10-12 inkubátor születhet az új kiírásból

December legvégén megszületett a várva-várt inkubátor pályázat kiírás. A hír mindenképpen nagyszerű lehetőségeket villant fel a hazai startup világ számára. A korábban sokat szidalmazott Gazellához képest hatalmas fejlődésen ment keresztül a kiírók gondolkodása. A részletekbe is belenézve azt kell mondjuk, végre egy jól megálmodott program, amely várható eredményei komolyan segíthetik a hazai startupokat.

Nézzük miről is van szó? Hogy lesz ebből startup ökoszisztéma építés?
A kiírás pontos célja is teljesen érthető…  „A startup vállalkozások sikeres fejlődéséhez, nemzetközi piacra lépéséhez elengedhetetlen az a támogató szakmai környezet, amelyben a mentorálást, a technológiai fejlesztés és az üzleti terv készítés menedzsmentjét  a finanszírozást nyújtó inkubátorok biztosítják. A felhívás a startup vállalkozások alapítását ösztönző inkubátorok megerősítését célozza, továbbá az innovatív vállalkozások fejlesztését a kezdeti fázisban.”  Érted? Amit mondunk évek óta… Most itt van! Én azt gondolom, már magában is fantasztikus eredmény. Nem volt hiábavaló sok csata, a sok vitatkozás, huzavona.  Most itt van leírva, feketén-fehéren.  Az 5 milliárdos GINOP kiírás + a 1,5 milliárdos budapesti kiírás összesen 6,5 milliárdja a hozzá való 20 % önrésszel már nem kis pénz. Ebből már lehet ökoszisztémát építeni.

Hogy is lesz ez konkrétan?
„A sikeres pályázók, az inkubátor megszervezését követően már közvetlenül a startupoknak szóló pályázatokat írhatnak ki. Az inkubátorok maguk döntenek a startup projektek kiválasztásáról és indokoltság szerint különböző mértékű finanszírozásáról. Az elnyert támogatásból legfeljebb 20%-ot használhatnak saját működési költségekre, a fennmaradó részt az általuk kiválasztott kedvezményezetteknek – a kiválasztott startupoknak ­– kell továbbadniuk, projektenként legfeljebb 60 millió forintot juttatva. A kiválasztott projektek sikerében az inkubátor közvetlenül érdekelt lesz, hiszen az általa megítélt támogatás 20%-nak megfelelő forrást kell befektetnie a vállalkozásokba.”
Ez inkubátoronként további 100 millió forintot jelent önrészként az ökoszisztéma fejlesztésre…

Elvárások, valós inkubátor tevékenység…
Végre igazi inkubátorok születhetnek, amelyekkel szemben komoly elvárásokat támaszt a pályázat.
„A támogatást igénylő inkubátor vállalja, hogy

·         a projekt időtartama alatt legalább 8 inkubálandó vállalkozással szerződést köt, és azoknak inkubációs szolgáltatásokat nyújt;

·         a projekt időtartama alatt az inkubált vállalkozások körében legalább 5 db tesztelt prototípus, MVP és/vagy piacra vihető termék létrejön;

·         az inkubált vállalkozások részére megítélt támogatási összeg legalább 20%-át kitevő saját forrást is nyújt, amellyel az adott vállalkozásban legfeljebb 24% részesedést szerez;

·         menedzsmentjében biztosítja az előírt szakmai kompetenciákat;

·         startupok számára évente legalább 4 tudásmegosztó rendezvényt és 1 ötletversenyt szervez.”

Van eleje, közepe és vége.
Inkubátoronként legalább 8 inkubált projekt. maximum 600 milliós befektetési keretből ( maximum 60 millió forint / projekt) Maximum 24 % cégrészesedés – ami talán egy kicsit több, mint a világszerte megszokott, de a kiírás szerint legfeljebb ennyi.
Még egy feltétel…  A pályázónak rendelkeznie kell az NKFI Hivatal KFI szempontú támogató véleményével, amely többek között a pályázó inkubátor vezetésének szakmai tapasztalatát, üzleti tervét és a rendelkezésre álló tőkét is értékeli.

Lesz végre utánpótlás képzés is. Pontosabban évi 4 rendezvény + 1 ötletverseny / év / inkubátor. Ez 8-10 inkubátorral számolva évi 40 rendezvény és 10 ötletverseny…  (megjegyzem a Hackathon-in-a-Box 3 év alatt 27 rendezvényt csinált. Ezt most 10 inkubátornak kell megvalósítani.)

Budapestre is gondoltak az NKFIH-nál
Meglepetésként, nem csak vidéken lesznek inkubátorok. Ugyan a mostani kiírásra főképp a vidéki székhelyű inkubátorokat várják. A GINOP természetesen nem támogathatja a Közép Magyarországi régiót, mert ugye itt olyan fejlett minden, hogy ide nem jöhetnek csak úgy a milliárdok. Ezért a mostani kiírás 5 milliárdja a vidékieket támogatja. Ahol meg ugye startup élet nincsen. Na de most majd lesz, mert, hogy az inkubátorok legfeljebb budapesti irodát tartanak majd fenn, hogy legyenek projektjeik.

Illetve a nagy GINOP kiírás után jön egy kisebb kiírás a budapestiek számára is, amelyet a Hivatal az innovációs alap 1,5 milliárdjából finanszíroz. (Ez további 3 inkubátor születését eredményezheti.)
Summa summarum a jelenlegi helyzethez képest 10-13 inkubátor három éves programjára elegendő pénzről beszélünk.

Nem feltétlenül ötletre adják
Úgy gondolom, hogy 2015-höz képest akár háromszor annyi inkubátor is elkezdheti a működését 2016-ban. Ez kb. 80-100 projektnek jelenthet viszonylag korai fázisú befektetést, fejlődési lehetőséget. Miért is viszonylag?
A nagyon korai fázisban persze vannak biztosítékok, de mindezt egy lezárt üzleti évvel már ki is lehet kerülni. Szóval a kiíró szándéka pontosan látszik, akinek már van, egy jól tervezett terméke, vagy szolgáltatása az jöhet MVP-t építeni. Szerencsére ez is az inkubátorokra van bízva, nem valamiféle láthatatlan állami szervezetre. Ez megint nagy előny a korábbiakhoz képest.

Szóval lehet neki veselkedni, itt a lehetőség… egy minden korábbihoz képest sokkal jobb lehetőség arra, hogy beinduljon itthon is a startup világ. 

A kiírás itt érhető el. http://nkfih.gov.hu/palyazatok/europai-unios-forrasbol-tamogatott-projektek/palyazati-felhivasok/2015/ginop-215/innovacios-okoszisztema

No comments yet.

Have something to say?


− 1 = egy