Interjú: Growiee

Mutatkozzatok be, kik vagytok, mivel foglalkoztok és hol vagytok elérhetők?

Gaál Pál (P) vagyok. Co-founder és CEO. jelenleg még nincs irodánk, a közösségi finanszírozás sikeres lefutása után nyitjuk meg az elsőt.

Czövek Róbert (R) vagyok Co-founder és CTO.

Berci Mónika (M) vagyok Co-founder és COO.

 

A startup előtti életben mivel foglalkoztatok?

(P): villamosmérnök hallgató vagyok. Jelenleg a családi vállalkozásban dolgozok, ami egy alkatrészfelújító és tuningműhely, de szeretném a saját utamat járni.

(R): A projekt mellett gépészmérnöki tanulmányaim befejezésén dolgozok, illetve van egy egyéni vállalkozásom.

(M) Közgazdászként végeztem, jelenleg számviteli területen dolgozok.

 

Mi volt az első ötlet, ami a jelenlegi termékhez, szolgáltatáshoz vezetett és hol született meg az ötlet?

(P): Több éve kezdtünk el (Móni és én) a balkonkertészkedéssel foglalkozni. Szigorúan magról – hogy a kezdeti stádiumtól a miénknek érezzük – keltettünk ki növényeket, és gondoztuk őket, több-kevesebb sikerrel. Az első időszakban nagyon gyatra eredményeket értünk el, mivel nem sok tapasztalatunk volt e téren. Ennek köszönhetően kezdtem el foglalkozni az alapvető növényfelügyelettel és a környezetszabályozás témakörével.

(R): Palival több közös ötletünk volt már, szinte napi gyakorisággal jönnek újabbak. Erről az ötletről azt gondoltuk képesek vagyunk megvalósítani, illetve látjuk az igényt a termékre. Nem mellesleg crowdfunding kampányt tudunk rá építeni, amivel a gyártás elindításához szükséges tőkét jó eséllyel megszerezhetjük. A korábbi ötleteink nagyrészt szektor specifikusak (pl. energiaipar), nem hétköznapi embernek szólnak, így az elindításuk is teljesen más szisztémát kíván, nem beszélve a jelentős tőkeigényről.

 

Magyarországi piacban vagy külföldben gondolkodtok?

(P): Legfőképp a külföldi piacban gondolkozunk azon belül is az Egyesült Államok a fő célpiacunk, mind ezek mellett az európai és magyarországi igényeket is próbáljuk kiszolgálni.

 

A startup üzlet közösségi inkább, vagy egyéni zseniken múlik?

(P): én erre csak annyit mondanék, a kérdésben rejlik a válasz. Egyéni zsenik akik csapatban is képesek csodákat alkotni. A csapat a hatékonyság és a feladatok leosztása miatt fontos. Máshogyan a rohanó világunkban nehéz előre jutni.

(R): Véleményem szerint ma már a jó csapatmunka elengedhetetlen. Nagyon sok múlik azon, hogy a csapaton belül a feladatok megfelelően legyenek elosztva (mindenki lehetőleg azt csinálja, amihez ért), illetve a tagok folyamatos kapcsolatban álljanak egymással és megfelelő legyen az információáramlás.

 

A fogyasztó agyával gondolkodtok a fejlesztés során, vagy a saját elképzeléseiteket valósítjátok meg?

(R): Is-is. Esetünkben vannak olyan új, vagy kevésbé elterjedt technológiák, amiről a felhasználóknak nem biztos, hogy tudomásuk van. A fogyasztó viselkedését és igényeit kielemezzük, majd a piacon elérhető legjobb megoldásokból válogatva olyan terméket alkotunk, amivel az adott problémát legoptimálisabban át tudjuk hidalni.

 

Mi a legnagyobb probléma, amivel jelenleg foglalkoztok?

(P): a finanszírozás részletei, a marketing és a termékfejlesztés.

 

Több ötletben kell gondolkodni a mai világban, vagy elég egy ötlet is?

(P): ha egy ötletből bomba biztos üzletet lehet csinálni, akkor elég egy is. Mi (mármint a csapat) több ötleten is dolgozik, illetve a jelenlegi ötletünk és termékünk tovább fejlesztésén is.

 

Hogyan lehet felépíteni az ötletet, mi kell a piacra jutáshoz?

(R): Elszántság, kreativitás és nyitott szem.

 

Mit üzentek a mostani fiataloknak, hogyan kezdjék el?

(P): Csak annyit, hogy bele kell kezdeni. A többi jön magától, ha jó az ötleted és hiszel benne akkor semmi nem állíthat meg. Nincs rossz ötlet maximum nem úgy adható el a dolog, ahogyan elsőre elképzelte az ember.

(R): Sok okos ember mondta már: Mindent el lehet adni, csak meg kell találni a megfelelő piacot. Ez igaz is, viszont emellé szükség van óriási elszántságra és arra, hogy másokat meghallgassunk, majd kielemezzük a véleményüket, illetve ne féljünk a kudarctól. Ha hibázunk az valahol jó, mert újat tanulunk, és nem követjük el még egyszer, tehát fejlődünk. Ehhez azonban ki kell lépni a komfortzónából.

(M) Én azt üzenném, ne engedjék, hogy bárki befolyásolja Őket. Ha jó ötletnek tartják, tartsanak ki mellette és valósítsák meg.

 

Szerintetek mi az öt legfontosabb dolog egy startup életében?

(M) Ötlet, csapat, kitartás, finanszírozás, időzítés

 

- Mitől több ez mint amit a szupermarketekben kapható bazsalikom?

(P): Attól, hogy a kezdetektől láthatjuk a növény fejlődését, ettől talán jobban a sajátunknak érezzük. :)

 

- Jól értem, hogy egyszerre tudok chilit és paradicsomot termeszteni?

(P): Igen. Egymás mellett külön-külön növesztő részben

 

http://growiee.com

https://www.facebook.com/growiee

info@growiee.com

5

No comments yet.

Have something to say?


× nyolc = 24