Amikor igazi tétje van a Hackathonnak

Novathon néven lefutott a harmincadik Hackathonunk. A CIB felkérésére a Tesla-ban a múlt hétvégén – nyár kellős közepén – 109 versenyző, 21 csapat részvételével rendeztük meg azt fintech, banktech hackathont, amely minden eddigi rekordot megdöntött. Elképesztő érdeklődés kísérte a versenyt, az előregisztrációkat 180-nál megállítottuk és ezután már csak várólistára kerülhettek a csapatok. Volt olyan team, amely két csapattal, két ötletét is prezentálta a versenyen.
 
A CIB mindent megtett, hogy a lehető legjobb rendezvény szülessen, megszerezték a Teslát, telerakták a versenyzők kényelmét szolgáló pihenőhelyekkel, folyamatos bár szolgáltatta az étel és ital utánpótlást. Ezek persze csak a külsőségek voltak, mert elhozták a feljesztőiket, innovációs szakembereiket és vezetőiket, hogy a hackathon igazi szakmai eseménnyé váljon.

Sztárvendégünk Brett King szintén szívesen hallgatta meg a versenyzők ötleteit. Megérkezése után kifejezetten érdekelte, hogy min dolgoznak a csapatok és szinte mindenki elpichelhette az általa megálmodott megoldást. 

40+ hazai és nemzetközi mentor segítette a munkát és a csapatok 24 órán keresztül nonstop készültek fel a nagy megmérettetésre. Nagy volt a figyelem és nagy volt az igyekezet, ez mindenkit inspirált. Hajnal háromkor ugyanúgy dolgoztak a csapatok, mint reggel kilenckor. Full respect azoknak, akik tényleg ott készítették el a bemutatndó termék prortotípusát, MVP-jét.

Mindenki beszélgethetett a számára érdekes banki szakemberrel és végre olyanoktól kérdezhetett, akik tényleg belülről látják a dolgokat. Persze talán mégis az volt a legfontosabb, hogy mindezt kiegészítve a bank nemzetközi csapata nagy számban képviseltette magát, így igazi európai szakmai verseny született.
 
A csapatok érkeztek Horvátországból, Erdélyből, Szlovákiából, ez mind színesebbé tette a versenyt, amelyre a szervezők is nagyon készültek. 

A döntőn az angolul prezentált 21 ötletet, szolgáltatást 16 zsűritag bírálta el és mondhatom, hogy nagyon megizzasztották a zsűrit teljesítményükkel. Az elhúzódó értékelés oka egyértelműen az volt, hogy annyi jó ötlet futott be, hogy a bírálók a bőség zavarába kerültek.

Nagyon nehéz bármit is mondani arról, hogy mi is volt a legfontosabb momentuma az egész eseménynek és képteleség megfogalmazni, hogy ki-ki milyen tapasztalatokkal térhetett haza a fárasztó verseny után, de az egyértelmű, hogy nem a bruttó 3 milliós fődíj inspirálta a versenyzőket.

A győztesek persze a nagy fináléban végül átvehették a díjaikat, de azt gondolom, hogy a többiek is, akik nem kaptak most díjat elképesztő sokat tanulhattak, nyertesként mehettek haza.

Az külön öröm a számomra, hogy régi ismerősök, korai hackathonok versenyzői álltak csatasorba ismét és hozták el legjobb ötleteiket. Ez megerősít abban, hogy szükség van azokra az ötletversenyekre is, ahol nem tudunk ekkora díjakat adni, nem jön sztárvendég és nincsenek a háttérben egy nagyvállalat anyagi lehetőségei. Mert akkor születnek a későbbi nyertesek.

Köszönet mindannyiótoknak, akik eljöttetek versenyezni, köszönet azoknak, akik a CIB és az Intesa SanPaolo részéről segítették a munkánkat, és köszönet Müller Tamásnak, aki sokszor helyettem is kitartóan kűzdött azért, hogy minden rendben legyen, Dehelán Gábornak a hackathon sorozat vezető mentorának az áldozatos munkájáért. Külön köszönet az olasz főszervezőnek, Maurice Lisi-nek, aki elhitte, hogy Magyarországon lesz a legjobb helyen az első verseny és kitartó munkával és számos újdonsággal igyekezett azt izgalmasabbá, interaktívabbá tenni.  

1

A Hackathon-in-a-Box csapata sokat tanult a mostani eseményből. Látjuk, hogy mit csinálhattunk volna jobban, és látjuk azt is, hogy ha elég komoly szakmai partner áll a rendezvény mellett, akkor bármikor megmozdítható a hazai, sőt akár a nemzetközi startup közösség. Köszönet, hogy mindent beleadtatok! Szuper volt. Köszönet jár azoknak is, akik végülis az egészet kitalálták és végigvitték az eseményt, akik elhitték, hogy képesek leszünk közösen a régió legjobb versenyét összehozni, s ha voltak kisebb szinkron hibák a nagy egész végül hatalmas sikert hozott mindenkinek. 

Gratulálunk a győzteseknek: A Letucci csapatának, amely kiváló munkát végzett interaktív chatbot ötletével, illetve a második és harmadik helyezettnek, amelyek az Interkoll és az AdBank lettek hatalmas kűzdelemben. Természetesen gratulálunk az összes többi résztvevőnek is, akik igazi szakértők között validálhatták ötleteiket, és reményeim szerint szintén sikeresek lesznek valamelyik következő rendezvényen.

4
 
Az bizonyos, hogy a bankot és vezetőit lenyűgözte az a munka, szorgalom és tehetség, amelyet az első Novathon esemény résztvevői mutattak. Már most lehet látni, hogy ezzel egy sorozat indul el, amely a régió legjobb tehetségeit juttatja majd a későbbiekben is bemutatkozási lehetőséghez. Remélem, hogy mielőbb viszontlátjuk a megoldásokat a CIB Bank, vagy bármely másik szolgáltatásai között, hiszen mindannyian azon dolgoztunk, hogy a jövőt vigyük be a banki szektorba.

Nyáron ismét ellátogatunk Tusnádfürdőre, ahol újabb tehetségeket szerenénk felkészíteni a sikerre. Gyertek el ti is és csináljunk együtt valami nagyszerűt!

No comments yet.

Have something to say?


+ 9 = tizennyolc