2015 januárjában regisztráltam a Fiverr oldalra, ahol 5 dolláros alapárért ajánlhatsz fel bármilyen szolgáltatást az arra érdeklődőknek.  Én azt választottam, hogy ha valaki beküldi az ötletét, vagy startupját, akkor kap tőlem pár soros visszajelzést és segítséget az optimális folytatásra. Nem a mérhetetlen meggazdagodás volt a cél, hiszen ha csak 1 órát szántam volna minden kérésre, akkor is napi 6-7 órát kellett volna tölteni azzal, hogy egy mai magyar átlagfizetés összegét (kb. 1 000 dodo adózás előtti zsét) megkapjak. Arról nem is szólva, hogy kb. 4-5x ennyit a marketingre, hogy a szolgáltatásodat beharangozd és jöjjenek az megrendelők, mint a sáskák.

Ez egy kísérlet volt a részemről, mert bár rengeteg magyar és CE régiós startuppal, vállalkozóval és ötletgazdával dolgoztam együtt, nagyon kíváncsi voltam más kontinensek ötleteire és problémáira is, illetve arra, hogy tudok-e és milyen eredménnyel segíteni nekik.

Jelentem alássan most meghúzva a mérleget úgy látom hogy SIKERES volt amit csináltam, nemcsak azoknak akikkel dolgoztam, hanem nekem is rengeteget segített fejlődni és tágítani az ismereteimet és szemléletemet.

Számokban

30 megrendelés érkezett be hozzám ebből mielőtt nekikezdtem volna 3-at visszamondtak, plusz nem beszélve az 54 db üzenetről ahol a szolgáltatás iránt érdeklődtek és több esetben segítettem ingyen vagy a téma, vagy a kérdező személyisége miatt. 

A megrendelésekből 13 pozitív értékelést kaptam és 1 valaki volt, akit sajnos az év végi ünnepek körüli rohangászás miatt sajnos nem tudtam időben kiszolgálni – bár utólag megkapta a válaszaimat "for free" mégis lehúzott. Szóval az 48,1% visszajelzési arány, ami tekintve az eddig tartott eseményeket és válaszadási kampányokat szerintem elég jó arány.

Az hogy az értékelők 1 értékelés kivételével 100%-a pozitívan reagált még külön öröm számomra.

Geográfia és tematika szerint bontásban

Csak lépjen kapcsolatba velünk és mi segítünk:Voltak visszatérő ügyfeleim többek közt Ázsiából, Ausztráliából, Afrikából és Amerikából.

Olyan speciális témákkal tudtam foglalkozni, amivel itthon nem igen találkozunk. Csak a legjobbak közül válogatva, volt itt Marihuanna ajánló orvosi webshop Texasból, Mobil autójavító szolgáltatás Kanadából, Snapchat alapú online edzőprogram és verseny Ausztráliából.

Jó volt azt látni, hogy sok helyen és teljesen eltérő piaci, etnikumú és vallási környezetben olyan problémák merülnek fel mint nálunk pár éve. Hatékonyan és gyorsan  segíthetünk jól működő helyi megoldások motorjának eladásával vagy licenszelésével csak össze kell kapcsolni az emberkéket, ilyen volt például Bangladesben egy árösszehasonlító portál, vagy Nigériában egy jó szakember minősítő

Meglepetés erejével hatott számomra, hogy olyan viszonylag kis ország (mármint világviszonylatban) mintRománia mennyire aktív lehet, nem csak ötletekben, de  olyan startup ötlet generáló ebook könyvvel is, ami hatékonyan segít a leendő startuppereknek ötletelésük felturbozására olyan eszközökkel, ami kombinálta a meditációt, kineziológiát és más mozgásterápiás lehetőségeket.

Voltak olyan ötletek amelyek bárki által megvalósítható dolgokat tartalmazott. Azonban a teljesen átlagos elemek, a hatékony kombinációjuk és kivitelezésük szépsége miatt lett értékes. Ilyen volt például az Egyesült Államokból egy meditációs ajándékcsomag a "nehéz" napokra illióolajjal, kispárnával, gyógynövénykivonatokkal és meditációs gyakorlatokkal.

De aki eddig viszik a pálmát az a Virtuális kiképzőközpont tengerészgyalogosoknak ahol 3millió dollárból képeznek ki 1 800 katonát. ( megj. A valódi kiképzés 227millió dollárba kerül !) Nekik is sikerült 1-2 hasznos polgári felhasználásra adni tanácsot.

Szolgáltatás és felhasználói oldal

De ha már ott voltam a Fiverr-en és kaptam egy kis pénzt, akkor megvizsgáltam a szolgáltatás oldalt én is.

A design/logo tervezésben nagyon jó tapasztalataim voltak, de csak azokkal dolgoztattam, akik toplista elején voltak és szöveges értékelésekben is jó minősítéseket kaptak.

A minősítéseknél is erősen le kellett csekkolni, mert akinek csak indiai és ázsiai értékelései voltak azok nem tudtak valódi számomra megszokott Európai minőséget vagy szolgáltatást generálni és sokszor úgy éreztem mintha generált vélemények lettek volna.

A marketing és social media szolgáltatásokat nyújtókkal kacsolatosan lényegesen eltérő tapasztalataim voltak.

Találtam viszont pár nagyon szuper közösséget például gyermekekkel otthon lévő anyukák facebook és twitter közösségét, vagy az aktuális amerikai tinédzsereknek szóló fashion és divat blog. Közülük azonban sokról kiderült, hogy nem is ismeri a célcsoportját, hogy azt sem tudja, hogy a több 10 000 twitter követője milyen összetételű és miért követik őt. Ezért ezeknél az oldalaknál az 5 dolláros teszttel indultam mindig. Az eredmény sajnos a legtöbb esetben elkeserítő volt. Egyik helyen sem kaptam semmi egyeztetést előre, hogy ekkor, ez, ilyen formában, ennyi embernek megy ki. Csak egy visszaigazó üzenetet kaptam,  hogy megtörtént a kihelyzés, promoció a legtöbb esetben a használt mérőkódom meg se rebbent. Aztán amikor kértem többször ilyen esetben, hogy jó ügynökségi tapasztalatokkal rendelkezve, hogy legyen szívesek a kiküldésről küldeni egy igazoló riportot, vagy a megjelenés képét, vagy hogy egyáltalán mit küldtek ki, arra rendszerint nem érkezett válasz.

Szóval az összegzés, hogy ebben a tekintetben nagyon alapos előkészülettel és feltételezésekkel érdemes használni a rendszert. Nézd, kérd és szögezd le az elején mit szeretnél látni és mikor a kiküldésről és senki se építse a kampányát, az itt megrendelt 1Milliós diákközösségi követővel rendelkező csoportba tweetelésre.

Ami viszont a Fiverr-en szuper az a be- és kifizetési rendszer. Használhatok bankkártyán kívül Paypalt és BitCoint is. Jó az türelmi időszaki rendszere is a Fiverrnek, mert elég nagy biztonságot ad, mind a vásárlónak mind az eladónak arra, hogy meggondolja magát vagy visszavonja a tételeket ha rájön arra, hogy nem azt kapta amit kért vagy kérnek tőle.

Összeségében én úgy döntöttem folytatom a kísérletem és állok elébe az újabb kihívásoknak. A következő cikkem ebben a témában úgy tervezem, hogy azokat a marketing és Growth Hacking technikákat fogom kielemezni amivel a Fiverr Gigseket lehet hatékonyan vagy hatékonytalanul promotálni.

Addig is ha valakinek gyors vagy hosszabb távú segítségre van szüksége várom itt: https://www.fiverr.com/mullert

Müller Tamás

Image

2 Readers Commented

Join discussion
 1. Tamás on 2016/04/01

  Köszönöm, ezt érdemes volt elolvasnom! 

  Én mostanában gondolkodom a használaton… :)

 2. Mona on 2016/10/05

  Ne haragudj, de ez a mondat mit jelent?

  Nézd, kérd és szögezd le az elején mit szeretnél látni és mikor a kiküldésről és senki se építse a kampányát, az itt megrendelt 1Milliós diákközösségi követővel rendelkező csoportba tweetelésre.

  Köszönöm!

Have something to say?


öt − 2 =