Bécsben pörögnek a legjobb startupok

Úgy tűnik a Startup világ nagymenői Bécsnél tovább egy tapodtat sem hajlandók menni. Oda viszont elmennek. A Pioneers Festival idén is nagy attrakciója volt az osztrák fővárosnak. A Burg, a tradicionális császári palota kiváló kontrasztot nyújtott a trendi startup világ magamutogató csillogásához.

A legfontosabb megállapítások a Pioneers Festival margójára…
A magyar fővárosban képtelenség lenne megrendezni egy ilyen rendezvényt. Egyrészt sosem adnák oda illetékeseink a budai várat mindenféle startup hordáknak… Másrészt az Akváriumba akár milyen trendi is, sosem férne be ennnyi ember. (meg persze hogy kellene hozzá normális wifi, ami évek óta nincs ott, ahol minden teki konferenciánkat tartjuk.) Na jó, ne legyünk maximalisták, a Vodafone sosem lenne főtámogatója egy ekkora startup eseménynek itthon, mert a vizilabda az lényegesen nagyobb népszerűségnek örvend, mint a kóderek. 

- Európa nagyon pörög. (Nem ártana tanulmányozni mi van egy határral arrébb támogatás és állam vonatkozásban.)
Mit is értek ez alatt… jönnek fel a különböző népek. A csehek sokan voltak idén és komoly projekteket hoztak. A szlovákok, szolvének szintén. A házigazdák komoly állami programokkal igyekeznek a startup életet a Pioneersen túli időkre is kiterjeszteni. Az osztrák főváros külön programot futtat a startupoknak. Van neki klassz smartcity programjuk is. Mi meg csak tervezgetjük, hogy miként is lesznek okosak városaink. Szóval van itt némi lemaradás. A bolgárok olyan szállodát építettek a digitális nomádoknak, hogy elájulsz. Az egész csupa vadregény, meg minden a Rodope hegységben.  

Ja igen idén 500 startup került ki a Pioneersre… mi meg azt sem tudjuk nekünk mennyi van. Az látható, hogy elég sok lehet, mert mi voltunk az ötödik legnagyobb delegáció. Ellenben mások megtanultak prezentálni, mi még mindig nem. - Nagyon szörnyű, hogy még ma is van olyan magyar csapat, amely képtelen normálisan prezentálni. (nem ártana felkészülni mert olyanokkal versenyzel, akikről nem is gondoltad, hogy léteznek és sokkal jobbak nálad)
Tettem egy ajánlatot a Magyar Nemzeti Kereskedőháznak, hogy felkészítjük a csapatokat. (lapzártáig nem érkezett válasz. :-))

Klassz dolog kijutni egy fesztiválra, de nem elég egy standon punnyadni egész nap. (Ettől senki sem fog felfigyelni rád. Nem ártana valami bátor hackelés, amitől majd mindenki rád figyel.) A tapasztalatom az volt, hogy a magyar jelenlét erre a statikus standolásra épült. Ez szerintem nem elég egy ilyen pörgős fesztiválon. Több kell, mutass valamit, nem lesz elég egy szórólap. Ha már kaptál bemutatkozási lehetőséget, akkor mutass valamit. Ha meg nincs semmid, csak egy századik tucat cucc, akkor ne vedd el másoktól a lehetőséget. (ez csupán önkritika kérdése, illetve azoknak a kompetenciája, akik ilyen csapatot beválasztanak egy Pioneers Festivalra.)

A csapatok egyikétől megkérdeztem, mi az újdonság a megoldásukban? A válasz az volt, hogy semmi… Klassz… Hajrá ezzel rengeteget megyünk előre. Nem ártana egy kicsit jobban akarni azt a sikert… illetve megtenni érte mindent.

Befektetőkkel is beszélgettem… azt mondták, nagy a baj. Nincs elég felkészült csapat, ötlet még van, de megvalósításban gyenge a régió. Ja igen, nem segít senkin az a siránkozás, hogy nincs elég jó ötlet, csapat, felkészült startup. (Támogatni kell az edukációt, utánpótlás nevelést és az olyan rendezvényeket, ahol születnek a dolgok.)
Lehet nyomni a szponzorációt azoknak, akik azon görcsölnek, hogy legyen. szóval virítsd a lóvét és minden cool lesz. :-)

Durván jó élni jeligére elmentünk meghallgatni a Roasted-ot… király volt mint mindig. Röhögtünk is eleget, mert nem minket nyomtak a padlóra. Aki megpróbálta annak respect.

 

Most jön a jó rész…

Pozitív véleményem is van. Ezt mostantól mindig bevezetem. Voltak nagyon jól felkészült magyarok ez jó. Külön gratula azoknak, akik egyedi dologgal mentek és mertek nyomulni vele.


A Szuperhír, hogy az AtmosPlay (amely egy saját hackathonon született) befektetést kapott a Pioneers Venture-től. Ezt egy reggeli CEE networking eseményen jelenetették be. Jó volt hallani. Gratulálunk innen is… 

- Respect azoknak, akik bevállalták a színpadot és a kemény megmérettést. Volt magyar is a Roasteden. Itt ott bicegett a válasz, de egynek jó lesz. Legközelebb jobb lesz. Én nem mertem volna kiállni. Persze, hogy nő volt az illető… :-) Tessék példát venni a bátorságáról.

Gratula a magyar pályázóknak, mert az ötödik legnagyobb startup kontingenssel kerültünk be a top 500 közé. (előttünk vannak viszont a csehek a régióból, és az angolok, osztrákok és németek logikusan.) Sokan voltunk tehát, de nem elegen. Valahogy nem látszott igazán a magyar jelenlét. Erősítsük ezt valahogy. Erősíteni kell a Bécset elfoglaló hadakat…  Lássák az osztrákok, hogy ismét ittvannak a magyarok Bécs falai alatt.

Jó volt látni mégis, hogy van a régióban egy nagy rendezvény. Alakul ez szépen, ha egy kicsit tanulnánk a szomszédoktól, akkor az államnak sem kellene azon agyalni, hogyan is lehet jól ökoszisztémát támogatni. Szépen megy előre az osztrák ökoszisztéma, alakulgat az üzleti angyal hálózat, az inkubátorok nemzetközi kapcsolatai és az országba csalogatott startupok első hulláma, akiktől majd lehet tanulni.

Senki se aggódjon Ausztriában ugyanúgy tüntetnek a Uber ellen, mint nálunk. A vonatunk is késett 140 percet.. szóval Bécs közle van és sok mindenben azért hasonlít.  

A fesztivál app se nagyon működött, viszont a networking és meeting szervező webes megoldás egészen királyul sikerült. A Pioneers Festivál az év legnagyobb bulija marad még jó ideig a környéken, a profi szervezés és a nagyszerű helyszín remélhetőleg még sokáig vonzza majd a régió legjobbjait.

Jövünk jövőre is… Sógorok előre! Hajrá Pioneers!

No comments yet.

Have something to say?


− 5 = három