Epson Glass: merőben más!

Az első magyar Epson Glass (Moverio BT-200) tesztet sikerült összehozni a Netlife Kft. jóvoltából, a fiúk nem csak rendelkeznek ilyen eszközzel, hanem már fejlesztenek is rá, amit a hétvégén mutattak be a SAP Fórum Konferencián.

A szemüveg egy robosztus eszköz, aki a habkönnyű szemüvegeket szereti vékony kerettel, az ne is próbálkozzon, ez nem az az eszköz, merőben más mint a Google Glass, itt 2 kijelző is van. Mindkettő szem előtt ott a képernyő, ami egyébként 3D kijelzést is lehetővé tesz (milyen fura a 3D életben a 3D szemüveget használunk, nem kellene inkább levenni? nem!).  A szemüveg maga könnyen használható, egy szemüvegtokban jön, amiből csak ki kell venni és minden egyéb alkatrész megtalálható, a tok elég vékony ahhoz, hogy elférjen a laptop mellett. A szemüveg anyaga masszív és nem tűnik könnyen „elpusztíthatónak”, van benne anyag, hogy további közhelyeket mondjak. Az első negatívum, a szemüveg nagy, elég nagy, rendesen kiáll oldalra és nem lehet elrejteni, mi is van rajtad, ez mondjuk előny, ha valaki vizsgázik, nem tud okos-szemüveggel puskázni vagy esetleg pókeren csalni, mert fut a szeme előtt a robot.

A szemüveget nem csak így lehet észrevenni, egy zsinór lóg ki belőle, ami egy touchpadban végződik, ez a szemüveg nem a Google Glass, nem is kell összekeverni vele. Most gondolhatja bárki, na itt a vége, nekem nem kell Epson Glass, mert a Google Glass működik touchpad nélkül is, igen, van benne valami. De hány olyan ember van aki az androidot vagy iphone-t nem tudja használni, akármennyire is egyszerűre hozták össze? Legyetek őszinték, legalább magatokhoz, nem vagyok kíváncsi a válaszra, mert tudom, nagyon sokan vannak, akiknek gondot okoz az alapszintű okos-telefon használat, ez a szemüveg nekik készült. Nem kell itt cifrázni, gondolta az Epson, ott a touchpad és ennyi, azt csak-csak meg tudja tanulni a ember. Valahol igaza is lett, persze a kockákat nem győztem meg ezzel és nem is akarom, az Epson Glassnak más a célja, egyszerű használat.

A touchpad alig nagyobb egy első-generációs okos-telefonnál vagy egy cigisdoboznál (nem a light változat!), ami könnyen kezelhető, akkumulátor beépítve és a szokásos dolgok, kártyabővítés, ki-bekapcsoló és lock gomb. Hangerő és egyebek, az okos-szemüveg nem működik a touchpad nélkül, ismétlem, ez más mint a Google Glass. A touchpad zsebre vágható és egy fülhallgató vastagságú zsinór árulkodik az egészről. A szemüveg dobozában van pár extra tartozék is, például sötétített lencse stb.

Az egyéb specifikációkat az Epson oldalán éritek el, ami fontos: Android 4.0.4, a felbontása 960 x 540 pixel és 1 giga RAM és 8 GB további memória érhető el, microSDHC-vel egészen 32 gigáig bővíthető és az akksi 2720 mAh. A processzor majd elfelejtettem, TI OMAP 4460 1.2Ghz Dual Core, ami a mai telefonokhoz képest gyenge, de ne feledjétek, ez egy szemüveg, nem pedig a legújabb 6-os képernyős full HD okostelefon.

A személyes benyomásom jó, egy ilyen eszközzel az ember először lelkesedik, aztán elkezdi keresni a gyenge pontjait és azt mire is lehetne használni. Egyelőre fogalmam sincs mire is lehetne érdemben használni, persze vannak játékok, forgatja az ember a fejét, lövi a rakétákat, meg lehet böngészni, esetleg fényképezni (ez utóbbi egyébként egészen jó, mert emberközeli képeket lehet lőni). Amit nagyon el tudok képzelni, prezentáció-vetítés, beszélek és ott van a szemem előtt a prezi és a kezemből vezérlem az egészet. Van már ilyen alkalmazás?

A kép jó és éppen megfelelő a felbontás, nem full HD és ne is várja senki, hogy megszámolja Csubakka bajszát, mert ez nem az az eszköz. A mozgást is jól követi a rendszer, nincs benne semmi késés, a szemüveg nem nehéz, úgy értem fizikailag nem az, bár én szemüveges vagyok eleve, nem fura felhúzni egy okos-szemüveget, a súlyával együtt.

A kérdés ajánlom-e a szemüveget? Nem, mert értelmes alkalmazások nincsenek egyelőre, ha csak nem filmnézésre vagy prezentációra használod, esetleg valami üzleti alkalmazásra, pl. a Netlife-os srácok raktárkezelőt fejlesztettek, aminek már van értelme. Csak akkor ajánlom, ha fejlesztő vagy és ötleted is van hozzá, ha nincs akkor csak arcoskodni jó, egyelőre, a kérdésre térjünk vissza 1-2 év múlva, amikor több száz, esetleg ezer alkalmazás is elérhető majd.

A szemüveg pontos típusa Moverio BT-200, ami a második kiadása az okos-szemüvegnek, valószínűleg ez marad fejlesztői változat és majd a harmadik a BT-300 lesz ami valóban a piacra szán az Epson. Érdemes megnézni a következő videón a BT-100-as verziót, ahhoz képest a fenti tesztelt verzió már klasszisokkal jobb.

No comments yet.

Have something to say?


három + = 7