Az idő a pénz

Az idő drága. A startup világ gyakorlatilag egy versenypálya, amelyben ahogy először elmesélted valakinek az ötleted, retteghetsz, hogy megjelenik valaki és véget vet az álmaidnak.

A fent olvasható mondatokat kétféle képpen lehet értelmezni.
a, Totál hülyeség    
b, van benne valami.

Nézzük meg miért totál hülyeség?
Az ötlet a tiéd, s ne gondold, hogy a világ gonosz és arra vár, hogy ellophassa. Viszont van egy csomó a tiédhez hasonló ötlet a Mátrixban. Hogy is gondolatod, hogy csak neked jutott eszedbe valami. (Na jó még ez is megtörténhet.) Az ötletek azonban minél tovább gyúrogatod őket, beszéled át barátaiddal valahogy közkinccsé válnak, egy ismerős dallammá, egy különleges ízzé, amely könnyen megeshet, hogy másban is megfogalmazódhatnak. Anélkül, hogy a rosszindulat bármilyen szintje megjelenne, egyszer csak úgy érzi valaki, hogy ez most már az ő ötlete és neki márpedig kutya kötelessége ezt megcsinálni.

Mi is ilyenkor a baj? Hát például, hogy azt gondolod, hogy ellopta… Nem lopta el csupán lejárt nálad a szavatossági ideje. Persze ez fáj, meg minden. Én is ordítottam, toporzékoltam már ilyen esetben, de nagyjából annyira jutottam, hogy mivel nem csináltam meg megcsinálta más.
Nekem majd két évembe tellett mire sikerült valakinek halvány mását megvalósítani az egyik ilyen kallódó nagyreményű világmegváltásomat. Persze nem érdemes az orsoszlán bajszát húzogatni, mert az ötleteket sokan szeretik.

Van benne valami?
Bizony van. A verseny ugyanis hatalmas, addig amíg csak egy ötletként van a fejedben valami, nem vagy a pályán. A pálya széléről nézegeted a csapatokat. Sajátod csapat nélkül, az edző és szurkolók is csak a többieket biztatják. Aztán elérkezik a nagy pillanat és elmész egy startupversenyre, hackathonra és mindenki előtt megmutatod amid van. Olyan ez mint valami nagyon izgalmas leleplezés… látni a pálya széléről figyelő szurkolókat, az edzőket, akik a nagy pillanatban csak rád koncentrálnak. Meg kell mutatnod, hogy nem vagy egyedül… meg kell mutatnod, hogy hoztál valamit, ami egy percnél tovább is fenntartja az érdeklődésüket.

Na ez a pillanat, amikor a verseny elkezdődik és csak rajtad múlik, hogy ha pályára léptél eljutsz-e a célig. Sokan választják azokat az utakat, ahol egy kis segítséggel jól fel lehet készülni a következő fordulóra. A startup világ a hátuk mögött "inkubátor szökevényeknek" nevezi őket. Ők legtöbbször nemzetközi inkubátorok, accelerátorok figyelemére hajtanak, mert vagy még nem érzik késznek magukat a piacralépésre, vagy szeretnék még egy kicsit jobbá, szebbé varázsolni a terméküket. Nincs ezzel semmi baj, mindenki a saját ritmusában és a saját stílusában versenyez.

Neked nem kötelező ezt az utat választani, találd meg a saját hangodat, legyen stílusod és járd a saját utadat. Válassz megfelelő társakat és probáld meghódítani azokat a csúcsokat, amelyeken még mások nem jártak.

Vezetők, edzők és egyebek
A pályán mindenféle emberrel találkozhatsz majd. Időpazarlásra azonban nincs időd. Olyanokra áldozz időt, akik segítik a célod elérését. A jó tanácsadó keveset dícsér, a bölcs edző enged néha őrültségket csinálni, a jó vezető pedig képes átlátni a káoszban is a rendszert. Az eléjén ezekre lesz a legnagyobb szükség. Nem a pénzre, nem a befektetői tárgyalásokra.

Ne pazarold mások idejét se, mert az mindenkinek drága. A tanácsadók és mentorok szeretik a sikered, főleg akkor, ha megengeded nekik, hogy valamilyen módon közük legyen hozzá. Motiváld a csapatod arra, hogy a célban ott vár a siker. A siker rengeteg emberenek nem a pénz, de pénz nélkül nagyon nehéz lesz eljutni a célig.

Sokszor a drága dolgok megérik az árukat, máskor pedig egyáltalán nem visznak közelebb a célhoz. Bölcsen választott úton ritkán jönnek szembe azok az adószedők, akik csak az idődet pazarolják.

A csapatvezetésnek egyértelműen tudni kell az irányt, a csapatnak a célt és a vezetőnek az emberei motivációját. Ezen tudások nélkül elképesztő zsákutcákban lehet belerohanni, amelyek némelyike akár elkerülhető lehetne megfontolt tervezéssel.
Bear-Grylls
Az idő, mint ellenfél  
Amit ma kitaláltál, holnap talán sikeres lesz. Egy év múlva trend. Két év múlva múló divat. Három év múlva történelem. Ne legyél a történelem része, mert annak jó része a feledés homályba vész. Azokra figyel a világ, akik jókor, jó helyen valósítanak meg valami jó dolgot. A látványos kudarcok is felkeltik a figyelmet, de inkább nem ajánlom ezt a forgatókönyvet.

Az idő halad, a fejlesztésed ezzel versenyez. Mások ritmusa, a versenytársak változásai határozzák majd meg a projekted sikerét. Igyekezz kézben tartani az irányítást, mert sokkal nehezebb utolérni valakit, mint az élen futni.

Ha változtatni kell, ne tétovázz. Ha egy út elfogy gyorsan válts irányt, hátha van még menekülő út, amelyen elérhetsz a célig. Legyél kitartó és szorgalmas, ezen értékek nélkül nem érdemes versenyezni.

Tanulj gyorsan azoktól, akik már eljutottak a célig. Ha van olyan egyáltalán. Ne add fel a lehetetlennek tűnő helyzeteket sem, lesz belőlük dögivel útközben.

Ha valaki kidől a versenyben, nem tudsz segíteni rajta. Sajnos, a verseny már csak ilyen. De légy fair, mert azt mindenki díjazza. A versenytársak nem ellenségek, tanulj tőlük is. Hibáikból és sikereikből egyaránt. 

Egy kiváló taktika a végére… 

A Yellowstone Parkban esett meg egy barátommal a történet. A gyönyörű nemzeti parkban rengeteg  grizzly medve és egy csomó elővigyázatossági előírást kell betartani ahhoz, hogy ne legyenek kellemetlen élményei az odalátogató turistáknak.

"Például az ételt sosem hagyjuk a sátor körül, mert az odavonzza a medvéket, a sátorban különösen nem tartunk illatos finomságokat. Legjobb egy közeli fára felhúzni gy kötéllel." – magyarázza az odaérkezőkenek a helyi kisportolt kinézetű vadőr.

És mit csináljunk, ha szembe találkozunk egy valódi medvével? – teszi fel a kérdést az egyik látogató.

A vadőr egy kicsit gondolkozik, és azt válaszolja, "ha úgy látjuk, hogy elég nagy a távolság érdemes elfutni, úgy hogy közben gyakran nézegetünk hátra…"

Na jó azt értem, hogy fussak el, de minek nézegessek hátra? – aggodalmaskodik tovább a kiváncsi turista.

Azért, hogy lássuk fut-e mögöttünk még valaki a medvén kívül, aki lassabb nálunk.  - vágja ki magát a vadőr.


Célba érni nehéz és egyszerre csodálatos dolog. A csapaton belül mindenkinek máshol van a cél, de egy startupnak mégis mindig tudnia kell, hogy a csapattagok bírják-e a ritmust, eljutunk-e velünk a célig, vagy csak egy az első pihenőig futja a lendületből.  Ezeket érdemes végiggondolni, amikor kilépünk a pályára. 

No comments yet.

Have something to say?


+ öt = 11