömegnövekedést?

Egyébként teljesen hétköznapi kérdéseket fog feltenni a zsűri, amire csípőből fogsz tudni válaszolni. A kicsit ravaszabb rókák direkt nem szoktak egy-két alapvető dolgot elmondani a 3 perc alatt, mert tudják előre, hogy a zsűri rá fog kérdezni. Mik ezek a kérdések? Majd megtudod, ha te is kitartóan eljársz a rendezvényekre,vagy többet beszélsz a rókákkal.

A zsűri elvonul, összedugják a fejüket egy zárt szobában, és 4-5 szempont alapján értékelik az elhangzottakat. Sokat ők sem értenek a részecskegyorsítódhoz, ezért nem nagyon fogják tudni értékelni a megvalósíthatóságát, de azért tippelnek majd valamit úgyis.

Eredményhirdetés, nem lettél benne a dobogós 3 ban, mi van most?

Most jön fel a kérdés, hogy vajon mi is számít konverziónak egy ilyen eseményből?

Először is kezdem a rossz hírrel, mi az amire ne nagyon számíts: befektetői kapcsolatok, közvetlen megállapodás/időpont egyeztetés (nem a filmekben vagyunk, hogy az asztal alól egy Louis Vuitton táskából előrántson 1 millió dollárt egy részeg angyal) projekt folytatása a megalakult csapattal (nagyon ritka, hogy valóban ezekkel az emberekkel fogsz belefogni a világ-megváltó startupba. Ne feledd, hogy itt azért nem csak mindenre elszánt startupperek vannak, sokaknak van más projektje, dolgoznak, babáznak, tanulnak stb stb… Volt már rá példa, de nagy szerencse kell hozzá, hogy együtt maradjon a csapat. Ne légy csalódott ha mégsem így történik. )

Mi az amire biztosan számíts, ha ez az első ilyen eseményed:

Gyakorlatilag kinyílik a szemed. Megtudod mi a különbség az ötlet és a startup között. Megkapod az első pofonokat. Többször fogod hallani, hogy de ez már létezik, ezt már megcsinálta más, ilyet már láttam stb stb… Meg fogod kapni, hogy az ötlet jó, de te egy gyökér vagy, és el fogsz bukni. Meg fogod kapni, hogy az ötlet jó, de soha nem fogsz befektetést kapni, max a Magyar-Máltai szeretetszolgálattól, de ott is csak egy tányér levesnyit.
 

Számíts hasznos módszertanok megszaglászására. Most már tudni fogod, mik azok az alapvető dolgok, amik megválaszolásra várnak egy startup életében. A következő projektek, ha tudat alatt is, de már ezen kérdés köröknek való megfelelésben fogannak. Tehát azt fogod észrevenni magadon, hogy egyre értelmesebb projektjeid születnek az agyadban.
 

Számíthatsz néhány hasznos kapcsolatra is, ha nem vagy nagyon nyomorék, fogsz kapni a mentoroktól névjegy kártyát, illetve a többi startuppertől akkor is, ha nyomorék vagy. Tehát valami tuti lesz, ne aggódj.
 

Mi legyen nálad?

Ami legyen: Linkedin profil, valamilyen névjegy kártya, ha csak a neved is van rajta, és ollóval vágtad körbe, vagy csak a telefonod kijelzőjén QR kód formába is létezik.

Egy jó 20mp-es bemutatkozás magadról, a skillsettedről (ha komoly az ötlet gazda, meg fogja kérdezni, hogy mit tudsz.)
 

MI van, ha már évek óta startupper vagyok, volt már több projektem, jelenleg is folyamatban van egy?

E kérdés megválaszolására egy vén róka entrepreneurt, Vaskó Pétert kértem fel. Felnézek rá, és kiemelten adok a véleményére.  Ime a válasza:
 

“Always be hiring!
 

Egy jó startupnál lehet, hogy nincs mindig fizetés, viszont mindig van felvétel!

Aki startuphoz keres munkatársakat, az elsősorban nem szakértelmet, hanem attitűdöt keres: türelmetleneket, viszkető seggűeket, csillapíthatatlanokat. Akiket nem tett békés növényevővé a bágyasztó rutin, beletörődővé a munkahelyi csípésrend, cinikussá saját sikertelenségük. A forradalmakat mindig éhes emberek vívják meg.

Aki startupot épít, az folyamatosan toboroz, de nem alkalmazottakat keres, hanem potenciális vírushordozókat. Olyan szellemeket, amelyek nem egyszerűen csak elnyelik, hanem prizmaként szórják, sokszorozzák a startup üzenetét. Ehhez viszont saját fény kell.

Ha van pénzed, alkalmazottad is lesz, de társaid csak akkor, ha ez a fény nem csak pislákol benned, hanem ömlik belőled, mint egy világítótoronyból.
 

A felkészültség, szakértelem, jó business plan és pengeélesre köszörült one pager mellett ezért a legfontosabb, hogy csordultig legyél fertőző optimizmussal. Kezdetben úgy sem lesz más tőkéd, amit felkínálhatnál a törzsednek.
 

A folyamatos felvétel azt jelenti, hogy benépesíted a jelen és jövőbeni teret és időt azokkal, akik szívesen segítenek neked vagy dolgoznak veled, vagy akár csak továbbadják a híred, hisz már nem lesznek idegenek. Mert te is tudtál adni nekik valamit, amire nekik volt, van, lesz szükségük. És mindez úgy kell majd neked, mint egy falat kenyér, hiszen startup vagy: olyan gyorsan és hirtelen akarsz növekedni, mint egy megkergült majkomkenyérfa!

Amikor projektgazdaként startup versenyre, meetupra vagy csak pitchelni indulsz egy liftbe, a cél sosem az, hogy legyőzz másokat, magadd fényezd, vagy pénzért pitizz, hanem hogy átadd az üzenetet: van felvétel a törzsedbe!”

Vaskó Péter

 

A végére néhány gyakran ismételt kérdés:
 

Hátrány-e a korom?

Nem. Volt már 60 feletti, és 20 alatti is. Ezen nem fogsz össze veszni senkivel. A startup nem csak a fiataloknak való játék.
 

Mi van ha nem kellek senkinek?

Az ilyen negatív gondolatok miatt nem kellesz senkinek. Úgy menj oda, hogy sugározzon az arcodról, mindenkinek rád van szüksége. Még akkor is, ha nincs semmid.
 

MI van, ha nincs ötletem, és nem is akarok senkihez csatlakozni, csak nézelődni akarok?

Akkor menj moziba, vagy színházba.
 

Remélem segített néhány kérdés megválaszolásában, néhány félelem feloldásában az iromány. Alapvetően a startup közösség barátságos, tehát nem kell vissza riadnod semmitől. Itt önmagad lehetsz! Pénteken találkozunk!


Várhelyi Bence

 

1 Readers Commented

Join discussion
  1. Bucher Dániel on 2014/03/27

    A weboldal nagyon régi,és …tudom, ezen már dolgozom, de addig is van.

    Új ötletemet vinném tesztelni, mert az eddig leírtak alapján, izgalmasnak hangzik, tanulok belőle,érdekel.

Have something to say?


7 + = tizenegy