Business as usual – A paradicsom meghódítása, 12. nap
Reggel Palo Altoba autókáztam a nap első találkozójára. Sajnos kicsit későn indultam, így pont elcsíptem a reggeli dugót. Nincs is annál szebb mint a 101-esen lépésben döcögni két órán keresztül. Sebaj, ez is része az életérzésnek. :)
worst-commutes-revealed-by-gps-data-33337_1
 

Északi ház

 
Először Arne-val találkoztam, aki az Alliance Venture VC-je, illetve a Nordic Innovatio House-ban segít az észak Európából csapatoknak. Ez a ház először csak Norvég csapatokat támogatott, aztán valahogyan sikerült a többi északi országgal egyesíteni az erőiket.
 
A hely elég kicsi, nagyjából 25 ember fér el, illetve van egy kis konyha, két tárgyaló. Mindössze $100 / fő / hó áron. De nem is azért hozták létre, hogy a csapatok állandó jelleggel itt legyenek. Ez a hely azért van, hogy könnyen legyen USA postai címük, illetve ha nagyon kell, akkor használhatják az itteni flexi-helyeket. Ami pedig a legfontosabb, hogy itt több tapasztalt mentor – mint pl Arne – is segíti a beilleszkedésüket.
2015-01-20 09.48.57
 
Van egy 4 hetes akklimatizációs és validációs programjuk is, egyszerre max 10 Nordic csapatnak. Ennek a célja, hogy a frissen érkezett csapatok kipróbálhassák magukat, aztán hazamehessenek javítani a terméken, modellen…
 
Kérdeztem Arne-t, hogy mik a főbb tanulságai a Nordic I.H. 2011-es létrehozása óta? Mi az, amit a CEE-s hasonló kezdeményezéseknek érdemes lenne figyelembe venniük:
- Az elvárásokat és a befektetett munkát egy szintre kell hozni. Lehet ugyan álmodozni gyors befektetésről, villám-sikerről, de ahhoz akkor az egész csapatnak kőkeményen meg kell dolgoznia., és alkalmazkodnia kell az itteni szokásokhoz – elvárásokhoz.
- Itt bizony pénz kell a működéshez. Befektetés nélkül nehéz megmozdunia egy startupnak, nehét növekvő számokat, tractiont produkálnia. Ezek nélkül pedig nincs befektetés. Ismeretség, network alapján csak az kap pénzt, aki sok embert ismer, akiért sok ember kezességet vállal. Külföldről ilyet nehéz.

- Erre a kezdeti tyúk-tojás problémájára így aztán nem az itteni befektetők kínálják a megoldást, azt érdemes otthon megoldani. 

- Nekik kb 2-3 évbe telt mire érezhető hatást kezdett generálni az innovációs ház. Szóval türelem is kell hozzá.
 
A beszégletésünk alapján úgy tűnt, hogy itteni szemmel a mi régiónk eléggé “maszatos”. Említette, hogy a CES-en is találkozott magyarokkal, lengyelekkel, szlovákokkal… és nagyon furcsállta, hogy nincs igazán érezhető koordináció ezek között a pirinyó kis kezdeményezések közt. Bár hallott valami Visegrádi 4-eket felölelő kezdeményezésről, de úgy tűnik egyelőre az is csak egy a sok közül.
 
Szerinte ezen érdemes lenne változtatni. 
 

Pitchforce

 

Késő délutánig telefonálásokkal, mailezéssel telt a nap, semmi említésre méltó. Aztán végre eljutottam az első pitch eventre is, a havonta 3* megrendezésre kerülő Pitchforce-ra. Ez a Runway nevű coworking helyen volt (ahova mellesleg jelentkezés-kiválasztás után lehet bekerülni, és  $700 -ért kap az ember egy helyet, bár ebben benne van a helyi eventeken és képzési programokon való részvétel.)

2015-01-20 19.41.30

A rendezvény úgy kezdődött, hogy 10 csapat kapott asztalt, és kb 1 órán keresztül kiállíthattak, pitchelhették a terméküket az érdeklődőknek. Ennek tétje is volt, mivel mi, látogatók szavazhattunk arra, hogy melyik 5 csapat pitchelhessen majd. 
 
A formátum: 4 perces pitch + 4 perc kérdezz felelek + 4 perc egyoldalú visszajelzés a zsűritől - mind harcedzett angyal illetve VC. Sokszínű volt a társaság, pitchelt ingatlanosok számára készült CRM, nonprofit fundraising platform, A/B testing for appstores, gyógyszer házhozszállítás…
 
A győztes a Ki névre hallgató Libanoni csapat, akik mobil alapú User ID management rendszert fejlesztenek. Ez azért is érdekes, mert még annó a Nagy Kéknél szinte ugyanilyen rendszer bevezetésén dolgoztunk – és vért is izzadtunk vele. Úgyhogy átérzem az előttük álló kihívásokat, egyben drukkolok is nekik. Ők egyébként a Sauna legutóbbi batch-ében is voltak, így jutottak most ki a Völgybe. Nyereményük, hogy a Bloomberg Capitalnak pitchelhetnek.
 
A pitchek amúgy néhány szempontból erősebbek voltak mint otthon. Az előadók rutinosabbnak tűntek, több volt az energia. Azért előfordult sok olyan típushiba, mint bárhol máshol – amiről múlt évben már írtunk itt startupperen is, meg startupdate-n is. 
 
Eredményhirdetés után volt még kis networking, sör, mini hamburgerek… business as usual.

No comments yet.

Have something to say?


hat + = 7