Autóversenyzőből startup versenyző

Interjú az év szlovák-magyar startupperével

Magyar nevezőként Poór Dénes nyerte meg a Magyar-Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara Startup versenyét.

Szeretnénk neked gratulálni a sikeredhez az összes startup közösségi oldalak közül elsőként! Miért és milyen pályázattal indultál a versenyben?

A felhívást tavaly októberben olvastam nálatok. Már régóta a fejemben volt egy licit rendszerű linkportál ötlete, így a pályázati felhívás elolvasásakor rögtön megfogalmazódott bennem, hogy most jött el az ideje bedobni a köztudatba.

A pályázat elkészítésében többen is segítettek magyar és szlovák oldalról is, ez a siker nagyban köszönhető az ő közreműködésüknek is. A Szlovák-Magyar Linkgyűjtemény célja az, hogy elősegítse az üzleti (társadalmi és kulturális) kapcsolatok létrejöttét Észak-Magyarország és Dél-Szlovákia régiókban.

 

Mit gondolsz, miért te nyerted meg a versenyt?

A pontozásnál előnyt jelentett az, hogy referenciaként meg tudtam mutatni más működő projektjeimet, így elhitték nekem azt, hogy a pályázatot meg is tudom majd valósítani. Láthatták azt is, hogy stabil pénzügyi háttérrel rendelkezünk, így a nyereményt teljes egészében a pályázat megvalósítására fogjuk fordítani. A pályázatunk célja szinte teljesen egyezik a kamara és a verseny céljával is, így a zsűri magas pontszámot és az első díjat ítélte oda nekünk.

 

Mi az első díj? Mi lesz a folytatása a pályázatodnak?

Az első díj 5000 EUR. Ebből a pénzből 2-3 hónap alatt ki fogjuk fejleszteni a tesztverziót, amit a szlovákiai és a magyar Komárom vállalkozóival kívánunk első körben megismertetni. Ezzel a működő pilottal és az első vásárlóival célozzuk majd meg azt az első körös kockázati tőkebefektetőt, akivel el tudunk jutni a teljes észak-magyar és dél-szlovák régiók nagyságrendileg 1 milliós célcsoportjának 70-80% lefedéséig.

Hosszú távon az a célunk, hogy az európai több nyelvű régiókat megcélozzuk egy-egy ilyen rendszerrel. Úgy látjuk, hogy az európai versenyképesség egyik kulcsa pontosan ezeknek a kevert, egymásba érő régióknak a kreatív aktivizálása. A magyar-szlovák regionális rendszerhez nagyon hasonlóan működhet egy francia-német-olasz, egy spanyol-katalán-francia és más többnyelvű, regionális, nemzetiségektől független platform is.

 

Tavaly áprilisban mi is megírtuk és a magyar sajtóban is nagy nyilvánosságot kapott egy másik startupod, miszerint “A milliárdos bizniszpunk pénzeli a magyar tenisz startupot”. Hogy haladtok a DB4Tennis-szel?

A DB4Tennis egy tenisz grand slam adatbázis, amivel 2015-ben a Virgin Media Pitch to Rich startup versenyén a legjobb 50-be jutottunk, egész pontosan 27. helyen végeztünk. 2015-ben az OXO Labs akszelerált minket és felkészített a kockázati tőke befogadására. Mi – az alapítók – és mindenki, akivel kapcsolatba kerültünk nagy fejlődési lehetőséget látott ebben a szervezetben. A tavalyi év végén azonban világossá vált mindannyiunk számára, hogy egy olyan szolgáltatást fejlesztettünk ki, amire a célcsoportunknak nincsen szüksége, vagy legalábbis tömegesen nem fizetnek érte. Ez egy szörnyű felismerés volt, az alapítók közül volt olyan, aki hátat is fordított a projektnek. Én úgy látom, hogy az adatbázis, amit létrehoztunk, továbbra is értékes és most az a feladatunk, hogy úgy strukturáljuk át a szolgáltatást és a szervezetet, hogy ezt az értéket pénzre tudjuk váltani.

Én személy szerint nagyon sokat tanultam ebből a projektből és ezt a tudást folyamatosan építem be a többibe is.

 

A fentieken kívül milyen projekteket viszel még?

A legrégebbi saját projektem a CastingDB. Ez egy európai határokon átívelő és többnyelvű szereplőválogató rendszer, ami szerepeket szerez a színészeknek a színészügynökségeik segítségével a casting-ügynökségektől.

Én full stack web-fejlesztő vagyok, az a mániám, hogy mindent adatbázisba rendszerezek. Az én nézőpontomból ezek a projektek mind nagyon hasonlóak. A különbség csupán annyi, hogy színészeket, teniszezőket, vagy vállalkozásokat rendszerezünk az adatbázisba.

Műszaki, technológiai és szervezeti szempontból a feladat mindig ugyanaz. Van egy erős csapatom, akikkel IT és marketing oldalról mindent megoldunk. Az ezen felüli tennivalókra projektszervezeteket hozunk létre a téma szakértőivel. A CastingDB-ben videós szakember és színész ügynökség tulajdonos, a DB4Tennis-ben sportújságíró és sportközgazdász, a szlovák-magyar linkgyűjteményben pedig a régiót politikai/ideológiai tekintetben is értő szakember a társunk.

 

Amikor az Interneten a nevedre keresek rengeteg autóversenyzéssel kapcsolatos anyagot találok rólad. Mondanál erről pár szót?

Az autóversenyzés egy borzasztó drog. :D A verseny euforikus, amikor lejössz egy futamról, fröcsög ki az adrenalin a füleden. Két verseny között csak arra tudsz gondolni, hogy honnan szerezz pénzt a következőre. Jelenleg elvonón vagyok, utoljára 1 éve ültem versenyautóban. Veszettül hiányzik is. :D

Startupperként pitchelni nagyon hasonló. Nem bukósisakot és kesztyűt, hanem inget és szép cipőt veszek fel. A pitch ugyanúgy néhány percnyi koncentrált figyelmet igényel, mint egy time attack kör, vagy egy FRT futam. Engem feldob az ilyen szituáció és nyomás alatt tudok jól teljesíteni.

A Szlovák-magyar Startup 2015 versenyt a SLOVNAFT és az OTP Bank indította. Mindkettő hatalmas, tőkeerős szervezet, akik a győztes projektemet támogatják. Autóversenyzőként az egyetlen és egyben legnagyobb támogatóm egy autóalkatrészeket forgalmazó web-áruház. A vágyam az, hogy az autóversenyzőként is eljutok addig, hogy OTP és SLOVNAFT kaliberű vállalatok támogatnak…

PD1

No comments yet.

Have something to say?


hét − = 2